avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ BUNURI COMUNE CU PROBLEME
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ BUNURI COMUNE CU PROBLEME

Buna ziua si felicitari pentru initiativa dumneavoastra, care este de mare ajutor pentru multe persoane.
Ma aflu si eu in situatia delicata a partajului bunurilor comune si as dori cateva pareri din partea dumneavostra. Am solicitat instantei sa constate ca: 1.terenul este bun propriu, conform donatiei facute de parinti in favoarea mea, in timpul casatoriei; 2.sa mi se acorde 80% din valoare constructiei pe care am edificat-o in timpul casatoriei, asftfel: suma de 64000 lei prin imprumut de la banca, eu titular, fostul sot coplatitor; si suma de 30000 lei primita prin contract de donatie in favoarea mea de la parinti. De asemenea am solicitat ca fostul sot sa preia 50% din restul de credit ramas de achitat. Mentionez ca de la data divortului platesc singura ratele.
Probleme: fostul sot solicita 50% din casa si constructie, afirmand ca: a platit tatalui meu suma de 22000 lei in vara anului 2010 pentru teren, aducand ca dovada un contract de credit facut pe numele parintilor lui, fara a avea vreun act semnat de tatal meu, desi noi eram deja in pragul divortului in acea perioada. Afirma ca acel contract de donatie este un act preconstituit iar el nu a stiut de existenta banilor, desi acest act s-a facut in anul 2008.De asemenea a solicitat instantei impartirea in natura a imobilului, insistand sa locuim impreuna. Pe parcursul divortului a avut un comportament agresiv, am facut numeroase plangeri la politie, am cerut si evacuarea pe cale judecatoreasca, dar mi s-a respins actiunea. De asemenea fostul a sustras bunuri din locuinta comuna pe care acum le solicita la partaj. Am facut o plangere la politie pe aceasta cale.
Credeti ca are sanse sa obtina impartirea in natura a imobilului, in conditiile date si avand in vedere ca acea constructie este terminata doar 80%? Credeti ca poate obtine 50% din teren si constructie? Ce ma sfatuiti sa fac?
Voi reveni cu detalii, daca este cazul. Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: camylungu , utilizator 09:17, 22 Martie 2012
Sanse ati putea avea dar procesele se judeca in concret.
Chiar si avocatul pe care il angajati nu va poate spune mai mult deoarece si partea adversa se va apara si depinde cat de bine o va face si ce probe se vor administra.
In primul rand trebuie sa dovediti in mod indubitabil sustinerile dvs.
Un contract de donatie autentic nu reprezinta o dovada indubitabila? In cazul de fata exista un asemenea contract pentru teren si un altul pentru suma de bani. Mai mult, am prezentat si un extras de cont al tatalui meu din care rezulta ridicarea sumei respective.
Ma intreb insa daca instanta poate considera ca el a platit suma aceea de bani tatalui meu, doar in baza contractului de credit facut pe numele parintilor lui. Acesti bani nu au fost dati niciodata, tocmai de aceea nu exista niciun alt act care sa fie prezentat.
Va multumesc frumos!
Ba da, pt teren e suficient contractul de donatie. Pt bani, e f bine daca acel contact e autentificat la notar, insa trebuie sa dovediti pe cat posibil ca banii aia din donatie sunt undeva in acea constructie.

Cu acel contract pe numele parintilor lui, fostul sot chiar nu rezolva nimic. Odata ca nu e el impumutat , apoi nu exista dovada ca parintii i-au dat lui banii, apoi nu exista dovada ca acei bani au ajuns la tata dvs pt teren, apoi exista un contract de donatie pt acel teren..
Sanse sunt pt fiecare din cererile dvs si ale sotului, depinde cum va administrati probele
2.sa mi se acorde 80% din valoare constructiei pe care am edificat-o in timpul casatoriei, asftfel: suma de 64000 lei prin imprumut de la banca, eu titular, fostul sot coplatitor; si suma de 30000 lei primita prin contract de donatie in favoarea mea de la parinti.

