Buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea problema; am fost citata de instanta pentru efecturtea unei expertize contabile. In adresa trimisa la domiciliu la paragraful Obiectivul expertizei este trecuta eronat data de 31.02.2008. Am fost la judecatorie , am studiat dosarul si am observat ca si in incheierea de sedinta prin care se dispune expertiza este aceeasi data - 31.02.2008.Mentionez ca este un proces civil intre o soc com si garda finaniciara. Practic, data de care trebuie sa tin seama in raportul de expertiza este 31.01.2008, lucru retinut din actele de control ale Garzii financiare, depuse la Dosar.Pot sa intocmesc raportul raportindu-ma la data cortecta 31.01.2008, mentionind gresala de redactare la capitolul obiectivul expertizei?Stiu ca la 'obiectivul expertizei' trebuie trecut ad-literam din incheierea de sedinta .. Cum sa procedez??La biroul de expertize m-aiu spus ca ar fi posibil acest lucru, fara alte adrese ..Exista riscul ca avocatii partilor sau judecatorul sa considere inadecvat raportul??
Si a doua intrebare , daca una din parti nu raspunde convocarii ce este de facut/ Intocmesc un altfel de raport.. de imposibilitate a efectuarii expertizei?
Multumesc pentru ajutor!!!
Dacă pentru expertiză este nevoie de o lucrare la faţa locului, ea nu poate fi făcută decât după citarea părţilor prin carte poştală recomandată, cu dovada de primire, arătând zilele şi orele când începe şi continuă lucrarea. Dovada de primire va fi alăturată lucrării expertului (art.208 alin.1 C.proc.civ.). La rândul lor, părţile sunt obligate să dea expertului orice lămuriri în legătură cu obiectul lucrării (art.208 alin.2 C.proc.civ.)
Condiţia citării prevăzută de art.208 alin.1 teza I C.proc.civ. este în interesul părţilor, pentru ca ele să-şi poată exercita dreptul de apărare şi să dea expertului lămuriri în legătură cu obiectul lucrării şi, totodată, pentru a cere să se facă toate cercetă-rile legate de obiectivele fixate de instanţă .
În jurisprudenţă şi doctrină s-a apreciat că cerinţa citării nu poate fi considerată că a fost satisfăcută dacă expertul a încunoştinţat părţile în ziua în care s-a efectuat expertiza, deoarece nu există certitudinea că părţile au luat cunoştinţă de termen înainte de începerea lucrării şi că au avut posibilitatea să participe la efectuarea ei. Însă, pentru valabilitatea expertizei, nu este necesară prezentarea părţilor, fiind suficient ca acestea să fi fost citate potrivit art.208 alin.1 C.proc.civ.
Citarea părţilor este obligatorie numai atunci când expertiza se face la faţa locului.
Multumesc, am citat partile prin carte postala recomandata cu confirmare de primire in timp util .. Intrebarea mea este daca una din parti nu raspunde convocarii.. ce este de facut ?
Daca partea a fost legal citata si puteti produce dovada citarii acesteia,efectuati constatarile in lipsa acesteia,luand act de aceasta in preambulul raportului de expertiza