avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort avand in proprietate un apartament cumparat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort avand in proprietate un apartament cumparat prin programul prima casa

Buna ziua,
Va supun atentiei cazul meu. M-am casatorit in iulie 2011, in noiembrie 2011 am achizitionat impreuna cu sotul meu un apartament prin programul prima casa, el fiind coproprietar. Eu sunt titulara imprumutului la banca, iar el este coplatitor. Diferenta de dintre suma acordata de banca si valoarea apartamentului a fost data de catre parintii mei ( din pacate nu exista un act notarial doveditor in acest sens). In mai 2012 sotul meu vrea sa divorteze. Intrebarea mea este cum se va imparti apartamentul si rata la banca, mentionez ca banca nu imi da voie sa platesc singura si sa devin singur proprietar, salariul meu neincadrandu-se la plata totala a ratei. Sotul vrea sa-mi lase apartamentul, dar sa-i platesc o anumita suma, pe care eu nu o am. Care ar fi optiunile? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:18, 12 Mai 2012
Normal ar fi ca cine preia bunul sa ramana si cu ratele si sa-l despagubeasca pe celalalt cu contributia sa la contravaloarea ratelor achitate pana in prezent.
Pornid de la premisa de mai sus:
- daca parintii v-au dat banii de care vorbiti, iar sotul recunoaste acest aspect, ati putea invoca faptul ca acei bani v-au fost dati numai dv si sa solicitati o cota majorata de contributie la chizitionarea apartamentului.
- daca dv doriti atribuirea apartamentului si nu va incadrati cu veniturile, de ce nu cautati un alt coplatitor, spre exemplu unul din parinti?
- pentru instanta nu are importanta daca aveti sau nu o suma sa il despagubiti pe sot; daca doriti atribuirea apartamentului, veti fi obligata la plata unei sulte, este problema dv daca veti avea de unde sa o dati sau nu; sotul va va putea executa silit in situatia in care nu veti plati de buna voie.

Alta varianta ar fi ca apartamentul sa ii fie atribuit sotului cu preluarea ratelor, iar parintii dv sa intervina in proces si sa solicite restituirea diferentei. Numai ca vor trebui sa dovedeasca faptul ca v-au dat banii.
Multumesc pentru raspuns.
Banii au fost dati chiar cand s-a semnat contractul de vanzare-cumparare al apartamentului, in prezenta notarului, dar nu s-a facut nici un inscris.
Parintii nu pot sa fie coplatotori deoarece sunt la pensie, iar alte persoane (cum ar fi fratele meu), banca nu le poate lua in considerare deoarece sunt rude de gradul 2.
Eu nu tin neaparat sa preiau aparatamentul, poate sa-i revina si sotului meu/ex. cu conditia despagubiri sumei pe care mi-au dat-o parintii mei si a celor cumparate de catre parintii si matusa mea in apartament(pentru toate aceste bunuri am facturi si chitante).
Daca nici sotul meu nu doreste sa preia apartamentul ce se poate intampla si cum se va proceda?
Inca o problema, eu trebuie sa platesc rata la banca, iar sotul meu nu imi da bani pentru ea, ce ar trebui sa fac in acest caz?
Intai e important ce anume doriti. Nu vad relevanta faptului ca fratele e ruda de gradul 2.
Suma data de parinti e mai mica sau mai mare de 25000 de lei?
Daca dv. ramaneti cu apartamentul, puteti plati rata? Alte bunuri de dat in compensare aveti?
INtelegeti ca cel care nu ramane cu apartamentul va figura cu credit la banca, asadar un alt credit va fi dificil de obtinut?
Mergeti la o intalnire cu un avocat, pentru informare, asa puteti cumva sa vedeti unde va aflati, ce puteti realist cere si ce va convine mai mult. E dificil de dat solutii in lipsa de date...
Buna ziua,
Din punctul de vedere al bancii este important, banca mi-a spus ca fratele meu nu poate sa fie codebitor fiind ruda de gradul doi. Suma data de parintii este mai mult de 40000 de lei. Eu pot sa platesc rata, dar gradul de indatorare este de peste 65% ceea ce banca nu permite. Nu am alte bunuri in compensare de dat.
Ar trebui sa mergeti la un avocat; suma aceea e prera mare pentru un dar manual, asa incat trebuia act de donatie. Cum nu exista, ar bate spre imprumut.

Imi e greu sa pricep care e problema bancii cu fratele, as fi curioasa de motivatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune cu probleme camylungu camylungu Buna ziua si felicitari pentru initiativa dumneavoastra, care este de mare ajutor pentru multe persoane. Ma aflu si eu in situatia delicata a partajului ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, apartament ipotecat marinmariana marinmariana Buna ziua ,in cadrul unui proces de divort ,mai precis la partaj ,daca imobilul detinut ca si bun comun este ipotecat la banca in urma contractarii unui credit ... (vezi toată discuția)
Partaj tecar_petruta tecar_petruta suntem 4 frati si fiecare am primit cate o casa de la parintii nostri. fratele meu e in proces cu fosta sotie pentru casa parinteasca, dar pe care au act de ... (vezi toată discuția)