avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM dupa CIC fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM dupa CIC fara preaviz

Buna ziua tuturor,
Va rog sa-mi spuneti daca pot inceta CIM unui angajat in prima zi de activitate dupa CIC, prin desfiintarea postului, fara ca angajatul sa efectueze perioada de preaviz. Care ar fi baza legala. Mentionez ca angajatul doreste acest lucru. Ce ar trebui sa-i platesc acestuia conform CCMN?(numai un salariu compensatoriu?)
Multumesc mult si astept cu interes raspunsul vostru.
Irina
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:31, 20 Octombrie 2009
In afara de salariul compensatoriu va trebui sa-i platiti cele 20 zile lucratoare stipulate ca preaviz (chiar daca salariatul nu efectueaza preavizul).

Adica, puteti sa-i scrieti in preaviz ca nu are obligatia de a veni cele 4 ore/zi la serviciu dar ca va primi toate drepturile salariale integral.

In acest caz, salariatul nu va mai veni la serviciu iar dvs ii veti inceta CIM la expirarea celor 20 zile lucratoare.
Vreau sa intelegeti ca fara preaviz nu se poate.
Nu se poate concedia fara preaviz 20 de zile lucratoare.
Salariatul are urmatoarele drepturi:
- primeste o instiintare de preaviz
- poate sa lipseasca 1/2 din norma de lucru fara ca aceasta sa-i afecteze salariul, de comun acord cu angajatorul
- primeste cel putin un salariu lunar brut la lichidare (ca suma compensatorie), din care se retine doar 16% impozit
Daca angajatul doreste sa plece, poate sa faca cerere de incetare a contractului de munca, dar nu poate beneficia de indemnizatie de somaj in acest caz.
Deoarece "angajatul este de acord", asa cum precizati si intrucat, potrivit art.55 din Codul Muncii, CIM poate inceta:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ................................
va sfatuiescsa apelati (daca angajatul chiar este de acord), la cea de-a doua varianta. Referitor la aceasta varianta, Codul Muncii nu mai cuprinde alte precizari.Cum trebuie formulat acordul, ce efecte produce el, in ce conditii se poate revoca etc,, reprezinta intrebari la care, pentru a raspunde, trebuie aplicate regulile generale ale dreptului comun.
Fiind un contract, el reprezinta intalnirea ofertei cu acceptarea. Oferta poate fi revocata numai inainte de a fi fost acceptata, ambele parti trebuie sa fie in cunostinta de cauza si sa nu se afle sub incidenta vreunui viciu de consimtamant.
Acordul trebuie sa cuprinda momentul exact al incetarii raportului de munca;
Poate cuprinde:alte elemente (cum ar fi: plata unei indemnizatii, data eliberarii fisei e lichidare etc.).
Acordul partilor cu privire la incetarea CIM nu se confunda cu intelegerea dintre acestea prin care angajatorul renunta la preavizul datorat salariatului.
Acordul de incetare a CIM va fi semnat, din partea unitatii, de aceeasi persoana care ar fi avut competenta concedierii salariatului (conducatorul unitatii, cel mandatat de adunarea generala sa angajeze si sa concedieze personal etc.)
Dupa incetarea CIM prin acordul partilor, fostul salariat nu va mai avea dreptul la indemnizatie de somaj, potrivit art. 83 din L.76/2002 modificata prin L.107/2004.
Se scrie intr-un alianiat ultim, ca in cazul majoritatii contractelor, ca acesta s-a incheiat in doua exemplare, cate unul pt. fiecare parte, la data de...
Apoi se semneaza de catre ambele parti.
Interventie moderator:
:rtfm:
zaharia65_2:
1. Nu este prima data cand dati raspunsuri care pot induce in eroare userii!
Se vede lipsa dvs. de experienta in legislatia muncii.
2. Daca inceteaza CIM cu art.56b din Codul muncii, salariatul nu mai beneficiaza de indemnizatie de somaj.
3. Daca doriti sa faceti comentarii teoretice, intre juristi, le puteti face dar pe un alt topic de specialitate. O buna parte din consultanti nu suntem juristi (dar avem practivca in resurse umane) iar userii asteapta solutii practice nu teorii.
Va multumesc pentru intelegere!
Nu am explicat suficient de clar cazul.
Am o angajata care revine din CIC pe 22.10.2009. A facut cerere de revenire, ii voi intocmi un act aditional in acest sens, pe care-l voi inregistra la ITM. Datorita unor reale probleme in firma ii voi desfiinta postul. Am discutat acest lucru cu angajata care doreste sa beneficieze de ajutor de somaj.(nu vom inceta relatiile de munca in conditiile descrise de domul "aharia65_2").E clar ca va trebui sa-i desfac CIM cu art 65(1)-concediere individuala.
Problema in discutie se refera la efectuarea termenului de preaviz (20 zile lucratoare), pe care salariata nu mai doreste sa le faca si de plata salariului compensatoriu si a celor 20 zile lucratoare, pe care eu nu pot sa i le platesc. Ce ma sfatuiti sa fac?

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva melcsy melcsy buna ziua. este obligatoriu la co colectiva preavizul de 20 zile lucratoare??? dar daca partile de comun acord convin la renuntarea lui? angajtul semneaza o ... (vezi toată discuția)
Angajat care vrea sa plece cu art.65 (1) rocriss rocriss Buna ziua, Am un caz si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez: Se desfiinteaza un post. Angajatul a semnat informarea de preaviz, va primi suma ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)