avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Avocat asista atat martor cat si invinuit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Avocat asista atat martor cat si invinuit

Am auzit o mica speta si m-am gandit sa o discut aici, pentru ca sincer eu personal nu am gasit un raspuns..
Deci, un avocat reprezinta pe martorul L. Dar acelasi avocat il reprezinta si pe invinuitul D. Marturila lui L il poate incrimina pe D, iar D are interes ca L sa ia asupra sa o parte din vina, astfel in sarcina lui fiind retinuta o suma mai mica (e vb de irtiune de evaziune fiscala) si astfel prejudiciul ar fi sub 100.000 de euro, deci achitarea prejudiciului ar fi cauza de nepedepsire. Daca L nu ia asupra lui o parte din fapta, prejudiciul este peste 100.000 deci D nu mai beneficiaza de cauza de nepedepsire.
Acum vine si intrebarea: L a fost angajatul lui D, nu are studii si cam tot ce ii zice D sau avocatul L o de buna. Dar nu exista vre-o obligatie LEGALA prin care avocatul nu poate reprezenta ambele parti ? Este cat se poate de clar ca interesele lui L difera TOTAL de interesele lui D si avocatul nu ii poate reprezenta pe amandoi. Deci ?
Cel mai recent răspuns: Blasim , utilizator 02:01, 7 Noiembrie 2010
Normal ar fi ca inculpatul D sa rezilieze contractul de asistenta juridica cu avocatul si sa angajeze un alt avocat.
Restul problemelor nu conteaza.
Pai avocatul va scoate "grosul" banilor de la inculpat, nu de la martor, deci sub nicio forma nu va renunta la el. Si ca idee, avocatul este platit tot de inculpat ca sa reprezinte martorul...
Este evident si LOGIC faptul ca avocatul nu poate reprezenta ambele parti...dar ma refer din punct de vedere LEGAL, ce-l impiedica...
Nu se intelege de ce ar trebui reprezentat martorul.
De fapt nu e martor, e co-autor sau complice.

Si @r.gabi i-a recomandat inculpatului sa renunte la avocat, nu avocatului sa renunte la client.
Nu exista probleme deontologice daca partile nu au interese contrare. Legal, nu il impiedica nimic.
Codul deontologic al avocatilor din UE aprobat de UNBR prin DECIZIA NR. 1486/27 octombrie 2007 (e pe site)


3.2.1. Avocatul nu trebuie să fie sfătuitorul şi nici reprezentantul sau apărătorul a mai mult de un client într-una şi aceeaşi cauză, atunci când există conflict de interese între respectivii clienţi sau când riscul unui astfel de conflict este evident.
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2010
eumarian, utilizator
Daca e vorba de contrarietate de interese va analiza instanta acest aspect.

Martorul nu are dreptul de a fi asistat de aparator.
Poate ca se permite acest lucru atunci cand martorul urmeaza a fi si el acuzat in scurt timp...dar altfel martorul nu are dreptul la avocat...nici ales si nici din oficiu...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Contrarietate de interese in proces penal? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti, un avocat poate apara si partea vatamata si invinuitul in cursul fazei de urmarire penala? Avem ca speta un caz de pruncucidere in care ambii ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)