avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Centralele de apartament instalate ilegal (?!)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Centralele de apartament instalate ilegal (?!)

Daca in apartamentele din condominiu s- au instalat centrale termice proprii, doar pe baza semnaturilor vecinilor de pe orizontala si verticala si doar cu semnatura presedintelui asociatiei de proprietari, fara ca aceasta cerere de debransare sa fie supusa votului Adunarii Generale, inseamna ca functioneaza ilegal?!
Bineinteles ca s-au intocmit referate tehnice si documentatia aferenta de catre firmele autorizate care au procedat ulterior la instalarea centralei de apartament...

Dar, ma framanta acest gand, de instalare ilegala, atata timp cat nu au fost indeplinite conditiile cumulative prevazute de Legea 325/2006,art.30 alin 1 si alin.2(nu au fost indeplinite conditiile prev la alin 1 lit.a si alin 2 lit.b)...

Adica, semnatura( acordul/avizul Presedintelui Asociatiei de Proprietari tine loc de hotararea Adunarii Generale???, ca asta nu inteleg, neavand practica in acest domeniu...
Cel mai recent răspuns: bignicu76 , utilizator 07:54, 4 Septembrie 2012
Din punctul de vedere al asociatiei de proprietari nu este ilegala, iar asociatiile, conducerea acestora nu poate fi acuzata de ilegalitate deoarece acesta a fost un pas intermediar pana la deconectare. Deconectarea adevarata a fost aprobata sau chiar executata de furnizorul de agent termic.

Deci dv. va referiti la aspectul deconectarii de la sistemul centralizat, nu la instalarea CT, da?

Si acum sa stam stramb si sa judecam drept, chestie la care nu s-a gandit legiuitorul cand a "nascut" legea asta: cine isi inchipuie ca in asociatii presedintele acesteia "suna goarna" adunarii generale ca vrea dom'n Gigel sa-si monteze CT si sa-i intrebe pe vecini daca sunt de acord sau nu, chit ca dom'n Gigel sta la 2 si ceilalti raspanditi pe scara la mai toate etajele, este naiv.

Furnizorul cere ca si conditii de indeplinit acordul vecinilor afectati (pereti comuni) - din ratiuni logice si avizul asociatiei materializat prin semnatura presedintelui si stampila asociatiei tot din ratiuni logice si suficiente.

Apoi vine povestea dramatica daca furnizorul vrea sau nu vrea, dar nu din cauza ca nu s-a intrunit AG a blocului, ci ca o asemenea fapta, urmata probabil in exemplu si de altii i-ar incurca lui progresul economic.......

Daca sunteti tulburat de aceasta problema, linistiti-va, CT-utile montate cu:
- acordul vecinilor direct afectati;
- avizul (semnatura si stampila) asociatiei;
- acordul (deconectarea) furnizorului
sunt perfect legale, ca daca n-ar fi, nici furnizorul de gaz n-ar face contract cu respectivul fericit proprietar al CT pentru furnizarea de gaze.

Avizul asociatiei de proprietari este un pas intermediar in lantul montarii CT si daca el nu ar fi corect, necesar si suficient, ceilalti pasi ulteriori nu s-ar putea face.
elga50 a scris:
"Din punctul de vedere al asociatiei de proprietari nu este ilegala, iar asociatiile, conducerea acestora nu poate fi acuzata de ilegalitate deoarece acesta a fost un pas intermediar pana la deconectare. Deconectarea adevarata a fost aprobata sau chiar executata de furnizorul de agent termic."
@elga 50
Apreciez ca este neconform cu prevederile legale, ca pe aceste cereri sa isi puna avizul Presedintele Asociatiei fara ca cererea sa fie supusa votului Adunarii Generale.

