avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebari succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebari succesiune

Buna

Va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii legate de o succesiune.Mama mea a decedat pe 24.10.2007 si as vrea sa stiu cum trebuie sa procedam pentru a rezolva situatia succesiunii.Este vorba despre un apartament pe care mama mea l-a cumparat inainte de casatoria cu tatal meu si la care domiciliem in prezent eu, sora mea si tatal meu.Pentru ca auzisem un zvon cum ca aceasta succesiune trebuie rezolvata in primele 6 luni de la deces, tatal meu a fost zilele acestea la un cabinet notarial cu toate actele necesare unei succesiuni, insa i s-a spus ca este prea devreme si ca doar dupa 6 luni se poate rezolva. Am incercat sa gasesc informatiile necesare pe internet, dar deja sunt intr-o mare "ceata".sunt anumite site-uri unde este mentioant ca succesiunea se poate rezolva fara alte taxe suplimentare in termen de 1 an de la deces, altele in termen de 6 luni ...:(

E posibil sa fac o confuzie intre succesiune si mostenire?

Ma puteti lamuri va rog?

As vrea sa stiu pur si simplu ce trebuie sa facem pentru ca apartamentul nostru sa treaca de pe numele mamei pe numele nostru (eu, tata, sora mea) in timp util (si care este timpul acesta pentru ca deja au trecut aproape 5 luni de la decesul mamei)

Va multumesc mult si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

Cel mai recent răspuns: Doana Simona , Consultant credite si finantari 18:24, 15 Septembrie 2011
Trebuie dezbatuta succesiunea la un notar.
La cerere, notarul public elibereaza un certificat de mostenitor legal sau testamentar, prin care se stabileste calitatea succesorilor si bunurile ramase de la defunct. Cererea se adreseaza unui notar public de la locul ultimului domiciliu al persoanei decedate.
Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.
Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie în fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decât în aceasta calitate.
În vederea dezbaterii succesiunii (mostenirii) trebuie sa prezentati notarului urmatoarele acte :
1. ANEXA 1 de la Primarie unde defunctul(a) a avut ultimul domiciliu;
2. Certificatul de deces al defunctului(ei);
3. Certificatul de casatorie al defunctului(ei);
4. Certificatele de nastere ale copiilor defunctului(ei);
5. Certificatele de casatorie ale fiicelor defunctului(ei);
6. Actele de proprietate ale defunctului(ei), dupa caz
7. Certificat de actionar.
La data dezbaterii cauzei succesorale este obligatorie prezenta a doi martori cu actele de identitate, care l-au cunoscut pe defunct.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
În cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor si legatarilor, întinderea drepturilor acestora, precum si compunerea masei succesorale.
Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin înscrisuri sau orice ale mijloace de proba admise de lege.
În succesiunile care privesc bunurile comune ale autorului succesiunii si ale sotului supravietuitor, cotele de contributie ale acestora la dobândirea bunurilor se stabilesc prin acordul mostenitorilor.

In speta, deoarece apartamentul in care locuiti este bun propriu al mamei tale, cotele-parti ce va revin asupra lui sunt urmatoarele:
- tatal vostru are o cota de 1/4
- tu si sora ta veti avea o cota de 3/4 impreuna, adica 3/8 fiecare.
Elis, inca o intrebare, asa de clarificare:deci trebuie sa mergem la un notar si sa spunem ca vrem sa deschidem succesiune?...nu de alta, dar asa cum am scris si mai sus a fost tatal meu si zilele trecute si l-am trimis din nou azi...i-a spus sa se intoarca dupa 6 luni..

Sa incerc la alt notar?

Mersi mult inca o data! :)
Nu inteleg de ce l-au trimis la plimbare pe tatal tau #-o. Eu am vazut succesiuni dezbatute si la o luna dupa deces.
Nu exista un termen de deschidere a succesiunii, exista insa un termen de acceptare a mostenirii. Termenul de acceptare a mostenirii este de 6 luni de la deschiderea succesiunii. Deschiderea succesiunii are loc la momentul decesului sau in momentul in care mostenitorul a aflat de deces.
Incearca la alt notar.
:)
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
elis, m-ai nenorocit de cap cu deschiderea asta de succesiuni... #-o
Nu se deschide nicio succesiune, cel putin nu in tara noastra cat timp e valabila legislatia actuala, nu se dechide nicio succesiune DUPA moartea omului!!!
Succesiunea se deschide prin moartea omului, adica a mamei dv. in cazul de fata, este o chestiune cu importanta strict juridica, are loc "automat" ca sa-i spun asa, fara ca dv., mostenitorii sau altcineva sa intreprinda nimic. Este un lucru care nici nu intereseaza in practica, numai, eventual, in cazul in care se ajunge la litigii intereseaza juristii implicati.
Daca vreti mai multe detalii (repet, daca va intelegeti, nu are importanta deschiderea asta!), mergeti la o consultatie juridica.
Notarul ala e batut in cap,. ii spuneti ca daca azi aveti certificatul de deces in mana, azi puteti dezbate mostenirea. Probabil ca era o perioada ocupata si v-a trimis la plimbare, nu ar fi singurul caz.
Nu m-am uitat prea mult in codul fiscal de anul asta, anul trecut erau scutite de taxe mostenirile dezbatute in 2 ani de la deces.
Dv. mergeti la notar sa dezbateti mostenirea...
Mai e un motiv pentru care mai spun unii notari, neprofesionali, sa dezbateti mostenirea dupa 6 luni: ca e mai greu sa apara vreun mostenitor acceptant al mostenirii; inainte de 6 luni trebuie sa dati declaratii ca nu mai e niciun alt mostenitor pe care il cunoasteti... bla-bla.
mergeti la alt notar, si-a batut joc de dv.
Daca toti 3 stati in acel apartament, se poate spune ca ati acceptat tacit mostenirea. daca va e teama de un eventual conflict, mergeti la notar si dati o declaratie de acceptare a mostenirii pana se fac 6 luni de la deces. Un notar de prin locul decesului...
Bafta!

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii mihaela_liviu2012 mihaela_liviu2012 Buna ziua! Am si eu o problema: Tatal meu a murit in data de 29 Martie 2012 si as dori,daca ma poate ajuta cineva,sa stiu daca este neaparat nevoie sa ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Acceptarea succesiunii ContSters78406 ContSters78406 Am o intrebare:declaratia de acceptare a succesiunii care se face in termen de 6 luni de la decesul unei persoane la un notar public trebuie sa fie insotita si ... (vezi toată discuția)