Buna ziua,
am o problema la care, ca de obicei, pentru rezolvare sunt mai multe pareri. Suna cam asa: am avut calitatea de functionar public pana la data de 1 octombrie 20210, data de la care, am trecut personal contractual in casdrul aceleiasi institutii. Am fost in concediu de odihna in luna mai 2010 si am primit prima de vacanta. Acum am aflat ca trebuie sa restitui diferenta de prima de vacanta, intrucat nu mai sunt functionar public!!!!!!
Citind legislatia specifica, nu am regasit ca ar trebui sa restitui vreun ban institutiei. Legea 188/1999 scrie ca la p-lecarea in concediu, functionarul public beneficiaza de o prima de vacanta egala cu salariul din luna anterioara plecarii in concediu. O.G.6/2007 prevede ca functionarii publici care nu au lucrat tot timpul anului in cadrul institutiei publice, ceea ce nu e cazul meu, beneficiaza de prima de vacanta proportional cu timpul lucrat in cadrul institutiei.
Multumesc!
"Jus est ars boni et aequi" = dreptul este arta binelui si a echitatii.=D>
"functionarii publici care nu au lucrat tot timpul anului in cadrul autoritatilor" - chiar daca dvs. lucrati in aceeasi institutie, nu-i asa ca nu mai aveti calitatea de functionar public de la 01.10.2010?:)...:rtfm:
Asa ca e corect sa vi se calculeze concediul de odihna si prima de vacanta DOAR pentru perioada cat ati fost functionar public iar daca v-ati luat mai multe zile de concediu de odihna sau ati primit o prima de vacanta mai mare decat vi se cuvenea este normal sa restituiti diferenta!...
ART. 23
(1) La plecarea in concediul de odihna functionarii publici au dreptul, pe langa indemnizatia de concediu, la o prima egala cu salariul de baza brut din luna anterioara plecarii in concediu.
(2) In cazul in care concediul de odihna se efectueaza fractionat, potrivit legii, prima prevazuta la alin. (1) se acorda odata cu indemnizatia de concediu cuvenita pentru fractiunea cea mai mare.
(4) Pentru functionarii publici care nu au lucrat tot timpul anului in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice prima de concediu se acorda proportional cu perioada in care au lucrat in cadrul acestora, luandu-se in calcul salariul de baza brut din ultima luna de activitate anterioara plecarii in concediu.
Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii
ART. 140
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Nu e rea-vointa, nici inocenta, mai aveam nevoie de o parere, pentru care va multumesc! E ciudat ca am trecut pe functie contractuala si nu mi s-a calculat salariul pentru functia contractuala, care era mai mare, in schimb imediat trecem la luat banii care i-as fi luat in plus. Nu din vina mea nu mai sunt functionar public, ci ministerul a hotarat atat sa fiu cat si sa nu mai fiu functionar public, lucrez in continuare acolo, etc.
Multumesc mult!
Spor la treaba!
dupa parerea mea, nu este caz imputabil, pentru ca dvs. ati beneficiat de prima de vacanta, cand erati fct public, iar raportul de serviciu nu v-a fost incetat din cauze imputabile.
daca se va emite decizie de recuperare a sumei, parerea mea este s-o atacati la instanta. :)