avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat care vrea sa plece cu art.65 (1)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat care vrea sa plece cu art.65 (1)

Buna ziua,
Am un caz si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez:
Se desfiinteaza un post. Angajatul a semnat informarea de preaviz, va primi suma compensatorie, dar nu doreste sa stea in preavizul acordat de 20 de zile lucratoare; vrea sa-si duca dosarul la ANOFM mai repede.
Pe angajator nu il deranjeaza acest lucru (avand in vedere ca nu mai trebuie sa-l plateasca in preaviz).
Se poate renunta la preaviz in acest caz de comun acord? Si daca da, cum trebuie procedat?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:03, 21 Octombrie 2009
NU se poate renunta la preaviz. Acesta este impus de lege, respectiv de CCMUN prin art. 74 (2).
Deci, va trebui sa-i platiti cele 20 zile lucratoare de preaviz si abia apoi salariatul se va putea duce sa se inscrie la AJOFM.

In fond, aceasta prevedere este in favoarea salariatului care va primi bani pe perioada de preaviz si se va inregistra mai tarziu la AJOFM urmand ca perioada de somaj aferenta vechimii in munca sa dureze pana mai tarziu.
Termenul de preaviz in cazul concedierii este un drept al salariatului, nu vad de ce ar renunta la dreptul lui. In acest caz nu se poate renunta la preaviz de comun acord, daca intervine o astfel de intelegere intre angajat si angajator atunci este o incetare a contractului de munca cu acordul partilor, iar salariatul va fi in pierdere in ceea ce priveste somajul.
In completare, trebuie amintit art. 38 Codul Muncii care prevede ca salariatii nu pot renunta la drepturile stabilite prin lege si ca orice tranzactie in acest sens este lovita de nulitate.

Desi ar fi o mica discutie legata de sintagma "prin lege":
- interpretarea este stricto sensu, astfel ca art. 38 s-ar aplica numai in cazul drepturilor izvorate din lege;
- sau interpretarea este lato sensu, astfel ca art. 38 s-ar aplica si drepturilor izvorate din conventii (contracte colective de munca), considerate legea partilor.
Care este motivul pentru care se grabeste?

Pe de o parte de la angajator va incasa salariu pentru perioada de preaviz,in aceasta perioada durata zilei de lucru poate fi mai mica,iar pe de alta parte pentryu a primi indemnizatia de la somaj are destul timp pentru a-si depune dosarul,iar c/val acesteia este mai mica.
Cred ca nu se mai suporta unul pe altul :(

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic ismi3ismi ismi3ismi Acum sunt in CIC ,iar pe 16 sept 1009 copilul implineste 2 ani si CIC se termina.Angajatorul a desfiintat postul meu,din cauza restrangerii de ... (vezi toată discuția)
Lamuriri in legatura cu somajul liliana_78 liliana_78 Buna ziua,revin la problema mea-pe data de 20noiembrie 2012 fata cea mica face 2ani si ar trebui sa ma intorc la munca pe 21(sunt angaj.la ei din 1998 cu ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva melcsy melcsy buna ziua. este obligatoriu la co colectiva preavizul de 20 zile lucratoare??? dar daca partile de comun acord convin la renuntarea lui? angajtul semneaza o ... (vezi toată discuția)