avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contributii sociale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contributii sociale

exista lege care sa-i oblige pe patroni sa plateasca pt. angajati contibutiile sociale?daca se face sesizare la itm ce masuri se iau?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:16, 5 Noiembrie 2010
Doamne, ce intrebare! Va imaginati ca patronii platesc de placere?
Nevirarea contributiilor retinute de la angajati constituie infractiune, nevirarea contributiilor datorate de angajator sunt simple debite.
Dincolo de modul cum a fost pusa intrebarea, putem subintelege nemultumirea acelui angajat (@nicole86) ca nu a putut beneficia de niste drepturi pentru ca angajatorul nu facuse platile cate stat.

Cine nu ar face asta? Esti concediat, ti-ai pierdut serviciul si constati ca nu ai dreptul nici la indemnizatia de somaj pentru ca angajatorul (poate aflat intr-o situatie financiara dificila) nu a platit contributiile la fondul de somaj.

De asemenea, cine nu ar face asta? Esti bolnav, te-ai internat in spital si constati ca trebuie sa platesti la spital toate cheltuielile: cazare, masa si tratament (medicamente, medic, asistente, etc.) pentru ca angajatorul (poate aflat intr-o situatie financiara dificila) nu a platit contributiile la asigurarile de sanatate.

Ceea ce este cel mai important, tu nu esti vinovat. Atunci, de ce ti se intampla toate acestea? Tu stiai ca ai incheiat un contract individual de munca pe care l-ai semnat si te-ai asigurat ca e inregistrat la ITM.

Vinovat este modul in care sunt concepute legile. Daca statul a hotarat ca angajatul sa nu aiba nici o obligatie legata de plata contributiilor, de ce acesta sufera daca angajatorul (cel ce trebuia sa plateasca) n-a facut-o?
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
Iulian MANEA, Contabil
nu imi imaginez ca platesc de placere,dar din moment ce si-au deschis o firma si au niste angajati atunci normal ar fi sa le plateasca,pt ca, contractul indivual de munca a fost inregistrat la itm si s-au facut platile o perioada.
deci ce sa inteleg ca nu-i va obliga nimeni sa platesca??
dar daca societatea este declarata insolventa si totusi are angajati atunci este scutita de la plata taxelor?
nicole86 a scris:

exista lege care sa-i oblige pe patroni sa plateasca pt. angajati contibutiile sociale? [...]

iar Iulian Manea a raspuns:

[...] Va imaginati ca patronii platesc de placere?

Intrebarea mea, retorica, se refera la faptul ca e de domeniul evidentei ca obligatia platii unor impozite se stabileste prin lege si nu e lasat la bunul plac al unora sau altora. Ceea ce nu inseamna, asa cum am remarcat in comentariul urmator, ca intotdeauna legea se ridica la nivelul a ceea ce asteapta cetatenii de la ea.

nicole86 a scris:

nu imi imaginez ca platesc de placere,dar din moment ce si-au deschis o firma si au niste angajati atunci normal ar fi sa le plateasca,pt ca, contractul indivual de munca a fost inregistrat la itm si s-au facut platile o perioada.
deci ce sa inteleg ca nu-i va obliga nimeni sa platesca??
dar daca societatea este declarata insolventa si totusi are angajati atunci este scutita de la plata taxelor?

La fel ca atunci cand ati deschis subiectul si acum puneti intrebari la care raspunsul nu se poate da decat intr-un mod foarte amplu, ceea ce nu se face intr-un topic pe forum.

Cred ca este mult mai bine sa prezentati situatia concreta cu care va confruntati si interlocutorii vor putea oferi solutii la obiect.
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2010
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata catre c.a.s. de catre angajator niculinu niculinu Buna seara, Sunt angajata la o companie, recent am aflat ca patronul nu achita contributiile la stat.As dori sa stiu daca pe viitor voi fi obligata sa achit ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)
5 luni de continuitate in cartea de munca pierdute . carmen cucu carmen cucu Buna ziua, Angajatorul meu ,m-a scos in somaj din 7noiembrie 2009, dar nu a platit contributia la fondul de somaj pe ... (vezi toată discuția)