avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lamuriri in legatura cu somajul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lamuriri in legatura cu somajul

Buna ziua,revin la problema mea-pe data de 20noiembrie 2012 fata cea mica face 2ani si ar trebui sa ma intorc la munca pe 21(sunt angaj.la ei din 1998 cu ctr.per.ned.)dar am vb cu sefa(firma privata)si mi-a zis ca vrea sa restringa activ.si sa ma duc cite zile trebuie(nu stia sa-mi spuna cite) sa-mi dea actele pentru somaj.Intrebarile mele sunt:cite zile lucratoare trebuie sa ma duc sau daca trebuie neaparat sa ma duc pentru ca m-a intrebat daca vreau sa ma duc la munca,cu cite zile inainte trebuie sa depun cererea de preaviz,daca sunt platita in acele zile si cit(aveam sal.incadrare de 1300lei),cite ore ar trebui sa stau la munca in preaviz,in cit timp dupa term.preavizului trebuie sa-mi bag dosarul pt.somaj si la cit timp dupa as primi aj.de somaj?Daca as gasi de munca in alta parte,cind ar trebui sa-mi iau transferul ca sa am si continuitate?Sunt multe intrebari la care contabila nu a stiut sa-mi dea rasp.si de aceea astept sa ma lamuriti d-voastra,va multumesc
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
liliana_78, utilizator
Cel mai recent răspuns: liliana_78 , utilizator 20:14, 1 Noiembrie 2012
Buna ziua!
Chiar a sunt multe intrebari :)
Nu stiu daca va pot raspund la toate, dar incerc:
1. ei sunt obligati sa va ofere preaviz daca va desfiinteaza postul de munca, 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile daca aveti functie de conducere.
2. nu d-voastra depuneti cererea de preaviz, pt ca nu va dati demisia, ei trebuie sa va dea o decizie prin care sa va spuna ca postul d-voastra s-a desfiintat si incepand cu data de .... sunteti in preaviz pana la data de.....
3. pe perioada preavizului prevederile contractuale rman aceleasi: adica d-voastra trebuie sa va duceti la munca si ei trebuie sa va plateasca conform contractului; daca ei nu au nevoie de d-voastra va pot lasa sa stati acasa, dar salariul tot vor trebui sa vi-l dea
4. daca se considera cu nu au ce sa va dea de munca si de unde sa va plateasca, se poate renunta la preaviz doar daca d-voastra sunteti de acord
5. daca in preaviz va cheama la munca, stati cate ore aveti prevazute in contract (probabil 8-9); dreptul de a absenta 4 ore pe zi de la programul unitatii pentru a cauta un nou loc de munca se acorda salariatilor concediati si este valabil doar daca acest lucru este mentionat in Contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in Regulamentul de ordine interioara.
6. Somajul il puteti depune incepand cu ziua in care se incheie contractul de munca sau in termen de 1 an de la terminarea contractului; daca il depuneti in maxim 10 zile de la desfacerea contractului de bunca, beneficiati de somaj incepand cu ziua imediat urmatoare desfacerii contractului de munca, daca nu, incepand cu ziua in care ati depus dosarul
7. daca depuneti dosarul de somaj pana in data de 20 a lunii, il primiti din luna urmatoare, daca il depuneti dupa 20, luna cealalta (ex. il depuneti pe 15 noiembrie, vine somajul dupa 15 decembrie; il depuneti pe 21 noiembrie, vine somajul dupa 15 ianuarie)
8 daca va gasiti un loc de munca in timpul somajului, in termen de 3 zile va prezentati cu contractul la agentia de somaj, casa va suspende indemnizatia de somaj; daca incheaiati un contract pe perioada nedeterminata, beneficiati de 30% din indemnizatia de somaj pe lunile ramasa; daca va duceti cu unul pe perioada determinata, la incheierea lui, daca nu se mai prelungeste, va puteti relua lunile ramase din somaj
9. o intrebare care nu ati adresat-o, dar probabil urmeaza :), beneficiati de:
6 luni somaj daca aveti 1-5 ani lucrati
9 luni somaj pt 5-10 ani lucrati
12 luni somaj pt peste 10 ani lucrati
ca vechime se iau in calcul doar perioadele lucrate, fara concediu crestere copil, concediu maternitate si, cred, si concediu medical...
Mult succes! :)










1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu, in program normal, si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Angajatorul poate renunta la prezenta dvs. la lucru in perioada de preaviz dar trebuie sa faca asta in scris, in scrisoarea de preavizare, si sa spuna ca va ponteaza si va plateste pe aceasta perioada.
- Numarul zilelor de preaviz este inscris in contractul individual de munca al dvs.

