avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot sa beneficiez de somaj daca am fost in CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot sa beneficiez de somaj daca am fost in CCC?

Sa-mi spuna si mie cineva va rog ce drepturi am.Am fost angajata la o firma si am avut perioada suspendata pentru copil de 2 ani concediu de crestere copil am facut cerer de intoarcere la serviciu specific faptu ca firma este din bucuresti ai a avut si un punct de lucru la brasov si eu am fost angajata la punctul de lucru brasov,unde punctul de lucru la inchis in iunie dar eu inca ma aflam in concediu pentru creste copil.eu am tot vorbit la firma sa ma dea in somaj dar nu primesc nimic nici un raspuns ei cred ca poate voi renunta eu ei pot sa-mi dea de lucru la bucuresti din moment ce eu am domiciliu stabil in barsov.va rog daca e poate sa ma lamureasca cineva am citit ca trebuie sa-mi dea si un salariu compensatoriu asa este
Cel mai recent răspuns: CURALA , utilizator 21:47, 10 Noiembrie 2010
1. Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM (cu prima zi dupa ce copilul implineste 2 ani) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM (cu aceeasi data).
2. Daca angajatorul a desfiintat postul dvs., intre timp, atunci este obligat sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
3. In acelasi timp, angajatorul trebuie sa respecte prevederile din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

4. Daca nu se intampla asa luati imediat legatura cu ITM si sesizati nerespectarea Codului muncii, CCM si CIM.
va multumesc pentru desfintarea postului trebuie neaparat facut preavizu de 20 zile lucratoare
1. Codul muncii spune:

Art. 73 - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
...
Art. 38 - Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

2. Asadar o concediere cu art.65 din Codul muncii nu merge fara perioada de preaviz.

3. Angajatorul este obligat sa va acorde preavizul dar poate da in scris ca nu e nevoie de prezenta dvs. la serviciu dra trebuie sa va plateasca aceste 20 de zile lucratoare.
va multumesc mult.Exista posibilitatea ca angajatorul sa ma puna sa fac preavizul in Bucuresti desi eu am domiciliu in brasov si daca nu pot face acel preaviz si imi desface contractul de munca specific faptu ca angajatorul este chinez si nu prea este de acord cu legile romane.pot fi constransa de situatie
1. Ca sa va puna sa efectuati preavizul in Bucuresti nu se poate deoarece inseamna sa va schimbe locul de muncasi nu se poate fara acordul dvs.
2. Chinezul asta trebuie sa aiba un roman in firma care se ocupa de resurse umane si acesta trebuie sa cunoasca legile si sa le aplice.
2. Faceti urgent o sesizare la ITM, ca legile in Romania trebuie respectate si de chinezi sau alte natii.

Alte discuții în legătură

Cum este cu salariul compensatoriu CURALA CURALA buna ziua .imi poate spune si mie cineva cum este cu salariul compensatoriu eu am fost pana acum pe data de 07.11.2010 in indemnizatie pentru crestere copil am ... (vezi toată discuția)
Incetare cim dupa cic fara preaviz irinarauta irinarauta Buna ziua tuturor, Va rog sa-mi spuneti daca pot inceta CIM unui angajat in prima zi de activitate dupa CIC, prin desfiintarea postului, fara ca angajatul sa ... (vezi toată discuția)
Inchidere punct de lucru prodiana prodiana buna ziua, va rog sa ma consiliati in ceea ce priveste urmatoarea problema: in prezent am cim suspendat intrucat ma aflu in concediu de crestere copil pana ... (vezi toată discuția)