Pai dv doriti terenul, care v-a fost donat numai dv si 80 % din valoare constructiei. De ce nu ati solicitati instantei sa constate ca ati avut o cota de contributie de 80 % din constructie si atribuierea constructie catre dv cu obligarea dv la plata unei sulte catre sot? Din ceea ce relatati dv, nu doriri casa, ci contravaloarea a 80 % din ea.

suma de 64000 lei prin imprumut de la banca, eu titular, fostul sot coplatitor; si suma de 30000 lei primita prin contract de donatie in favoarea mea de la parinti. De asemenea am solicitat ca fostul sot sa preia 50% din restul de credit ramas de achitat.

Daca doriti ca sotul sa preia 50 % din valoarea creditului, inseamna ca recunoasteti faptul ca ati avut contributii egale la achitarea ratelor, ceea ce va va obliga pe dv sa-l despagubiti pe sot cu jumatate din contravaloarea ratelor paltite in timpul casatoriei.
Apoi, daca faceti un calcul 64000/2=34000 fiecare. Daca la cei 34000 ai dv mai adaugati si cei 30000 de la parinti (asta in iopteza in care reusiti sa demonstrati ca acei bani v-au fost donati strict pentru ridicarea constructiei), cota dv de contributie nu se ridica la 80 % asa cum ati solicitat, ci la 75 %
Apoi, contractul de donatie este facut la notar, sau este un contract de mana intre dv si parinti? Varinata nr. 2 poate fi cnosiderata un act preconstitut, iar daca nu reusiti sa demonstrati faptul ca banii v-au fost donati strict constructia casei, dupa cum solicitati ca sotul sa preia 50% din plata rtelor, si el poate foarte bine solicita 50% din casa. Si da, sotul poate solicita partajarea casei in natura, daca arhitectura constructiei permite construirea unei intrari separate.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
As vrea sa completez postarea initiala intrucat nu m-am exprimat corect. Da am solicitat atribuirea casei cu plata sultei. Contractul de donatie este facut la notar, in cuprinsul acestuia se specifica faptul ca banii sunt donati pentru constructia unei case. De asemenea o parte din materiale au fost cumparate de catre tatal meu, existand facturi pe numele lui. Ce alte probe ar trebui sa mai aduc?? Si nu inteleg cum un contract semnat in 2008 ar putea fi un act preconstituit.
Am cerut 80% si din motivul ca la constructia casei au participat rudele mele, frati, veri, parinti, neplatind manopera astfel. Nu am negat niciodata ca am avut o contributie de 50% la achitarea ratelor. Mai mult, eu i-am propus fostului sot sa ii platesc jumatate din facturile achitate pana la divort, insa el nu a fost de acord. Vrea jumatate din tot, teren si constructie. El insista sa locuiasca aici intrucat eu platesc toate utilitatile, el necontribuind cu nimic. Probabil ca se gandeste ca si pe viitor sa se intample la fel. Sper ca instanta sa tina cont de acest aspect si de faptul ca mai sunt de facut investitii majore, gen bransare gaze, gard, alte lucrari de intretinere, si ar exista probleme in permanenta in ceea ce priveste platile viitoare. Tocmai de aceea sunt asa disperata. Ar insemna sa bat in continuare drumurile la politie si sa stau prin judecatorii incercand sa recuperez banii. Ce legi ciudate mai avem si noi!!

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort jovana jovana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti: impreuna cu fostul sot am achizitionat un apartament platind un avans de 9200euro, restul fiind credit. La credit fostul ... (vezi toată discuția)
Partaj in instanta credit ipotecar Koresan Koresan Cum se partajeaza in instanta, va rog urmatoarea situatie: Credit de nevoi personale, acum in sold de 40.ooo euro , pe inca 28 ani, garantat cu apartamentul ... (vezi toată discuția)
Creditul de nevoi personale se imparte la divort? dumitru70 dumitru70 In anul 2005 m-am casatorit iar in 2014 am divortat de fosta sotie. Impreuna am construit pe terenul parintilor mei o casa in care am locuit pana in prezent si ... (vezi toată discuția)