avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT LA MOSTENIRE,SAU NU ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT LA MOSTENIRE,SAU NU ?

Cetateanul X,construieste o casa,in anul 1957,fara autorizatie de constructie (cica,pe atunci nu prea existau astfel de autorizatii).
In 1958,se casatoreste legal.
In 1960,inscrie casa in registrul agricol (la Primarie...).
Din casatorie,rezulta un copil. Acesta se casatoreste,are un copil si ulterior moare. Deci,ramane un nepot al cetateanului X.
Sotia lui X,moare prin 1990.
Acum,nepotul lui X,vrea mostenire din partea bunicii (sotia lui X ,decedata), cerand parte din casa.
Ori,casa era a bunicului,inainte de casatorie,insa acesta nu avea autorizatie de cand a construit-o,ci trecuse casa in registrul Primariei in 1960.
Ce se poate face,pentru dovedirea faptului ca X,construise casa singur si nu impreuna cu sotia,pe parcursul casatoriei ?
In situatia data,nepotul ar avea dreptul la o parte din casa ?
Dar in cazul in care s-ar dovedi ca X a construit singur casa,inainte de casatorie, deci sotia nu ar fi avut vreun aport la construirea casei ?
Cum se poate dovedi ca a fost construita casa in anul 1957 ?
Va multumesc.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cab.Av.Doroiman Camelia , Avocat 15:02, 4 Noiembrie 2010
succesiunea lui X a fost dezbatuta?dc nu at nepotul are dreptul sa dezbata si succes lui X in acest caz fiind singurul mostenit legal in grd cel mai apropriat si tot ar revedinca mostenirea, in speta casa. dc a fost dezbatuta e imp cine sunt mostenit, intrucat dc au venit la mostenire si alti colaterali(frati/surori sau nepoti de frate ) at nepotul de fiu a lui x poate cere anularea certif de mostenit ale colateralilor si emit unui noi certif pe numele lui, fiind mostenit privilegiat care indeparteaza de la mostenire colateralii.
oricum ar fi nepotul de fiu al lui X este mostenit legal cel mai apropriat in grd si are dreptul la 3/4 din mostenire, 1/4 revenind sotiei lui X.
dc sotia a fost sg mostenitoarea a lui X at prin deschiderea succes sotiei nepotul are dreptul la intreaga mostenire pe acelasi rationament de mai sus fiind mostenit rezervatar si de cel mai apropriat grd
in ceea ce priv dc casa era sau nu constr inainte de casat puteti aduce martori/ probe scrise(chitante privind materialele de const etc.) insa faptul ca a fost inscrisa in regis agricol dupa casatorie este un argum puternic ptr bunul comun din tp casat al sotilor codevalmasi, mai ales dc in regis agricol este trecut "X casatorit" sau ceva in genul acesta
din pacate este destul de greu de demonstrat speta dvs, avand in ved si regis agricol si tp indelungat de la data cosntruirii casei
mult succes

Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
Bunicul (X),cel ce a construit casa,traieste.
Daca se dovedeste ca a fost construita inainte de casatorie,poate deveni bun propriu al lui X,iar la mostenirea din partea sotiei lui X,nu ar mai intra,ca masa succesorala si parte din casa ?
Nepotul revendica mostenirea din partea bunicii (sotia lui X).
Dacă bunicul e în viaţă şi se dovedeşte că imobilul este bunul lui propriu atunci nepotul nu are cum să aducă imobilul în masa succesorală a bunicii, deci nu poate primi încă parte din casă. Va primi parte după bunic... când va fi vremea. Până atunci multă sănătate bunicului.:)
am facut o confuzie , am crezut ca si x a decedat.
in acest caz casa respectiva nu ar mai intra la masa succesorala a sotiei iar x ar fi sg proprietar al acesteia, urmand sa se imparta restul bunurilor comune la jum in prima faza : sotul 1/2 din bun dobandite in tp casat si sotia 1/2.
la masa bun succesorale ale sotiei vor intra doar 1/2 , urmand ca nepotul sa primeasca 3/4 din aceste 1/2 si X 1/4

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire azaria azaria buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)
Speta mostenire mboletta mboletta A casatorit cu B fara copii. A mosteneste in timpul casatoriei 1/2 imobil din casa parinteasca. 1/2 revine surorii sale, care are si un copil major.; sotia B ... (vezi toată discuția)
Executare lucinda2010 lucinda2010 Sotia este executata silit in urma unei hot.jud. Sotul a primit mostenire un teren de la tatal lui. Se poate lega executorul de acel teren? (vezi toată discuția)