avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Expertiza accident circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Expertiza accident circulatie

In data de 12.06.2009 am fost implicat intr-un accident de circulatie soldat ci accidentarea unei minore. din declaratiile fetei accidentate si a martorilor ei rezzulta ca a fost accidentata la 4 m dupa trecerea de pietoni, iar din declaratia mea si a martorilor mei la 10 m. in urma cercetarilor am primit castig de cauza si mi-am primit permisul, care fusese suspendat fara drept de circulatie dupa 9 luni de la accident. Dupa o luna am primit o informare ca se contesta decizia luata de procuror si ca cercetarile vor continua.
Acum doua zile am primit un telefon conform caruia ar trebui sa ma prezint pentru o expertiza la locul accidentului.

As dori sa ma ajutati sa inteleg ce se mai poate intampla.
Stimate Domn,

Din relatarea dumneavoastra inteleg ca este vorba de faza urmaririi penale pentru vatamare corporala. Am inteles ca procurorul ar fi dat o solutie favorabila dumneavoastra iar ulterior, in urma plangerii impotriva solutiei procurorului s-ar fi dispus completarea urmaririi penale si efectuiarea unei noi expertize (sau reconstituiri a faptei). In lumina dispozitiilor art. 130 alin. 2 C.p.p.si a dispozitiilor art. 129 C.p.p aveti obligatia de a fi prezent la efectuarea reconstituirii.

Cu stima,

Av. Def. Mihai Toader
Cred ca este vorba de o reconstituire la locul faptei.
In cazul in care este vorba de o expertiza judiciara trebuie ca politia sa convoce la sediul sau partile (invinuit, parti vatamate, expertul desemnat, experti consilieri (daca partile s-au folosit de acest drept)). Cu aceasta ocazie se face numirea expertului. Aveti dreptul sa cereti inlocuirea expertului daca exista motive temeinice ca acesta nu va face o lucrare obiectiva. Cu ocazia convocarii la sediul politiei se stabilesc obiectivele expertizei, termenul de depunere a raportului precum si onorariul provizoriu (avansul) ce trebuie platit.
Daca nu se procedeaza asa contestati modul in care s-a procedat (contrar prevederilor legale).
Tineti-ma la curent cu desfasurarea evenimentelor.
Am fost chemat la biroul de cercetari penale acum 6 luni aprox, unde am declarat ca sunt de acord cu expertiza dar nu o cer si nu sunt de acord sa o platesc. Am fost sunat de catre un expert care mi-a spus ca trebuie sa ma prezint la expertiza. Mentionez ca masina nu a suferit nici o avarie desi agentul mi-a dat o hartie pt reparatia unei bare de protectie de sub far care era avea cateva zgarieturi(imposibil de facut cu vreo parte a corpului uman). Victima(13 ani) a fost luata de la locul accidentului de catre martorii fetei (sub pretextul ca nu are nimic).La cca 20 min de la plecarea lor de la plecarea accidentului m-am deplasat la politie pt a anunta accidentul(perfect legal). Ajunsa acasa, tatal fetei a dus-o la spital si a anuntat politia despre accident.
Este clar ca nu se respecta procedura legala.
In cazul dosarelor penale aflate in cercetare la politie convocarea tuturor partilor implicate se face de catre politistul care instrumenteaza dosarul. Asa s-a procedat de cand ma stiu expert judiciar (1972).
Stimate Domn, Chiar daca oragnele de cercetare penala , inauntrul fazei cercetarilor premergatoare, nu au procedat corect necitand in vederea luarii declartiilor partilor in scurt timp dupa producerea accidentului, totusi s-a procedat ulterior pe parcursul urmririi penale la luarea acestor declaratii si astfel, in opinia mea neregularitatea s-a acoperit.
Cat despre cercetarea la fata locului, procurorul poate dispune efectuarea oricarei proceduri legale pe care o considera necesara in vederea strangerii de probe necesare aflarii adevarului, ori de cate ori considera necesar acest lucru.

Cu stima,

Av. Mihyia Toader

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)
Expert in circulatie jaros jaros de ce un expert in circulatie timp de doi ani si jumatate nu a reusit sa elaboreze o expertiza pentru un dosar penal de circulatie? cum poate fi \\"obligat\\" ... (vezi toată discuția)
Expertiza ioanina_dima ioanina_dima Buna ziua! As dori sa stiu cui revine costul unei expertize contabile si a celei tehnice in faza de cercetare penala? Celui care o cere sau statului? (vezi toată discuția)