avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... nu imi restituie RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

nu imi restituie RCA

Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu o problema: am avut o masina luata in leasing de la impuls leasing pe 5 ani. La jumatatea perioadei, am achitat integral masina devenind astfel proprietar. Cu o luna inainte de a achita masina, brockerul de asigurari D&CA(partener Astra) cu care lucreaza leasingul mi-a facturat RCA pe un an de zile si de aici intervine problema mea. Eu vreau sa imi recuperez banii pe care i-am dat deoarece mi-am facut alt RCA cu numerele noi de inmatriculare si care ca pret e la jumatate(persoane fizice). M-am dus la Astra sa imi recuperez banii pe RCA-ul vechi si acolo mi-au cerut polita RCA in original, certificat de radiere si o cerere pe care am completat-o eu si in care mi-au calculat ca ar trebui sa primesc 670 lei din ~750 cat era polita. Dupa 3 saptamani de asteptare am fost din nou la Astra sa ma interesez de ce nu primesc banii. Acolo am aflat cu stupoare ca banii nu ii voi putea primi niciodata deoarece in baza ordonantei nr 21/2009 art 30 al 2, polita veche facuta pe leasing e valabila pana la terminarea perioadei pentru care a fost facuta. Mie mi se pare ridicol sa trebuiasca sa platesc 750 lei pe o polita pe care nici macar nu sunt scrise numerele de inmatriculare actuale. As vrea o parere, exista o cale de a ataca decizia lor grosolana de a-mi fura banii? OPC? sau alt organism la care sa apelez.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 10:16, 3 Noiembrie 2010
Nu va suparati , dar OG 21/2009 se refera la cu totul altceva , este o modificare regimului contraventiilor in ce priveste transporturile rutiere de marfuri .
Eu consider ca nu cu asiguratorul aveti treaba, ci cu firma de leasing; ea a fost proprietara/asigurata auto pe perioada leasingului si ea v-a refacturat c/val primei de asigurare RCA. Tot ea are dreptul de obtinere a returului de prima de asigurare si ar trebui sa va factureze "strono" suma la care are dreptul de retur.

Succes!
prodiamant a scris:

Nu va suparati , dar OG 21/2009 se refera la cu totul altceva , este o modificare regimului contraventiilor in ce priveste transporturile rutiere de marfuri .

Nu e cu suparare dar este evident pentru cunoscatori, ca user-ul se referea la Ord.CSA nr.21/2009, invocat de asigurator, care in prezent este anulat/inlocuit de ord. CSA nr.5/2010 si in care Art. 30,31 si 32 au fost pastrate:
Art. 31. -
(1) Pentru vehiculele care se radiaza din circulatie sau pentru care asiguratul
nu mai are calitatea de titular al inmatricularii/inregistrarii in perioada de
asigurare, prima de asigurare aferenta perioadei cuprinse intre data inceperii
si data incetarii raspunderii asiguratorului RCA se calculeaza prin insumarea
primelor lunare stabilite in tariful de prime al asiguratorului RCA,
corespunzator numarului de luni intregi de asigurare cuprinse in perioada de
valabilitate a asigurarii. Orice fractiune de luna este considerata luna
intreaga.
(2) In situatiile mentionate la alin. (1) asiguratorul este obligat sa
restituie asiguratului, la cererea scrisa a acestuia, insotita de documentele
doveditoare, diferenta dintre prima de asigurare platita si cea calculata
conform alin. (1), numai in cazurile in care nu s-au platit sau nu se datoreaza
despagubiri pentru evenimente produse in perioada de valabilitate a asigurarii.

Art. 32. - In cazul in care asiguratul nu respecta obligatia de a instiinta
asiguratorul RCA cu privire la modificarea informatiilor cuprinse in polita de
asigurare, referitoare la vehicul si la proprietarul sau utilizatorul acestuia,
asiguratorul RCA nu va fi obligat sa returneze diferenta de prima platita.

Ce ramane de verificat este cine are calitatea de asigurat in polita veche, pentru a putea solicita returnarea diferentei de prima incepand cu data radierii autovehiculului.Deasemenea cine/cui a platit prima anuala pentru a putea primi aceasta suma ramasa fara acoperire.
In mod sigur RCA-ul dv este facut pe numele firmei de leasing. Deci problema dv. se rezolva doar cu firma de leasing care este obligata sa va returneze prima de asigurare aferenta lunilor ramase din anul de asigurare pt. care ati platit. Cautati-va factura pe care ati primit-o de la ei si cu ea va trebui sa-i somati pe cei de la leasing sa va returneze banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca dupã încheierea contractului de leasing vnita54 vnita54 Pe 12 ianuarie 2010 am achitat polita de asigurare RCA în valoare de 454 RON cu valabilitate de 6 luni(23.01.2010- 22.07.2010) la societatea GENERALI( ... (vezi toată discuția)
Rca cristianx004 cristianx004 de curand am cumparat o masina sh ....daca o inmatriculez pe numele meu trebuie sa ii fac alt rca?acesta este valabil pana la sfarsitul anului....rca nu se ... (vezi toată discuția)
Recuperare prima rca eka20 eka20 Buna seara! Am avut masina achizitionata in leasing, firma obligandu-ne sa achitam RCA-ul pe pers. juridica, polita incheiata in iulie 2010,valabila 12 luni. ... (vezi toată discuția)