avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie apartament in bloc nou, in constructie. Cer ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie apartament in bloc nou, in constructie. Cer sfaturi

Buna ziua,

Intentionez sa cumpar un apartament intr-un bloc nou, aflat in costructie (stadiul de finisare de 90%). Dezvoltatorul promite predarea imobilului in folosinta in luna decembrie 2010, urmand sa obtina intabularea si cadastru pana in februarie-martie 2011. Pentru a beneficia de apartament, se solicita plata in avans (100% din valoarea apartamentului), in baza unui antecontract.

Aici am cateva nelamuriri:
1. ce valoare juridica are acest antecontract? ce conditii trebuie sa includa antecontractul pentru a nu lasa dezvoltatorului posibilitatea de a nu se tine de promisiunile facute?
2. cum verific daca pe apartamentul meu nu s-au semnat deja alte antecontracte? practic dezvoltatorul poate incasa avans de la un nr nelimitat de clienti pe acelasi apartament, nu?
3. ce urmeaza dupa semnarea antecontractului? trebuie sa astept intabularea/cadastru pentru a semna un contract propriu zis de vanzare-cumparare? daca avansul achitat la antecontract e de 100%, la ce valoare se perfecteaza contractul de vanzare (practic avand 2 contracte, platesc de 2 ori taxe notariale / comisioane)?
4. cum pot verifica daca dezvoltatorul are dreptul de vanzare al apartamentelor construite? cum aflu daca imobilul in constructie este sau nu garantia unui credit ipotecar, ce ar putea transfera dreptul de proprietate in favoarea creditorului si nu in favoarea mea?
5. ce alte riscuri apar in momentul achizitiei unui imobil in constructie si cum pot fi ele evitate?

Va multumesc frumos si astept un raspuns cat se poate de desfasurat.

Cel mai recent răspuns: denisz , utilizator 15:21, 7 Noiembrie 2010
Dvs . solicitati un curs de drept civil .
Eu va spun doar ca sunt pline salile de judecata cu pagubiti care au incheiat astfel de contracte , si nu-si mai pot recupera nici banii , nici apartamentele.
Asta pentru ca societatile respective intra in insolventa , si nu mai ai ce sa le executi. Antecontractul nu va pune la adapost de asa ceva .
Antecontractul va indreptateste doar la intentarea unei actiuni privind obligatia de a face , adica obligarea sc de a incheia un contract de vanzare cu dvs. in viitor, dar atat. Suportatii riscul insolventei sc si a concurentei celorlalti creditori .

P.S. Puteti incheia un astel de antecontract , dar fara a plati nimic , sau pe o suma mica , pe care va puteti permite sa o pierdeti , nicidecum pe 100%
Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
1. Are valoare juridica de antecontract:) poate avea clauze de reziliere atat pt promitentul cumparator ( dar dc platiti toata suma nu e cazul) cat si pt vanzator ( in caz de neperfectare a actelor in termenul stabilit, din culpa lui, sa va restituie toata suma+despagubiri);
2. Nu puteti verifica;
3. Antecontractul se taxeaza ca o conventie obisnuita ( o sa platiti cateva sute de lei). Fara cadastru si intabulare nu puteti incheia contractul de vanzare-cumparare.
4 si 5. De fapt asta este problema la apartamentele noi. Sigur constructia este ipotecata in favoarea unei banci care a finantat proiectul. Riscul exista, pt ca in cazul in care proprietarul nu isi indeplineste obligatiile fata de creditor, poate fi executat silit.

Eu va recomand sa va sfatuiti cu un avocat care sa vada si actele inainte de a semna orice.
Succes!
multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata integrala apartament in baza unei promisiuni + litigiu, ce riscuri sunt? George1956 George1956 Doresc sa achizitionez un apartament cu plata integrala care nu are CF inca, acesta fiind preconizat sa iasa in iunie-iulie (din ce zicea agentul de ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament alex_32 alex_32 Buna ziua, Doresc sa cumpar un apartament nou, intr-un ansamblu de mai multe blocuri in constructie, de la dezvoltator cu cash(avans la antecontract si plata ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare cu plata a 90% din suma euvictoria euvictoria Buna ziua, Pe data de 1 iulie voi incheia un antecontract de vanzare-cumparare la un notariat agreat de dezvoltator, pentru un apartament in Bucuresti.Pentru ... (vezi toată discuția)