Buna ...
Am achizitionat un produs de uz indelungat, nu am primit certif. de garantie chiar daca am cerut in mod expres. La sesizarea mea, ANPC decide ca L 449/2003 coroborat cu OUG 174/2008 ''bonul de casa tine loc de certificat de garantie'' .
Evident e vorba de blat, nepotism, spaga, relatii tari, politica, mita...etc dar cetateanul eu , nu ma las si trimit o ''cerere de informare'' la toate ANPC din tara cerand o explicatie asupra interpretarii acestei legi cu completarile ulterioare . Raspunsurile , oficiale, sunt toate diferite :)) Deci toti inspectorii ANPC au interpretat diferit aceasta speta. Desi problema este una uzuala, comuna si banala .....uite ca spaga e mai puternica decat legea.
Evident ca un bon de casa nu are cum sa tina loc de certif. garantie pt ca are rol fiscal si nu contine elementele obligatorii ce trebuiesc trecute intr-un certif. de garantie.
Leguitorul (chiar in 2008) sa gandit ca e mai bine ca fiecare produs de uz indelungat sa fie insotit de certif. de garantie, din motive lezne de inteles. Astfel s-a formulat 449/2003 si modificata prin OUG 174/2008. Presupunem , stimabile ''kappauser'' ca ati achizitionat un laptop si aveti bonul ca si garantie, oare unde se va adnota cele 3 interventii ale sevice-ului, data receptiei in service, data predarii, defectul constatat, lucratorul ...etc ? Ma gandesc ca pe bonul fiscal nu se poate. Mai mult decat atat, bonul fiscal este un suport termic, adica lasat la lumina zilei in 6 luni se sterge scrisul, asadar se pierde garantia!!!
Chiar am cumparat laptop din Germania. Un ACER.
Dupa 2 saptamini am constatat ca o balama are o fisura. Luat direct legatura cu service-ul care imi trimite pe mail o marca pentru UPS (adica au preluat costurile de transport) Laptop trimis doar cu copia facturi, pe costurile firmei ACER. Reparatia clar suportata de ACER.
Dupa un an se duce cititorul DVD. Din nou legatura cu service-ul, din nou marca pentru UPS, acum insa fara factura. Cititorul schimbat gratuit, ambele transporturi (dus- intors) gratuit. Si scuzele de rigoare.
Deci bun de folosinta indelungata, la care nu mi s-a cerut decat prima data bonul/factura, nimic altceva.
Dupa bonul fiscal se poate face copie, costa doar 0,10 RON.
Da este Romanica. Dar legea este si aici valabila si este respectata.
Vanzatorul/producatorul are obligatia sa acorde cumparatorului persoana fizica o garantie de 24 luni de la data vanzarii/data livrari produsului.
Probarea datei vanzarii/livrarii se face cu bonul fiscal/factura/avizul de livrare. (pentru cazurile in care livrarea se face mai tarziu decat data vanzarii, sau a plati)
Lipsa documentului la care va referiti nu va afecteaza drepturile de cumparator, nici nu indreptateste vanzatorul sa refuze indeplinirea obligatiilor lui. Adnotarea interventiilor se poate face pe orice fel de documente, cum ar fi reclamatia si semnatura de primire, operatiunile/reparatiile facute, semnatura de primire la iesirea din service, etc.
Deci fiti linistit, drepturile d-voastra sunt protejate deplin si fara existenta acelui certificat de garantie. Nu este nici vorba de spaga sau alte lucruri.