avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract de colaborare intre firma si persoana fizica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract de colaborare intre firma si persoana fizica

Buna ziua,
se poate incheia un contract de colaborare intre o firma privata si o persoana fizica (neautorizata)? Este o situatie in care persoana fizica nu lucreaza o luna de zile intreaga, ci poate veni 2-5 zile intr-o luna, apoi in urmatoarea luna cateva zile...Plata ar trebui sa se poata face doar pentru fiecare prestatie si nu in baza unui tarif lunar, pentru ca poate intr-o luna nu presteaza deloc. In acest caz, potrivit ultimelor modificari legislative, ar trebui achitate, in afara impozitului pe venit, contributia de asigurari si cea de somaj? Daca ati intalnit situatii similare, va rog sa ma ajutati cu sfaturi. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: luciana ana , utilizator 09:22, 5 Noiembrie 2010
Acest "contract de colaborare", ca si relatie de munca, nu este reglementat de nicio lege, este o gaselnita a unor neaveniti...
In functie de specificul postului / "colaborarii" se pot folosi: contract de munca, conventie civila, contract prestari servicii.
Recapitulam:
Persoana fizica (neautorizata), lucreaza intre 2 si 5 zile pe luna, iar in unele luni s-ar putea sa nu lucreze.

In opinia mea, ar trebui sa incheiati cate o conventie civila cu persoana respectiva, pentru fiecare prestatie in parte. Pentru veniturile obtinute pe baza fiecarei conventii civile, dvs. ca platitor de venit sunteti obligat sa-i retineti impozitul pe venit, contributia la pensii si contributia la somaj. In luna in care persoana fizica nu presteaza nimic, nu se incheie nici o conventie civila cu aceasta (logic) si drept urmare nu se retine si nu se plateste nimic (logic).
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Va multumesc mult pentru raspunsuri si pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colaburare - obligatii la stet mitdan67 mitdan67 ce obligatii are benificiarul si ce obligatii are prestatorul in cazul unui contract de colaborare dintre o societate si o persoana fizica (vezi toată discuția)
Contributiile aferente unei conventii civile AliceS AliceS Buna ziua, As dori sa stiu si eu, in conditiile in care se incheie un contract civil de prestari servicii cu persoane fizice neautorizate, iar aceste ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice neautorizate ion g ion g poate sa-mi spuna cineva ,va rog,daca o societate poate colabora cu o persoana fizica neautorizata in baza unei conventii civile de prestari servicii? ... (vezi toată discuția)