avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfintare post

Sotul meu a fost anuntat in scris printr-o decizie interioara ca postul este desfintat din motiv criza economica.Mentionez ca lucreaza de 1 an si 3 luni si a adus profit mare firmei in perioada de criza si nu a pierdut din cauza lui si-a lucrat constiincios ca la carte.Din momentul refuzului deciziei ia fost inchis telefonul,laptop-ul,si ia fost cerut sa predea masinal avand in vedere ca lucreaza in afara orasului si nu are cu ce ajunge si tot in aceeiasi zi au pus anunt pe Best jobs ca angajeaza pe aceiasi functie.
Intrebarea mea este ce putem face, ca am citit pe net la art.80 multe variante si vreau sa stiu daca este sau nu legea de partea noastra si ce putem face in continuare.In unele cazuri angajatorii trebuie sa platesca salarii conpensatorii am citit undeva 6 salarii, in alta parte 3 salarii,nu pot angaja pe acel post 9 luni de zile.Multumesc si astept raspuns la cazul meu ce pot face.
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:30, 3 Noiembrie 2010
sotul dvs are posibilitatea legala sa conteste decizia la tribunal sectia litigii de munca. si are toate sansele sa castige.
sesizati si ITM-ul: nu pot desfiinta postul si in acelasi timp sa vacanteze post pe aceeasi functie
Multumesc mult pt ajutor.
Multumesc mult si asa o sa faca.
Art.65 Codul muncii (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Art. 67 Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art. 73 (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
Art. 74 (1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
Art. 75 Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
Art. 76 Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post twinkle23 twinkle23 Buna ziua, Poate sa-mi spuna cineva unde gasesc motivele legale pentru care se pot desfiinta posturile de munca si care este procedura corecta pentru ... (vezi toată discuția)
Somajul - ce presupune pentru angajator radulescuoctav radulescuoctav Buna ziua, As dori sa angajez pe cineva pentru o luna pentru a putea primi somaj. Persoana are peste 10 ani de cand lucreaza la locul de munca de unde ... (vezi toată discuția)
Somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata ... (vezi toată discuția)