avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertza contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertza contabila

Am un proces pe rol,cu privire la recuperare drepturi banesti pe ultimii 3 ani,instanta a aprobat obiectivele expertizei contabile si a a numit un expert contabil
Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza mai departe ,unde se face expertiza si daca sunt si eu chemata .
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:34, 10 Martie 2012
Expertiza contabilă se realizează de catre Expertul contabil numit de instanţă,prin expertizarea tuturor documentelor financiar contabile, care să ateste drepturile băneşti ce vi se cuvin de la entitatea DEBITOARE ( datoare );
Depinde cine a solicitat expertiza contabilă, acela o şi plăteşte, suma recuperându-se de la persoana vinovată de crearea datoriei.
Expertiza contabilă vi se aduce la cunoştinţă ;
1. După ce instanţa de judecată aduce la cunoştinţa expertului obiectul expertizei şi întrebările la care acesta urmează să răspundă se va trece la efectuarea expertizei.
Expertiza se poate efectua astfel :
- în instanţă, dacă expertul poate să-şi dea de îndată părerea asupra împrejurării de fapt nelămurite, caz în care el va fi ascultat chiar în şedinţă, iar declaraţiile sale se vor trece într-un proces verbal, întocmit potrivit art.198 referitor la procesul-verbal de ascultare a martorilor (art.207 C.proc.civ.).
- în afara instanţei, atunci când expertiza implică unele lucrări care necesită timp.
De regulă, expertiza şi raportul de expertiză se efectuează în afara instanţei, deoarece implică deplasări, analize, măsurători, timp de documentare şi reflectare etc.

2. Dacă pentru expertiză este nevoie de o lucrare la faţa locului, ea nu poate fi făcută decât după citarea părţilor prin carte poştală recomandată, cu dovada de primire, arătând zilele şi orele când începe şi continuă lucrarea. Dovada de primire va fi alăturată lucrării expertului (art.208 alin.1 C.proc.civ.). La rândul lor, părţile sunt obligate să dea expertului orice lămuriri în legătură cu obiectul lucrării (art.208 alin.2 C.proc.civ.)

3. În situaţia în care expertiza este ordonată din oficiu, instanţa va stabili partea care va avansa onorariul, însă poate dispune ca acesta să se avanseze de ambele părţi (art.1711 C.proc.civ.) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila judiciara nico_19 nico_19 Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea problema; am fost citata de instanta pentru efecturtea unei expertize contabile. In adresa trimisa la domiciliu la ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila- obiectiuni dobro dobro Buna seara,sunt parat intr-un dosar in care a fost disusa efectuarea unei expertze contabile ca urmare a unei lipse la inventar,expertiza solicitata de ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila niculinapopa niculinapopa Buna ziua1 In data de 2 apr am un nou termen intr-un proces pentru recuperare drepturi banesti Am luat legatura cu expertul si mi-a zis ca nu poate sa faca ... (vezi toată discuția)