avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatie acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatie acoperis

Stiu ca s-a mai discutat acest aspect, insa totusi nu m-am lamurti.
Stau la etajul 4, intr-un bloc de 4 etaje, vreau sa spun ca ne ploua in casa de ani buni, in interior peretii arata nasol de tot, se vede efectiv cimentul, apa a ajuns si la etajul 3 si respectiv 2, insa nimeni de pe scara nu este de acord cu repararea acoperisului, mai mult vecina de la 2 a zis ca ne da ea pe noi in judecata ca ii ploua iei in casa, ca dupa mintea e, este vina noastra ca ii ploua ei in casa, pentru acoperisul este al nostru si nu al intregului bloc.:O

Ideea este ca noi vrem sa reparam acoperisul, insa cum am mai precizat, nu avem votul majoritatii asa cum se prevede art.14 din HG. 1588/2007.
Totusi am vrea sa-i obligam pe vecini pe baza art.43 -47 din HG. 1588/2007.
Se poate totusi repara acoperisul fara votul majoritatii?

Daca da, am inteles ca procedura ar fi urmatoarea. Trimitem o inaintare asociatiei reprezentata de administrator prin care solictam repararea acoperisiului, iar daca nu primim raspuns in 30 de zile ori acesta este negativ atunci contactam cateva firme sa ne faca niste oferte cu privire la repararea acoperisului si incercam sa-l reparam noi pe banii nostri la un pret ,,decent'' iar ulterior ne vom adresa instantei de judecata pentru recuperarea sumelor cheltuite.

Este bine sa procedam in acest sens? Mentionez ca situatia este critica si nu putem sa asteptam mai intai emiterea unei hotarari judecatoresti care sa oblige asociatia la plata sumelor necesare repararii acoperisului avand in vedere ca procesul poate dura si un an.

Inca ceva: este necesar sa facem eventual mai intai o expertiza care sa constate degradarile si doar mai apoi sa ne apucam de reparatii???

Multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 15:54, 4 Noiembrie 2010
1-Acoperisul/terasa condominiilor reprezinta parte comuna ,a carei reparatie/intretinere reprezinta responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
2-Asociatia de proprietari,legal este reprezentata de catre presedinte si comitetul executiv
Administratorul de imobil este simplu angajat al asociatiei ,care are limita de competenta sa materializeze dispozitiile presedintelui si comitetului executiv
3-Solicitati oficial presedintelui de asociatie sa ia act si sa constate prejudiciile dezinteresului sau
In conformitate cu art 32 (2) din L nr 230/2007 "Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin,membrii comitetului executiv,inclusiv presedintele asociatiei de proprietari,raspund personal sau in solidar,dupa caz,in fata legii si a proprietarilor pentru daunele si prejudiciile cauzate in mod deliberat "
4-Sesizati oficial serviciul specializat din cadrul primariei despre problemele cu care va confruntati si solicitati dispunerea masurilor necesare impotriva reprezentantilor asociatiei
5-Incheiati o asigurare facultativa a locuintei si in caz de repetare situatie,intreg prejudiciul material il solicitati persoanelor care au inteles sa nu se achite de obligatiile aferente functiei detinute in cadrul asociatiei de proprietari
In principiu, v-ati gandit corect, dat fiind situatia pe care o aveti la bloc.
Totusi, acum sunteti in prag de iarna, credeti ca aceasta reparatie se mai poate face eficient?
Administratorul nu este reprezentantul proprietarilor, ci este angajatul lor.
Dv. trebuie sa faceti o solicitare scrisa catre presedintele asociatiei de proprietari si in acea solicitare sa specificati si articolul din lege si din HG care spun ca terasa este proprietatea comuna a tuturor proprietarilor, ca acestia sunt obligati sa mentina in buna stare de functionare cladirea si proprietatea comuna....si ca comitetul executiv este obligat sa se ocupe de reparatiile din proprietatea comuna.

Daca va apucati sa reparati singur terasa numai pe portiunea apartamentului dv., din p.d.v tehnic nu este corect pentru ca se pot produce infiltratii si sa constatati ca ati dat banii de pomana, dar si riscant, ca s-ar putea sa va recuperati banii de la vecinii dv. cu foarte mare greutate.

Daca totusi veti executa lucrarea si nu e rost de recuperat banii, actionati in judecata asociatia de proprietari (nu pe vecini).
doru6 a scris:
...am inteles ca procedura ar fi urmatoarea. Trimitem o inaintare asociatiei reprezentata de administrator prin care solictam repararea acoperisiului, iar daca nu primim raspuns in 30 de zile .....

Avand in vedere ca va ploua in casa de "ani de zile" cum spuneti dv, trebuia sa faceti demersuri in iarna trecuta pentru a se repara in vara care a trecut.
Acum faceti demersuri catre asociatie dar pentru a realiza reparatia in vara 2011.
Procedura ar fi:
- Faceti o sesizare, dv si alti vecini afectati, catre comitetul executiv care este condus de presedintele asociatiei
- Acestia trebuie sa discute sesizarea in prima sedinta de comitet, care are loc conform legii lunar.
- Poate ca veti primi un raspuns si in functie de acest raspuns treceti la pasii urmatori
- Daca vi se raspunde ca se va face reparatia la primavarasa ca se va discuta in adunarea generala e bine, asteptati adunarea generala care se tine obligatoriu in primul trimestru al anului 2011.
- Daca se raspundde ca nu sunt bani, ca nu-i treba lor..., atunci convocati urgent adunarea generala (conform legii 230/2007) si alegeti alt presedinte si membri in comitetul executiv care sa fie in stare sa aplice legislatia.
In mod normal nu trebuie nici convocarea adunarii generale si nici votul majoritatii ci doar un presedinte cu scaun la cap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terasa reparata de locatarii ultimului etaj alexberi alexberi Este normal ca doar locatarii ultimului etaj sa plateasca repararea terasei? M-am mutat la ultimul etaj al unui bloc cu asociatie de locatari. ... (vezi toată discuția)
Cum ma poate obliga vecinul de la et.4 sa-i platesc acoperisul? amiali amiali Buna ziua, Va deranjez deoarece am o nedumirire: locuiesc la parterul unui bloc de proprietari si vecinul de la et.4 de pe tronson cu mine si-a reparat ... (vezi toată discuția)
Actionare in judecata asociatia de proprietari-reparatii acoperis AndreiCalin1982 AndreiCalin1982 Buna, va scriu in legatura cu o problema cu asociatia de locatari. Locuiesc la etajul 4 iar acoperisul este stricat,pur si simplu izolatia este rupta de pe ... (vezi toată discuția)