avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzarea unui imobil în timpul unui contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzarea unui imobil în timpul unui contract de închiriere

Buna ziua,

Intentionez sa vând un apartament pe care l-am închiriat. Contractul de închiriere expira la sfârsitul anului 2008. În aceste conditii, este totusi posibila vânzarea înainte de expirarea contractului de închiriere - si daca da, ce clauze suplimentare ar trebui sa contina contractul de vânzare-cumparare?

Va multumesc.
romascanu a scris:

Puteti vinde fara probleme. Cumparatorul este dator sa respecte contractul de inchiriere in conditiile in care a fost incheiat (presupunand ca e un contract incheiat in scris si inregistrat la adm. financiara in care ma indoiesc ca s-a prevazut vreo clauza de reziliere din cauza vanzarii, ca pe tipizate nu scrie).
Trebuie informat cumparatorul (in scris /cauza in contractul de v-c) despre existanta contractului de inchiriere sa n-aveti surprize.

Va multumesc pentru raspuns, mi se pare clara situatia acum.

Relativ la formularele tipizate, ele prezinta, asa cum sugerati, doar conditiile standard (în acceptiunea administratiei financiare).

În paralel cu acest "contract tipizat" (unde o fi libertatea contractuala...? de ce administratia financiara impune un formular rudimentar de contract? etc.), pentru a compensa carentele sale, încheiasem cu chiriasul un contract de prestare de servicii, unde am introdus clauze suplimentare.

Care dintre aceste 2 contracte prevaleaza? Poate chiriasul sa spuna "Clauza X din contractul de prestari servicii nu se regaseste în contractul tipizat înregistrat la administratia financiara, deci nu e necesar sa o respect "?
Pai ce sa prevaleze? Legal sunt doua ... povesti diferite. Unul e inchiriere opozabil noului dobanditor si restul va priveste...

Sa stiti ca nu va obliga nimeni sa semnati tipizate. Daca scriati unul frumos cu toate clauzele nu era nici o problema. (Acum muuulti ani au indraznit unii sa-mi cera sa le depun musai tipizatul si le-am facut o panarama de ma tin minte si-acuma...)
Ultima modificare: Luni, 11 Februarie 2008
romascanu, moderator
Acum numai vreun an de zile mi-au spus unii de la Adm Fin ca... nu se poate inchiria un apt la 2 pesoane... necasatorite, fara legaturi de rudenie... Se face un contract cu o persoana si gata! Asa este, numai o persoana. Intelegeti, doamna?
:)):)):))
Asta, apropo de anomalii si gandire ingusta...

Dar, la fel, si dv., partea care va prezentati la Adm Fin cu aceste contracte, puteti cere sfaturi juridice, ca sa va aparati impotriva a ceea ce sustin ei.
Nu vad cum ati compensat printr-un contract de prestari servicii...

Puteti apela acum la ajutor de specialitate sa redactati un nou contract care sa ia locul celui vechi sau, mai bine zis, celor vechi... Asa s-ar clarifica raporturile juridice intre dv. si chirias.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"prelungire tacita" contract de inchiriere adrian_m adrian_m Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament pe care l-am inchiriat unei societati comerciale pentru utilizare ca apartament de serviciu. Si eu, si ... (vezi toată discuția)
Contractul de închiriere mia_bv mia_bv Pentru ca contractul de închiriere încheiat între proprietar şi chiriaş să producă efecte juridice este suficient să conţină doar semnăturile celor ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu contract de inchiriere in vigoare SAUNDU SAUNDU Buna ziua domnilor,vreau sa expun o situatie in care sint direct implicat si nu stiu cum trebuie actionat legal. Am inchiriat un ap.ptr.mine si familie ... (vezi toată discuția)