avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Cum interpretam 449/2003 ? Raspuns HILAR
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Cum interpretam 449/2003 ? Raspuns HILAR

Buna ...
Am achizitionat un produs de uz indelungat, nu am primit certif. de garantie chiar daca am cerut in mod expres. La sesizarea mea, ANPC decide ca L 449/2003 coroborat cu OUG 174/2008 ''bonul de casa tine loc de certificat de garantie'' .
Evident e vorba de blat, nepotism, spaga, relatii tari, politica, mita...etc dar cetateanul eu , nu ma las si trimit o ''cerere de informare'' la toate ANPC din tara cerand o explicatie asupra interpretarii acestei legi cu completarile ulterioare . Raspunsurile , oficiale, sunt toate diferite :)) Deci toti inspectorii ANPC au interpretat diferit aceasta speta. Desi problema este una uzuala, comuna si banala .....uite ca spaga e mai puternica decat legea.
Evident ca un bon de casa nu are cum sa tina loc de certif. garantie pt ca are rol fiscal si nu contine elementele obligatorii ce trebuiesc trecute intr-un certif. de garantie.




Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
pop sorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 23:41, 6 Noiembrie 2010
pai si daca bonul tine loc de certif de garantie v-a primit la service bunul la reparat?
inca nu s-a stricat dar e vb de principiu si lege.
Exemplu:

ANPC Hunedoara:
''- conform prevederilor art. 20 alin. (3) din O.G. nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, (R2), cu modificarile si completarile ulterioare, "Produsele de folosinta indelungata trebuie sa fie insotite de certificatul de garantie si, daca reglementarile in vigoare prevad, de declaratia de conformitate, precum si de cartea tehnica ori de instructiunile de folosire, instalare, exploatare, intretinere, eliberate de producator."
- bonul de casa dovedeste locul de achizitie al unui produs si nu poate tine loc de certificat de garantie; certificatul de garantie trebuie predat de vanzator consumatorilor, la achizitionarea produselor de folosinta indelungata.''

ANPC Neamt:
''Buna ziua !
Referitor la solicitarea dumneavoastra adresata institutiei noastre, cu privire la modul de aplicare a Legii 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora va comunicam urmatoarele :
-bonul de casa este dovada faptului ca intre cele doua parti exista o relatie contractuala ;
-drepturile consumatorului nu sunt afectate de neemiterea de catre vanzator a certificatului de garantie ''


ANPC Giurgiu:
''Bonul de casa este document probatoriu pentru a beneficia de drepturile legale privind asigurarea garantiei conform prevederilor art. 16 din Legea 449/2003. ''


ANPC Alba:
''Chiar daca garantia nu respecta cele mentionate anterior (cazul dvs, in care ati primit doar bon de casa) valabilitatea acesteia nu este afectata, dvs. avand dreptul de a solicita vanzatorului indeplinirea conditiilor incluse in declaratiile de garantie pe perioada de 2 ani de la achizitionarea produsului.

Cu stima,

Comisar Superior
Baba Maria
''


Deci ce facem, ne jucam de a justitiarii? Sau folosim legea sa ne imbogatim???
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
pop sorin, utilizator
va mai asteptati la altceva in tara noastra?la noi e posibil orice...mai nou am vazut ca nu mai trec nici numele pe certif de garantie ci doar atasaza bonul de la casa de marcat, asa ca inclin sa cred ca bonul este cel care iti confera dreptul de a recurge la garantie.certificatul este pt a sti unitatile service unde poti repara.
Chiar pot intelege ca ''sa omis '' atasarea unui certif. de garantie insa daca omu' insista si nu i se da...nu mai pot intelege.
In Cluj , ANPC are protejati, firme de care nu se ating.
Ex: am avut o problema cu instalatia de aer conditionat tocmai cumparat de la Praktiker. Ma duc la agentul economic si ma refuza, ma duc la ANPC unde depun sesizarea dar printre altele constat ca e foarte cald (fiind vara) , ma uit bine si vad ca nu au aer cond. Dupa 30 zile ma sunt invitat sa mi se explice de ce nu am dreptate. Cand intru in incapere la inspectori ce vad? Pfuai, aer conditionat, 21 grade, totul cool....si eu nu am dreptate. Sa dam mura in gura ca numai Praktiker comercializa marca respectiva de aer cond. si ce coincidenta si la ANPC era tot aceeasi marca.......

Nnu sunt suparat ca suntem prostiti in fiecare zi ci sunt uimit de curajul cu care se fac blaturile zilele noastre
In toata UE este suficient bonul de vanzare pentru ca un produs sa fie reparat/schimbat/returnat in perioada de garantie. General este valabila o perioada de garantie de 2 ani pentru persoanele fizice. Desi aproape toate produsele au o carte sau un certificat de garantie, acesta nu este solicitat aproape niciodata de catre producator sau vanzator. Doar bonul de casa.
Nu inteleg de ce aveti nevoie de acest certificat, nu va ajuta la nimic.

Alte discuții în legătură

Incadrare gresita in procesul verbal de constatare a contraventiei dat de anpc astrea astrea Buna ziua, Azi, 21.05.2018 am primit o amenda de 1000 lei de la ANPC. In fapt, un client a revenit la magazinul nostru in data de 2 mai 2018 si a cerut ... (vezi toată discuția)
Refuzarea acordarii garantiei in urma pierderii bonului fiscal leonardlal leonardlal Buna ziua, Am achizitionat in produs din piele din mall(mai exact o geanta pentru domnisoara). A fost achizitionata in Decembrie.2016, all good, aruncat ... (vezi toată discuția)
Dreptul la asigurarea in romania a service-ului pentru un produs cumparat in romania laur50 laur50 Am cumparat in Romania un ultrabook care s-a defectat la 3 zile de cand a iesit din garantie. Nici vanzatorul si nici reprezentanta in Romania a ... (vezi toată discuția)