avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema

Problema mea este in felul urmator: concubinul meu si-a facut un credit ipotecar la insistentele mele (locuiam cu parintii lui si nu ne mai intelegeam in niciun fel). Pt avansul garsonierei, mobila si electrocasnice ne-au dat ai mei bani. La vremea respectiva eu nu avem carte de munca, deci nu am putut aparea pe contractul de imprumut. Am facut la notar un act prin care eu il imprmutam pe el cu suma de 3000 euro pt avans si ma obligam sa platesc impreuna cu el ratele la banca.

Azi s-a intamplat "minunea": el a strans cei 3000 euro si m-a obligat, oarecum, sa facem un act la notar prin care eu sa recunosc ca mi-a inapoiat suma aceea de bani. Nu am fost de acord pt ca urmeaza sa ne casatorim si am zis ca vom folosi acei bani pt organizarea nuntii, deci tot bani comuni sunt. Dar el nu a fost de acord. Am mers si am semnat, el fusese deja si facuse toate pregatirile, declaratia aceea era deja scrisa, doar mi-a fost pusa in fata si cumva, obligata sa semnez. Am semnat pt ca deja in fata mea statea un om de nimic. A fost in stare sa faca totul fara a discuta cu mine, stia ca nu sunt de acord si credeam subiect inchis banii aia. Ii spusesem ca nu "ii voi scoate ochii" pe viitor pt faptul ca ai mei ne-au ajutat cand ne-a fost mai greu si ai lui nu.

Numai ca, de nervi, nu am citit f atenta actul, iar ajungand acasa, il citesc si ma ia groaza. In acea declaratie scrie ca eu nu am contribuit niciodata la plata sumelor datorate bancii si nici nu voi contribui. Pai cum dracu sa nu contribui??? Locuim impreuna, castigam la fel... banii au fost la comun si am crezut ca nu se tine cont, in plus, ai mei ne-au mai dat bani de 3 rate!

Nu stiu ce e mai bine de facut un momentul asta!
Mai pot face acum ceva in ce priveste acea declaratie? Mai pot eu schimba faptul ca pana acum am contribuit la rate?
Raul e deja facut si nu poti da inapoi. Era responsabilitatea ta sa citesti ce semnezi, acum nu poti invoca propria ta culpa ca sa anulezi declaratia respectiva.

Daca tot ai declarat ca nici nu vei contribui la casa vreodata, desi nu vad in asta un impediment in a contribui, ci doar in a dovedi apoi contributia, comporta-te si tu ca o adevarata doamna, si de banii respectivi fa numai lucruri pentru tine. Sunt, in mod cat se poate de evident, banii tai, nu ai vostri, si poate ar trebui sa te gandesti mai bine daca intr-adevar vrei sa iti legi destinul de aceasta persoana.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Ca sa fiu in tonul personal de mai sus, nu vad cum puteti scoate ochii unui om pentru ce au facut ori n-au facut parintii acestuia. Ce, raspunde el de actiunile altuia?

Acea declaratie o puteti anihila, ca sa ma exprim non-juridic, dar pe intelesul dv. Intr-adevar, cred ca ar trebui sa va ganditi exact cum si daca puteti trai cu acest om. Nu spun ca el e rau, cred ca si-a aparat interesele, ceea ce ar trebui sa faceti si dv. Daca banii erau ai lui, cei 3000, asa cum ati spus, el putea face orice cu ei: nunta sau sa-si plateasca datoria...

