avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzarea unui imobil în timpul unui contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzarea unui imobil în timpul unui contract de închiriere

Buna ziua,

Intentionez sa vând un apartament pe care l-am închiriat. Contractul de închiriere expira la sfârsitul anului 2008. În aceste conditii, este totusi posibila vânzarea înainte de expirarea contractului de închiriere - si daca da, ce clauze suplimentare ar trebui sa contina contractul de vânzare-cumparare?

Va multumesc.
Daca contractul de inchiriere e inregistrat la fisc, noul proprietar are obligatia sa il respecte si practic sa-l preia.
Puteti vinde fara probleme. Cumparatorul este dator sa respecte contractul de inchiriere in conditiile in care a fost incheiat (presupunand ca e un contract incheiat in scris si inregistrat la adm. financiara in care ma indoiesc ca s-a prevazut vreo clauza de reziliere din cauza vanzarii, ca pe tipizate nu scrie).
Trebuie informat cumparatorul (in scris /cauza in contractul de v-c) despre existanta contractului de inchiriere sa n-aveti surprize.
Depinde cui vrei sa vinzi. Daca vrei sa-l vinzi unei terte persoane si nu chiriasului, iar in contractul de inchieriere nu este o clauza speciala care stipuleaza ca acest contract inceteaza in caz de vanzare a lucrului inchriat, trebuie sa-i notifici chiriasului intentia de vanzare iar dupa vanzare, cumparatorul trebuie sa respecte durata contractului de inchiriere .In cazul in care il obligi sa paraseasca apartamentul inainte de expirarea duratei contractului , chiriasul poate solicita despagubiri.
Ce intentie de vanzare? Asta daca are vreun drept de preemtiune scris pe undeva. Daca nu, il notifica cumparartorul si-i zice ca de azi locatorul nu mai e Gheorghe, e Ion. (nu chiar asa, dar vroiam sa ma fac inteleasa).
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
romascanu, moderator
Da...treaba cu intentia de vnzare chiar nu are de ce sa fie:)
Singurul motiv pentru care chiriasul trebuie instiintat despre schimabrea proprietarului este unul singur: destinatarul chiriei - daca el nu stie, o va plati in continuare ex-ului, in mod valabil ....

Alte discuții în legătură

"prelungire tacita" contract de inchiriere adrian_m adrian_m Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament pe care l-am inchiriat unei societati comerciale pentru utilizare ca apartament de serviciu. Si eu, si ... (vezi toată discuția)
Contractul de închiriere mia_bv mia_bv Pentru ca contractul de închiriere încheiat între proprietar şi chiriaş să producă efecte juridice este suficient să conţină doar semnăturile celor ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu contract de inchiriere in vigoare SAUNDU SAUNDU Buna ziua domnilor,vreau sa expun o situatie in care sint direct implicat si nu stiu cum trebuie actionat legal. Am inchiriat un ap.ptr.mine si familie ... (vezi toată discuția)