avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expert in circulatie
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expert in circulatie

de ce un expert in circulatie timp de doi ani si jumatate nu a reusit sa elaboreze o expertiza pentru un dosar penal de circulatie? cum poate fi "obligat" sa elaboreze aceasta expertiza?
Cel mai recent răspuns: jaros , utilizator 17:03, 31 Octombrie 2012
Nu precizati daca dosarul cauzei a ajuns in instanta sau este inca in cercetare penala.
Pot fi multe cauze:
-expertul nu a avut timpul necesar pentru intocmirea raportului de expertiza,
-expertului nu i s-a pus la dispozitie toata documentatia tehnica solicitata (pv politie, carte tehnica masina implicata in accident, tradusa in l. romana, certificat medical pentru victime, etc.),
-expertul nu a primit buletinele cu masuratorile solicitate, de la laboratoarele de specialitate,
-procurorul/ judecatorul (daca dosarul este deja in ionstanta) a formulat obiective ale expertizei care tin si de alte specializari (protectia muncii, psi, mediu, etc.), si trebuie intocmite mai intai aceste rapoarte,care sa fie puse la dispozitia expertului auto,
-expertul se poate imbolnavi, caz in care are certificat medical,
-etc.
Pentru a va lamuri aveti dreptul sa solicitati in scris, date, de la procurorul de caz/ politie/ judecator (daca dosarul este deja in instanta), privind mersul expertizei tehnice in domeniul auto, pentru a va convinge ca nu se trage de timp.
Aveti dreptul legal, sa fiti asistat de un avocat, prin care puteti solicita informatii suplimentare, chiar sa solicitati incredintarea expertizei unui alt expert tehnic auto, daca se constata ca expertul initial are probleme personale si este in imposibilitate sa-si desfasoarea ctivitatea.
Daca dosarul a ajuns in instanta, expertul care nu a avut motive clare, credibile, pentru a nu depune raportul de expertiza tehnica,la mai multe termene fixate de catre instanta, poate fi amendat de catre instanta de judecata, cu amenda judiciara.
Cauzele pot fi multiple, atat obiective cat si subiective. Dar doi ani si jumatate este cam mult pentru efectuarea unei expertize in domeniul circulatiei. Solicitati ca organul de urmarire penala/instanta de judecata sa acorde un ultim termen pentru depunerea raportului de expertiza, sub sanctiunea amendarii in cazul in care nu isi indeplineste aceasta obligatie. Daca nici la acest ultim termen raportul de expertiza nu va fi depus organul de urmarire penala/instanta de judecata va putea aplica amenda expertului.
Va multumesc frumos pentru timpul acordat, as mai mentiona ca dosarul este un dosar penal pt. ucidere din culpa, accidentul a avul loc in luna mai 2009, in luna mai 2010 sotul meu (pt. ca el are acest dosar) a primit o citatie sa se prezinte la judecatorie unde domnul procuror i-a propus sa-si depuna o cerere la dosar unde solicita si parerea unui expert. De atunci (din luna mai 2010) abia in luna mai a acestui an domnul expert a chemat toti partasii al acelui accident pentru masuratori la locul accidentului si de atunci pana in prezent inca nu a depus acea expertiza, ceea ce inseamna ca la dansul este dosarul sotului meu aproximativ din luna mai 2010 si nici pana in prezent nu stim de fapt ce se intampla cu cazul sotului meu si sincer va spun ca suntem deja in pragul disperarii pt. ca timp de 3 ani si jumatate nimeni nu este interesat de ce aceasta expertiza nu este la dosar si etc. De acea va rog din suflet daca puteti sa- mi dati o idee ce demersuri ar trebui sa facem ca acest caz sa se incheie. Va multumesc anticipat.
Sfatul vi l-am dat inca din mesajul meu anterior.

"Pentru a va lamuri, aveti dreptul sa solicitati in scris, date, de la procurorul de caz/ politie/ judecator (daca dosarul este deja in instanta), privind mersul expertizei tehnice in domeniul auto, pentru a va convinge ca nu se trage de timp."
Puteti reformula, solicitand in scris procurorului, date privind mersul anchetei, eventual activitatile intreprinse pentru lamurirea cauzei, respectiv care sunt obiectivele fixate de catre procuror pentru expert, la care acesta sa dea raspuns. Invocati timpul scurs de la data admiterii expertizei tehnice auto, de catre procuror.
Consultati un avocat in legatura cu prescrierea cauzei, intr-un anumit termen, de la data producerii evenimentului. Scurgerea timpului poate fi in avantajul sotului dvs., cercetat in dosarul de ucidere din culpa.
Politia a trimis dosarul de cercetare la parchet ?
Buna ziua si va multumesc inca o data pt. timpul acordat. Cred ca da, sigur nu stiu sa va spun, sotul meu nu este momentan acasa sa-l intreb dar cred ca este la parchet daca in mai 2010 a fost audiat de procuror care i-a recomandat acea expertiza dar banuiesc ca dosarul nu a ajuns inca in instanta. Adevarul este ca nu prea ma pricep la demersurile juridiciare in astfel de cazuri.

Alte discuții în legătură

Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert dosar penal neachitat Monica H. Monica H. intrebarea mea este: cum se stabileste un onorariu provizoriu pentru o expertiza contabila efectuata intr-un dosar penal (aflat in lucru la Politie) si de ... (vezi toată discuția)
Solicitare audit yram yram Care sunt pașii pentru a solicita un Audit lucrări construcții? (vezi toată discuția)