Acum, va recomand: sa mergeti sa platiti una-doua, noua rate, dupa caz, din banii oricui ar fi, si sa cereti functionarului bancar sa va treaca numele dv. ca si deponent. Astfel pot face si parintii dv., daca vreodata vor mai plati vreo rata. Insistat.
Pastrati chitantele acestea. Poate el le pastreaza pe ale sale, poate nu.
Acum: aveti o declaratie data la cererea unui om pe care il iubiti si pe care il veti lua de barbat; ceva influiente sigur exista, o posibilitate de anulare a acelei declaratii. Dar... chiar daca nu o veti anula, cum va vedea un jude chitante de achitare in paralel cu declaratia ca nu veti achita? Va vedea ca il iubiti neconditionat si ca ati face orice pentru el, chiar sa dati declaratii cum ca ati primit 3000 de euro pe care nu i-ati primit. :))
Ei bine, eu daca l-as lua de barbat, i-ar face cadou de nunta explicatia asta. Asa, ca sa stie ca a dat 3000 de euro in van. :P Si-apoi, sa mai faca de-astea. ;)

Acum, daca tot are aerul unor sfaturi mai mult personale decat juridice, imi permit sa va sfatuiesc pentru viitor. Daca vreodata mai doreste sa semnati vreun act, faceti o criza de nervi. Nu trebuie sa va invat cum, asta fac femeile din toata istoria, se protejeaza cu dureri de cap si crize de isterie. Nu suntem isterice, doar ne facem. B-) "Asa mi-ai facut si data trecuta; da sa vad ce vrei sa semnez; nu merg nicaieri; daca nu-mi arati, nu am ce semna; vreau sa vad inainte; iar ma duci de nas"... :P Ei bine, din toata isteria trebuie sa-i spuneti clar ca vreti sa stiti ce semnati. Indiferent ca are sa va dea o copie sau nu, smulgeti cat mai multe amanunte de la el, mergeti la un avocat si-i spuneti, eventual, daca se continua cu semnatul, il aduceti cu dv. la notar pe avocat. :D Astfel, puteti fi cat de nervoasa, dar altcineva va fi calm pentru dv.
Nu e nimic necinstit aici, e normal sa aveti si dv. grija de dv. Daca el se bazeaza ca semnati fara sa cititi, dv. va bazati ca sunteti o femeie descurcareata.
Pentru orice actiune viitoare, contactati un avocat. Numai sa va spuna cum sa procedati...

Casa de piatra!
Poate e inadmisibil ce am facut fata de parintii lui, dar la cate mi s-au spus si la cate ne-au facut ei, pur si simplu nu ma mai pot abtine.Nu vreau sa par o victima, sunt singura haioasa in situatia asta! sunt suparata pe mine, pt ca nu am deschis ochii mai devreme iar acum mi-e greu sa accept langa cine stau!

Trecerea numelui la deponent pe foaia de varsamant nu se poate. Chitanta este emisa de calculator care copiaza datele contului in care se face plata, nu ce date vrea cel care plateste, sa apara pe foaie. Cel care face plata unei rate, poate fi o ruda sau un vecin de incredere, pe care-l rogi sa mearga sa plateasca din lipsa ta de timp si asta nu inseamna ca a participat la plata ratelor.
Va multumesc.
maria_25 a scris:
Trecerea numelui la deponent pe foaia de varsamant nu se poate. Chitanta este emisa de calculator care copiaza datele contului in care se face plata, nu ce date vrea cel care plateste, sa apara pe foaie. Cel care face plata unei rate, poate fi o ruda sau un vecin de incredere, pe care-l rogi sa mearga sa plateasca din lipsa ta de timp si asta nu inseamna ca a participat la plata ratelor.

Depinde si de banca acum. La Raiffeisen, de ex., se poate.

Alte discuții în legătură

Patronul imi cere avans pentru o sala de evenimente care nu exista Nico_Nicoleta Nico_Nicoleta Buna ziua. Anul acesta intentionez sa ma casatoresc. Localul in care va avea loc evenimentul este un balon care are ca si destinatie teren de fotbal. Patronul, ... (vezi toată discuția)
Refuz plata rata credit dupa divort robertn90 robertn90 Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea speta: In urma cu cativa ani am luat un credit in numele meu. O parte din bani i-am folosit in scop personal, o ... (vezi toată discuția)
Divort avand in proprietate un apartament cumparat prin programul prima casa mistral9 mistral9 Buna ziua, Va supun atentiei cazul meu. M-am casatorit in iulie 2011, in noiembrie 2011 am achizitionat impreuna cu sotul meu un apartament prin programul ... (vezi toată discuția)