elga50
"Deci dv. va referiti la aspectul deconectarii de la sistemul centralizat, nu la instalarea CT, da?"
@elga50
Da, ati intuit corect, in ciuda exprimarii mele grabite si generate de inocenta necunoasterii mele a problematicii in profunzime, precum si a lipsei de practica!:)

elga50:
"Si acum sa stam stramb si sa judecam drept, chestie la care nu s-a gandit legiuitorul cand a "nascut" legea asta: cine isi inchipuie ca in asociatii presedintele acesteia "suna goarna" adunarii generale ca vrea dom'n Gigel sa-si monteze CT si sa-i intrebe pe vecini daca sunt de acord sau nu, chit ca dom'n Gigel sta la 2 si ceilalti raspanditi pe scara la mai toate etajele, este naiv."
@elga50
Legiuitorul spune ca debransarea ...si instalarea CT se fac in extrasezon de incalzire si prin indeplinirea CUMULATIVA a unor conditii! Deci, se pot formula si aduna cererile, si...se suna "goarna" Adunarii Generale extraordinare atat pentru aprobarea acestor cereri cat si pentru alte probleme ivite in condominiu!

elga50:
"Furnizorul cere ca si conditii de indeplinit acordul vecinilor afectati (pereti comuni) - din ratiuni logice si avizul asociatiei materializat prin semnatura presedintelui si stampila asociatiei tot din ratiuni logice si suficiente."
@elga50:
Aici incepe ilegalitatea : furnizorul "accepta" avizul Asociatiei materializat prin semnatura Presedintelui si stampila Asociatiei, fara a verifica daca este completata si data la care s- a tinut AG pentru aprobarea cererii !

elga50:
"Apoi vine povestea dramatica daca furnizorul vrea sau nu vrea, dar nu din cauza ca nu s-a intrunit AG a blocului, ci ca o asemenea fapta, urmata probabil in exemplu si de altii i-ar incurca lui progresul economic......."
@elga50:
Doamna, ma inclin in fata spiritului dv. profund de apreciere a realitatii!:bow::vishenka:

elga50:
"Daca sunteti tulburat de aceasta problema, linistiti-va, CT-utile montate cu:
- acordul vecinilor direct afectati;
- avizul (semnatura si stampila) asociatiei;
- acordul (deconectarea) furnizorului
sunt perfect legale, ca daca n-ar fi, nici furnizorul de gaz n-ar face contract cu respectivul fericit proprietar al CT pentru furnizarea de gaze."
@elga50
Ma iertati, dar va contraziceti in cele spuse mai sus in spiritul dv special de apreciere a realitatii"economice si de progres al firmelor in cauza", pentru ca, in aceste conditii, legalitatea acceptata de astfel de firme, este aparenta si voit acceptata aceasta aparentza, tocmai pentru beneficiul firmei!

elga50:
"Avizul asociatiei de proprietari este un pas intermediar in lantul montarii CT si daca el nu ar fi corect, necesar si suficient, ceilalti pasi ulteriori nu s-ar putea face. "
@elga50:
Avizul Asociatiei de Proprietari nu este corect daca nu s- a dat votul in AG conform legii, dar firmele se multumesc cu semnatura Presedintelui si stampila Asociatiei, si nu se "cramponeaza" de verificarea corectidunii altor date(cand si daca s- a intrunit AG) , pentru ca ar fi contrar intereselor lor de a obtine profit din orice lucrare solicitata...

D-na Elga50, eu va multumesc pentru sprijinul acordat in reformularea topicului, pentru ocazia care mi- ati dat- o de a veni cu contraargumente la raspunsul dv, si, inca o data, ma inclin in fata spiritului dv special de a sintetiza subiectul si de a raspunde transhant intrebarilor!:bow::kissing:

Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
m.belu, utilizator
m.belu a scris:

......................................
Ma iertati, dar va contraziceti in cele spuse mai sus in spiritul dv special de apreciere a realitatii"economice si de progres al firmelor in cauza", pentru ca, in aceste conditii, legalitatea acceptata de astfel de firme, este aparenta si voit acceptata aceasta aparentza, tocmai pentru beneficiul firmei!........................

