avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ BUNURI COMUNE CU PROBLEME
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ BUNURI COMUNE CU PROBLEME

Buna ziua si felicitari pentru initiativa dumneavoastra, care este de mare ajutor pentru multe persoane.
Ma aflu si eu in situatia delicata a partajului bunurilor comune si as dori cateva pareri din partea dumneavostra. Am solicitat instantei sa constate ca: 1.terenul este bun propriu, conform donatiei facute de parinti in favoarea mea, in timpul casatoriei; 2.sa mi se acorde 80% din valoare constructiei pe care am edificat-o in timpul casatoriei, asftfel: suma de 64000 lei prin imprumut de la banca, eu titular, fostul sot coplatitor; si suma de 30000 lei primita prin contract de donatie in favoarea mea de la parinti. De asemenea am solicitat ca fostul sot sa preia 50% din restul de credit ramas de achitat. Mentionez ca de la data divortului platesc singura ratele.
Probleme: fostul sot solicita 50% din casa si constructie, afirmand ca: a platit tatalui meu suma de 22000 lei in vara anului 2010 pentru teren, aducand ca dovada un contract de credit facut pe numele parintilor lui, fara a avea vreun act semnat de tatal meu, desi noi eram deja in pragul divortului in acea perioada. Afirma ca acel contract de donatie este un act preconstituit iar el nu a stiut de existenta banilor, desi acest act s-a facut in anul 2008.De asemenea a solicitat instantei impartirea in natura a imobilului, insistand sa locuim impreuna. Pe parcursul divortului a avut un comportament agresiv, am facut numeroase plangeri la politie, am cerut si evacuarea pe cale judecatoreasca, dar mi s-a respins actiunea. De asemenea fostul a sustras bunuri din locuinta comuna pe care acum le solicita la partaj. Am facut o plangere la politie pe aceasta cale.
Credeti ca are sanse sa obtina impartirea in natura a imobilului, in conditiile date si avand in vedere ca acea constructie este terminata doar 80%? Credeti ca poate obtine 50% din teren si constructie? Ce ma sfatuiti sa fac?
Voi reveni cu detalii, daca este cazul. Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: camylungu , utilizator 09:17, 22 Martie 2012
In mod normal, daca dv doriti casa, ar trebui sa preluati si creditul ramas de achitat, doar ati mentionat ca l-ati folosit la constructia casei, iar pe el sa il despagubiti cu 1/2 din valoarea ratelor achitate in perioada casatoriei.
Imi cer scuze ca raspund cu intarziere si multumesc pentru sfaturi. Exact asa am gandit si eu, ca trebuie sa il despagubesc cu jumatate din ratele achitate in timpul casatoriei. Insa el nu este de acord.
Mai exista insa problema acelei datorii inventate de catre fostul sot. Afirma ca s-a platit tatlui meu pentru teren o suma de bani, pentru a deveni coproprietar. Eu am luat la cunostinta faptul ca fostul socru a cumparat in aceeasi perioada un teren agricol si de asememnea a avut de platit si niste cheltuieli generate de un alt proces, fiind executat silit. Ma intreb acum, nu as putea sa depun o plangere la politie impotriva lor? La urma urmei fostul sot si familia lui incearca sa ma escrocheze, facand niste afirmatii mincinoase.
De asemenea, fostul sot sustine ca eu sa ii platesc un credit contractat in perioada in care eu locuiam in alta parte decat imobilul comun, din cauza abuzurilor verbale la care ma supunea. Am facut o plangere la politie iar acestia m-au sfatuit sa plec. Am revenit dupa cateva luni intrucat fostul nu achita cheltuielile casei si primisem notificari pentru deconectare de la utilitati pentru neplata. Am platit eu totul pentru a evita neplacerile.
In momentul in care am descoperit lipsa mai multor bunuri comune din casa am depus din nou plangere la politie. Acestia m-au sfatuit sa adun restul de bunuri si sa le depozitez intr-o camera pe care sa o incui. Am facut acest lucru, domnii politisti au venit si au constatat acest lucru, au facut un proces verbal de inventariere si i-au pus fostului in vedere ca acestea vor fi in custodia mea pana la finalizarea procesului. Acum fostul sot imi cere daune pentru nefolosinta bunurilor si nefolosinta imobilului, desi eu nu i-am interzis accesul in restul imobilului.
In ceea ce priveste creditul contractat in comun, asa cum am spus, de la data pronuntarii divortului, 15 mai 2011 el refuza sa mai plateasca. Am achitat singura dar am facut o restructurare de credit solicitand sa platesc doar jumatate. Fostul a venit si el si a semnat contractul. In urma acestei restructurari soldul initial a crescut tocmai cu jumatate din rata pe care trebuia sa o achite el. In cazul in care instanta dispune ca eu sa preiau creditul, nu ar trebui sa se tina cont de acest aspect? Nu avem obligatia achitarii ratelor amandoi pana la finalizarea partajului? Ce ar trebui sa fac acum, sa mai platesc sau nu?
Multumesc pentru atentia acordata. O zi buna tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort jovana jovana Buna ziua, va rog sa ma lamuriti: impreuna cu fostul sot am achizitionat un apartament platind un avans de 9200euro, restul fiind credit. La credit fostul ... (vezi toată discuția)
Partaj in instanta credit ipotecar Koresan Koresan Cum se partajeaza in instanta, va rog urmatoarea situatie: Credit de nevoi personale, acum in sold de 40.ooo euro , pe inca 28 ani, garantat cu apartamentul ... (vezi toată discuția)
Creditul de nevoi personale se imparte la divort? dumitru70 dumitru70 In anul 2005 m-am casatorit iar in 2014 am divortat de fosta sotie. Impreuna am construit pe terenul parintilor mei o casa in care am locuit pana in prezent si ... (vezi toată discuția)