avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune in instanta in cazul unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune in instanta in cazul unui apartament

Exista 2 mostenitori pentru un apartament , eu si fratele meu.
Dupa efectuarea succesiunii notariale bunul a ramas in indiviziune.
Hotararea noastra a fost sa-l vindem, ambele parti fiind de acord in privinta asta,
dar problema a aparut in momentul in care nu am fost de acord in privinta pretului, eu vroiam sa mai asteptam putin pentru a obtine un pret mai bun, el a vrut sa-l vinda cu orice pret, din motive personale/financiare personale.
Eu nefiind de acord cu acest lucru, el a deschis actiune in instanta de iesire din indiviziune.
Cum se va proceda in acest caz?
Daca sa zicem ca vom dori unul sau altul sa cumparam partea celuilalt? (putin probabil, dar exista si aceasta posibilitate). Cum se va stabili valoarea apartamentului?

Dar daca stabilim sa-l vindem (cel mai probabil), in acest caz cum se va stabilii pretul?

As vrea sa stiu care este procedura in aceste cazuri, pentru a stii la ce sa ma astept.

Va multumesc!



Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 15:44, 3 Noiembrie 2010
daca nu aveti bani sa-i platiti sulta pt partea lui, sunt de parere sa cautati client sa-l vindeti. nu cred ca se poate spera la un pret mai bun in urmatorii ani.
apartamentul va fi evaluat de un expert (cu plata)
poate accesati un credit, inchiriati ap si platiti rata din chirie
daca se va ajunge sa-l vindeti la licitate, luati mai nimic pe el. platiti si cheltuieli de judecata
In cadrul procesului de iesire din indiviziune se va stabili si valoarea imobilului, prin efectuarea unei expertize constructor.
Daca se va stabili ca imobilul nu este comod partajabil, el va atribuit in natura unuia dintre cei doi comostenitori( coindivizari), cu obligarea aceluia ce primeste in natura bunul de a-l despagubi pe celalalt cu contravaloarea cotei sale, printr-o suma numita "sulta".
Pretul imobilului se va stabili in functie de valoarea de circulatie al acestuia la momentul respectiv, de cerere si oferta, de pozitionarea sa ( zonare), an constructie, uzura, imbunatatiri, finisaje, dimensiuni etc, luandu-se astfel in calcul atat coefiecienti pozitivi cat si negativi care duc astfel la stabilirea pretului final.
Avand in vedere ca interesul fiecarei parti este de a-si valorifica un drept care sa fie cat mai avantajos pentru el ( din punct de vedere material), este important in primul rand sa va angajati avocat pentru consiliere pe parcursul procesului cat si la efectuarea expertizei sa va alegeti si un expert- parte consilier, pe langa cel care va fi desemnat de instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune manolescu_radu manolescu_radu locuim intr-un imobil(apartament) compus din trei camere.Eu sunt propietar pe doua camere iar colocatarul propietar pe a treia camera si care doreste iesirea ... (vezi toată discuția)
Despagubire pentru coproprietar adina888 adina888 Buna ziua.As dori sa ma ajutati intr-o problema.Suntem 3 proprietari pe un apartament (25%,25%,50%).unul dintre proprietari care are 25% ar dori sa isi ... (vezi toată discuția)
Mostenire, drept de proprietate Zsolt21 Zsolt21 Buna, In urma cu 4 ani mama a decedat si pe baza legii am primit 3/16 parti din casa din oras eu, 3/16 sora mea si restul de 10/16 parti tatal meu. ... (vezi toată discuția)