avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj dupa cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj dupa cic

Acum sunt in CIC ,iar pe 16 sept 1009 copilul implineste 2 ani si CIC se termina.Angajatorul a desfiintat postul meu,din cauza restrangerii de activitate.Doresc sa intru in somaj .Pot primi preavizul pt somaj in timpul CIC,fara sa incetez,totusi acest CIC,ca sa nu mai intarzii cu depunerea dosarului de somaj,implicit cu primirea indemnizatiei acestuia?Daca nu,trebuie neaparat sa merg la serviciu pe perioada preavizului(20 zile lucratoare) sau pot depune dosarul pt somaj fara sa merg la seviciu sa efectuez perioada preavizului?Nu de alta,dar nu am cu cine lasa copilul pt o luna si oricum,nu vad ce as munci pe acesta perioada,atata timp cat activitatea pe care o desfasuram eu s-a anulat.
Cel mai recent răspuns: ismi3ismi , utilizator 18:25, 15 August 2009
Este interzisa concedierea in perioada CIC si nici acordarea preavizului nu este legala cita vreme contractul dv. este suspenday deci trebuie sa reveniti la serviciu sa primiyti preavizul ( la aceasta perioada angajatorul poate renunta) si sa va trimita actele pentru somaj urmind sa primiti indemnizatia la 30 de zile de la data inregistrarii
Nu puteti renunta la preavizul prevazut in cazul concedierii, este dreptul dvs. In schimb, puteti ca, pe perioada acestuia sa mergeti doar 4 ore la serviciu, dar veti primi drepturile salariale pentru norma intreaga.
Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2007-2010
Art. 73 (3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Ca sa beneficiati de continuitate, va trebui sa depuneti dosarul pentru acordarea indemnizatiei de somaj in termen de 30 de zile de la incetarea contractului.
Eu vreau sa intru in somaj si sa nu intarzii cu dosarul pe care il depun la somaj .Se poate da somaj fara sa mai efectuez perioada de preaviz?
Conform Codului Muncii,
Art. 38.
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Eu consider ca nu puteti renunta la preaviz.
Grabeste-te incet! urmeaza toti pasii legali si poate vei avea surpriza sa apara chiar o oportunitate pentru tine in aceasta perioada. Copilul oricum va trebui sa-l obisnuiesti si cu alte persoane, nu vei putea sta cu el la nesfarsit. Am si eu 2 copii si am trecut si eu prin asta.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
maria1504, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediere fara preaviz ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! se poate face concediere colectiva fara preaviz ,dar cu plata perioadei de preaviz? daca da,care este articolul din lege! va multumesc! (vezi toată discuția)
Angajat care vrea sa plece cu art.65 (1) rocriss rocriss Buna ziua, Am un caz si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez: Se desfiinteaza un post. Angajatul a semnat informarea de preaviz, va primi suma ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim prin 65 (1) fara preaviz?! DARIUS86 DARIUS86 Daca angajatorul, in insolventa fiind, imi desface CIM cu 65 (1) si imi da conform legii previz de 20 de zile , pot renunta in scris, la acest preaviz fara sa ... (vezi toată discuția)