Nelegalitatea, daca va place sa o denumiti asa, incepe la acceptarea de catre furnizor ca sa deconecteze sau sa aprobe deconectarea respectivului apartament fara a se fi intrunit AG si a-si fi dat acordul majoritatea proprietarilor. Furnizorul de agent termic nu este o "firmulita" care sa treaca cu vederea aceasta conditie, daca ea n-ar fi fost cu totul exagerata.
Furnizorul stie, din punct de vedere tehnic, ce insemnatate (mai mica sau mai mare) are deconectarea unui apartament si este obligat sa refaca parametrii tehnici ai blocului.
Deci furnizorul este acela care stie despre ce e vorba intr-o deconectare si nu tanti Vasilica sau nenea Costel care daca sunt mai multi de 50% + 1 si nu vor ei, ca asa nu vor ei...sa-si dea acordul, ..... omul ramane cu frigul in casa. Aici este aberatia legii. Ca ii lasa pe altii care nu sunt neaparat afectati de deconectarea apartamentului respectiv sa hotarasca pentru el.
Si acesta este si motivul pentru care furnizorul nu este interesat de toate parerile din bloc, ci numai de cele ale celor direct afectati (pereti comuni).
Iar presedintele semneaza ca a luat aminte si va face ce depinde de el ca proprietarul apartamentului sa fie scos de la plata caldurii.
La acest moment este foarte important ca presedintele asociatiei sa obtina in scris, de multe ori s-a dovedit cat ar fi fost de utila, o asemenea intelegere cu respectivul proprietar ca va participa la plata caldurii la comun, asa cum reiese din inventariere si ca va participa si la plata reparatiilor pe coloanele comune (de care s-a folosit pana la acest moment).

Actualmente furnizorii de agent termic nu prea mai dau avize de deconectare intrucat ii afecteaza direct. La ei m-am referit cand am spus de "progres economic", nu la firmele de montat CT.

Exemplul unui proprietar de a se deconecta poate fi urmat si de alti proprietari si asa...incetul cu incetul furnizorul de agent termic ar ramane fara clienti deci ar fi afectat in progresul lui economic.

In rest, furnizorul de gaz sau firma care monteaza CT in apartament chiar nu sunt interesate de modul cum s-a facut deconectarea, ci daca s-a facut.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
elga50, moderator
Am si eu o dilema: in 2010 mi-am montat centrala termica pe gaze si a trebuit sa dau 1200 ron celorlalti vecini care aveau deja centrale(7 apartamente din 32) si de la care nu puteam altfel obtine semnatura.Acum isi monteaza alti 5 vecini centrale dar nu au venit sa le semnez ca sunt de acord sa se intepe la coloana de gaz. Dilema este ca nu stiu daca si cum pot sa-mi recuperez din investitia de 1200 ron in conditiile in care eu nu le-am dat semnatura...va rog dati-mi un sfat deoarece nu mi se pare corect ca unii sa plateasca atitia bani vecinilor care au centrala iar altii care isi monteaza dupa mine sa nu dea nimic...nu ar fi corect ca toti sa platim egal?
Ba da, ar fi corect!
Vorbiti cu toti cei care au deja centrale, dar si cu cei care vor avea de-acum incolo. Poate va strangeti la o mica sedinta si va informati ce si cum.
E o problema personala intre dv. si ceilalti proprietari de CT.

Alte discuții în legătură

Debransare fara acord vecin rau intentionat adelai adelai Buna ziua ,va rog sa ma ajutati intr-o problema pe care o am cu 2 vecini rauvoitori! Pe scurt va expun situatia cum a decurs: Anul trecut am inaintat cererea ... (vezi toată discuția)
Refuz accept coloana gaz individual delisia delisia Buna ziua. As dorii sa stiu din punct de vedere juridic ce as putea face pentru a imi monta contor individual de gaz in cazul in care vecinii nu doresc sa ... (vezi toată discuția)
Probleme la instalarea unei centrale termice de apartament dahole dahole Buna seara, va rog sa imi spuneti daca la instalarea unei centrale termice de apartament este nevoie de acordul vecinilor directi. am depus o cerere de ... (vezi toată discuția)