avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... oprire salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

oprire salariu

Buna ziua ,

Am si eu o nelamurire ... lucrez la o societate din Ialomita de 6 ani , si abia acum am aflat ca in anul 2008 , mi-au oprit aproape tot salariul fara nici un fel de justificare .
Intr-adevar aveam o datorie de aproximativ 2500 ron la ei , dar erau pe o firma pe care am avut-o si nu mi-au eliberat nici un fel de document de incasare - decizie sau factura macar .
Au acest drept , sau este abuziv ? Se mai poate face ceva in aceasta privinta ? Nu vreau sa las lucrurile asa , ca sa nu mai faca si altadata .

Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: gruiacatalin , utilizator 18:38, 3 Noiembrie 2010
nu aveau dreptul sa va retina banii decat in temeiul unei hot judecatoresti
Va multumesc pentru raspuns . Eu ce pot face acuma , pot sa ii dau in judecata , sau este prea tarziu ?
Stimate Domn,

Poprirea veniturilor din salarii se poate face numai in limita a 1/3 din veniturile salariale si numai in temeiul unei creante certe, lichide si exigibile apartinand creditorului care sa fie titlu executoriu in puterea dispoztiilor legale sau in temeiul unei hotarari judecatoreasti ramase definitiva si irevocabila care sa consfinteasca creanta atat sub caracterul ei cert, cat si lichid si exigibil.
Mai pe intelesul tuturor, suma pe care creditorul a retinut-o trebuia sa fie consfintita printr-un raport juridic (contract, comanda, etc), sa fi ajuns la scadenta, sa fie exprimata in bani. Peste toate acestea, nefiind titlu executoriu (titlurile executorii sunt expres prevazute de lege si nu orice contract e titlu executoriu care s apoata fi pus in executare imediat , fara a mai trece de faza analizei instantei) trebuia sa se adreseze instantei cu o actiune in pretentii si sa obtina hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care ulterior sa fie investita cu formula executorie si pusa in executare.
Inainte de toate acestea trebuia sa fiti citat in proces, in calitate de asociat- administrator al firmei dvs ceea ce inteleg ca nu s-a intamplat.
Indraznesc sa cred ca nici una dintre aceste conditii nu s-a indeplinit si banii in acest fel v-au fost opriti in mod nelegal. Cu atat mai mult, dumneavoastra nu puteti fi raspunzator pentru o datorie a societatii dumneavoastra decat in limita capitalului social detinut (exceptie facand situatia in care ati incheiat acte juridice frauduloase in dauna creditorilor dumneavoastra caz in care raspundeti cu bunurile personale ) dar si pentru aceasta ipoteza numai in urma unui proces finalizat definitiv si irevocabil.
Suma respectiva, asadar, nu putea sa va fie oprita in contul unei alte datorii (eventuala compensatie judiciara) intrucat aceasta suma rezulta dintr-un raport juridic avand pati diferite.PE DE O PARTE FIRMA ANGAJATOARE SI FIRMA DUMNEAVOASTRA -raport comercial , pe de alta parte firma la care lucrati si dumneavoastra in calitate de persoana fizca- raport de munca. Suma deriva dintr-un raport juridic de munca si putea sa va fie oprita numai in cazul in care ati fi semnat un angajament de plata fata de un prejudiciu pe care l-ati fi produs.
Verificati daca nu cumva s-a incheiat vreun contract de vanzare - cumparare cu plata in rate pe numele dumneavoastra, cu beneficiar o alta persoana. Verificati sa nu cumva sa fi fost "furat" de catre sefii dumneavoastra sau de catre altcineva " istet" care sa fi aplicat semnatura dumneavoastra in mod fraudulos pe contracte de imprumut facute la banca in vederea achizitionari de bunuri si in realitate bunurile sa le fi insusit el /ei.
Pentru recuperarea acestor sume, adresati-va instantei Tribunalului in raza careia aveti domiciliul impotriva societatii la care lucrati pentru a va recupera banii reprezentand drepturi salariale plus dobanzile aferente calculate la dobanda legala stabilita de BNR pentru fiecare zi de intarziere incepand cu scadenta.

Cu stima,

Av. def. Toader Mihai
Stimate Domn Av. Toader Mihai ,

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra . Este mai mult decat cuprinzator .

Cu stima ,

Gruia Catalin .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensarea cheltuielilor de judecata impieteaza executarea silita? dandanaua dandanaua Prin hotarare a fost obligata parata la plata catre mine a unor sume reprezentand drepturi salariale.Prin aceeasi hotarare s-au compensat cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Am imprumutat un"prieten" cu bani. cand pot sa il execut? nicoleta.p nicoleta.p Buna, In luna iunie 2008 eu si sotul meu am scos bani din banca (eu 3700 de euro, el 28000 ron!) Am scos banii pt un \"amic\"....de fapt pt o afacere pe care ... (vezi toată discuția)