avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj dupa cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj dupa cic

Acum sunt in CIC ,iar pe 16 sept 1009 copilul implineste 2 ani si CIC se termina.Angajatorul a desfiintat postul meu,din cauza restrangerii de activitate.Doresc sa intru in somaj .Pot primi preavizul pt somaj in timpul CIC,fara sa incetez,totusi acest CIC,ca sa nu mai intarzii cu depunerea dosarului de somaj,implicit cu primirea indemnizatiei acestuia?Daca nu,trebuie neaparat sa merg la serviciu pe perioada preavizului(20 zile lucratoare) sau pot depune dosarul pt somaj fara sa merg la seviciu sa efectuez perioada preavizului?Nu de alta,dar nu am cu cine lasa copilul pt o luna si oricum,nu vad ce as munci pe acesta perioada,atata timp cat activitatea pe care o desfasuram eu s-a anulat.
Cel mai recent răspuns: ismi3ismi , utilizator 18:25, 15 August 2009
top dan a scris:

Este interzisa concedierea in perioada CIC si nici acordarea preavizului nu este legala cita vreme contractul dv. este suspenday deci trebuie sa reveniti la serviciu sa primiyti preavizul ( la aceasta perioada angajatorul poate renunta) si sa va trimita actele pentru somaj urmind sa primiti indemnizatia la 30 de zile de la data inregistrarii

Raspunsul dvs ma avantajeaza cel mai bine.Deci angajatorul poate renunta la perioada de preaviz?Mi se poate acorda somajul si fara efectuarea acestui preaviz?Art 38 are relevanta in cazul meu?
1. Colega mea, @pakos, v-a raspuns prin text de lege din Codul muncii:
Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
2. Scrie clar ca orice tranzactie facuta prin renuntarea la un drept legal este nula . Deci nu se poate renunta pa preaviz deoarece decizia de concediere va fi lovita de nultate.
3.In perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare se lucreaza numai 4 ore pe zi sau, daca va aproba angajatorul, puteti lucra 10 zile a 8 ore si 10 zile stati acasa. Asa ca 10 zile gasiti dvs. o posibilitate de a rezolva cu copilul.
ACUM MI-E CLAR.MULTUMESC MULT DE TOT.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere fara preaviz ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! se poate face concediere colectiva fara preaviz ,dar cu plata perioadei de preaviz? daca da,care este articolul din lege! va multumesc! (vezi toată discuția)
Angajat care vrea sa plece cu art.65 (1) rocriss rocriss Buna ziua, Am un caz si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez: Se desfiinteaza un post. Angajatul a semnat informarea de preaviz, va primi suma ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim prin 65 (1) fara preaviz?! DARIUS86 DARIUS86 Daca angajatorul, in insolventa fiind, imi desface CIM cu 65 (1) si imi da conform legii previz de 20 de zile , pot renunta in scris, la acest preaviz fara sa ... (vezi toată discuția)