avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA transfer cladire la asociat - ajustare tva sau ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

transfer cladire la asociat - ajustare tva sau colectare de tva?

Firma este in lichidare, datoriile sunt achitate, iar cladirea ramasa inca in patrimoniul societatii care are o vechime destul de mare si nu a fost modernizata va fi transferata la asociat.
Ce se impune in acest caz ajustare de tva sau facturare cu tva? Totodata poate fi considerata ca divindend aceasta distribuire?
La achizitie s-a dedus TVA aferent.

Din interpretarea mea a Codului Fiscal am ramas putin neclara in sensul ca:
1.Conform art. 161: nu se impune ajustare de tva, deoarece cladirea fiind achizitionata inainte de data aderarii la UE perioada de ajustare este de 5 ani. Daca era achizitionata dupa aderarea la UE atunci perioada de ajustare ar fi fost de 20 de ani.
2. La art 27 alin 2 scrie ca transferul proprietatii catre asociati al unui bun este considerat transfer impozabil
3. Potrivit art. 141 alin 2 scrie ca sunt scutite de tva livrarea de constructii vechi
Acuma eu ce sa inteleg din punctul 2 si 3?
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 19:16, 8 Noiembrie 2010
va fi o livrare scutita de tva, care ulterior nu necesita ajustarea taxei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in lichidare transfer cladire la asociat adriana_ramona adriana_ramona Firma este in lichidare, datoriile sunt achitate, iar cladirea ramasa inca in patrimoniul societatii care are o vechime destul de mare si nu a fost modernizata ... (vezi toată discuția)
Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)
Tva-dizolvare firma anasm anasm O societate cu 2 asociati a achizitionat un imobil, in 2007(cand era taxarea inversa) Acum cei doi asociati au decis dizolvarea societatii.Imobilul se va ... (vezi toată discuția)