avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... recuperare tva pt reparatia externa a masinii
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

recuperare tva pt reparatia externa a masinii

Buna ziua. Avem full casco la masina. Am suferit un accident fara victime pe teritoriul germaniei, trebuie sa reparam directia si sa inlocuim rotile pt a o putea intoarce in Romania fara tractare. Asigurarea ne deconteaza reparatiile facute in germania dar fara tva, care ajunge pana la 1000 euro. Nu pot asigurarile sa recupereze tva-ul extern? Daca e full casco de ce nu se deconteaza tot?
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 17:33, 3 Noiembrie 2010
Asiguratorul va deconteaza ceea ce va afecteaza cheltuielile (c/val serviciului de reparatii). Faptul ca Dvs., ca firma platitoare de TVA ,nu ati furnizat un cod valabil pentru a se face factura fara TVA, este considerat "culpa grava" si intra la excluderi, nu la acoperiri ale politei de asigurare. Asiguratorul nu are temei legal pentru recuperarea TVA in cazul de fata.

Daca sunteti persoana fizica (sau juridica neplatitoare de TVA, adica fara drept de deducere), atunci culpa apartine asiguratorului, care era obligat sa va deconteze si c/val TVA.

Succes!
Sunt persoana fizica in acest caz. Masina e a mea personala. Ma puteti ajuta indicandu-mi cadrul legal in ceea ce priveste culpa asiguratorului vis-a vis de tva? Domnii de la Ardaf imi spun clar ca ei nu deconteaza tva cand reparatia e externa si la un service ales de mine. Doar la service-urile agreate de ei si pe teritoriul Romaniei acopera si tva-ul. Chiar am nevoie de ajutor pt ca e suma mare in joc. Multumesc
Rog cititi cu atentie Conditiile de asigurare. Daca nu acopera si TVA la reparatii pentru asigurati persoane fizice, atunci e o clauza abuziva si puteti merge la "Protectia consumatorului".

Succes!
Va citez art. din contractul de asigurare: "In cazul unor avarii in strainatate se acorda despagubiri numai pt reparatiile efectuate , necesare continuarii calatoriei. Decontarea acestora se va face in lei noi (RON) la intoarcerea in tara si la cursul de schimb BNR al valutei respective la data achitarii de catre asigurat a contravalorii reparatiei, exclusiv TVA extern".
Expresia "exclusiv TVA extern" inseamna ca nu se acopera si TVA-ul extern? Care e interpretarea corecta? Va multumesc mult.
Asta inseamna, ca nu se acopera. In logica contractului Dvs. ar fi trebuit sa stampilati la vama factura si sa mergeti intr-o tara vecina cu tara furnizorului de unde sa solicitati "Tax refund" contra unui comision al acelui birou/reprezentanta.
Aceasta procedura era valabila pana la 1 ian 2010. Acum Codul Fiscal s-a schimbat cu noile reguli europene si pt prestari servicii catre persoane fizice se datoreaza TVA in tara prestatorului.
Notificati asiguratorul in scris, asistat/a de un avocat.

Succes!

Alte discuții în legătură

Rca casco eugenpetrisor eugenpetrisor masina luata in leasing trece pe teritoriul italiei si face accident,vinovat este un cetatean italian. se duce cu asigurarea tot a ei sa o repare,avand ... (vezi toată discuția)
Problema casco ardaf valim1295 valim1295 Buna ziua, In data de 8 Oct 2009 am avut un accident rutier, din vina mea. Am preferat sa mergem pe intelegere amiabila, ca sa simplificam procedura. I-am ... (vezi toată discuția)
Daca rca-ul extern nu imi acopera dauna, pot deschide dosar pe casco pt diferenta? luoana luoana Daca RCA-ul nu acopera reparatia, pot deschide dosar pe Casco pt diferenta....eventual sa impart daunele...anumite reparatii sa le fac pe rca, celelalte pe ... (vezi toată discuția)