5. Nu puteti renunta la perioada de preaviz deoarece nu permite Codul muncii care spune:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...


shanty:

1. Pct.1 din raspunsul dvs. este valabil numai in cazul demisiei.

2. Referitor la pct.4 din raspunsul dvs.: am raspuns mai sus ca nu se poate renunta la un drept recunoscut de lege.
tudorvaleriu a scris:

1. Pct.1 din raspunsul dvs. este valabil numai in cazul demisiei.

2. Referitor la pct.4 din raspunsul dvs.: am raspuns mai sus ca nu se poate renunta la un drept recunoscut de lege.


Adica e 20 zile indiferent de functie? Scuze, aveam impresia ca e acelasi sablon....:)
Ab se poate renunta; eu asa am procedat, la sfatul celor de la AJOFM chiar. Angajatorul ma forta sa imi dau demisia, eu nu voiam cu nici un chip, atunci mi-a spus ca ma baga in concediu fara plata, ca nu are de unde sa imi dea bani 20 de zile lucratoare. M-am dus o saptamana la munca timp in care ne-am tocat reciproc nervii si pana la urma se pare ca ai mei au fost ceva mai tari, pana la urma mi-a dat decizie de desfiintare post si desfacere contract de munca, specificand faptul ca sunt de acord cu renuntarea la preaviz. Cei de la AJOFM mi-au acceptat dosarul, asa ca nu aici e buba cu "nulitatea".
In incheierea deciziei de desfacere a contractului de munca scrie ca pot adresa contestatie in termen de 30 zile Tribunalului (cred). in situatia in care m-as duce sa contest decizia, faptul ca am renuntat la preaviz ar fi o actiune lovita de nulitate si aici apar problemele. Atata timp cat nu renunta la preaviz doar de dragul de a face apoi taraboi si contestatie.....e ok. Ca sa ii "asigur" ca nu le fac probleme, am facut chiar o cerere scrisa prin care am spus ca renunt la preaviz.....
Credeti-ma,nu spun din carti, am vorbit la si la ITM si la AJOFM, chiar am fost in situatia ei, dar cu mai putina cooperare din partea angajatorului :(
AJOFM-ul nu are nicio legatura cu nulitatea unei intelegeri .. nulitatea o putea sesiza angajatul , angajatorul sau ITM-ul .. care in cazul dvs nu avea niciun interes sa constate ca intelegerea facuta incalca prevederile art.38 C.mun.
Va multumesc pentru toate raspunsurile;in legatura cu transferul,intrebam cum ar trebui sa procedez daca i-mi gasesc de munca pina la sf.conc.ingrij.copil(20noiembrie inclusiv),cind exact(posibil pe 21noiembrie) trebuie sa ma duc sa cer transferul(daca e cazul)ca sa am si continuitate?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
liliana_78, utilizator

Alte discuții în legătură

Decizie concediere dupa ccc alexandrap alexandrap Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Pe 29 oct a luat sfarsit CCC, la inceputul lunii oct am depus cererea de reinceperea activitatii cu data de ... (vezi toată discuția)
Depunere dosar somaj fanamarius fanamarius ma numesc MARIUS si am urmatoarea intrebare: in data de 1 oct 2009 am depus preavizul de 15 zile cu art 65 ptr somaj ,numai azi am primit de la patron hirtia ... (vezi toată discuția)
Angajat care vrea sa plece cu art.65 (1) rocriss rocriss Buna ziua, Am un caz si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez: Se desfiinteaza un post. Angajatul a semnat informarea de preaviz, va primi suma ... (vezi toată discuția)