avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contributie pensie alimentara parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contributie pensie alimentara parinti

Buna ziua,

As avea 2 intrebari referitor la pensia alimentara platita minorului in caz de divort.

1. Poate un minor (7 ani) fi incredintat mamei chiar daca aceasta nelucrand nu inregistreaza nici un venit (fiind studenta la zi)?
2. In cazul in care mama are custodia minorului care este cuantumul pe care tatal il plateste daca el lucreaza cu contract intr-o tara membra UE? Este procentul aplicat conform cu legea din Romania, sau este considerat in Romania fara venit, avand in vedere ca el este inregistrat ca si angajat in alta tara?

Multumesc,
Simona
Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2010
roxanasimona, utilizator
Cel mai recent răspuns: roxanasimona , utilizator 10:58, 8 Noiembrie 2010
1.Minorul poate fi incredintat mamei chiar daca aceasta nu realizeza venituri insa mama trebuie sa probeze ca poate fi ajutata de familia sa la cresterea si educarea minorului si ca bineninteles cauta sa se angajeze.
2.Cuantumul pensiei de intretinere va fi stabilit in functie de veniturile tatalui realizate in acea tara in care este angajat cu forme legale, doar daca aveti datele concrete cu privire la locul sau de munca, pentru ca prin intermediul instantei sa se poata obtine date cu privire la venitul realizat de catre acesta.
Daca nu puteti indica sediul angajatorului sotului dvs., pensia se va stabili in functie de venitul minim pe ecomie din Romania.
Cuantumul pensiei este de 25 % din venitul net obtinut de tatal minorului sau in functie de venitul minim pe economie cu precizarile mai sus aratate.
Va multumesc pentru informatii si promptitudine!

As mai avea ceva de intrebat in legatura cu acest aspect.

1. Daca din venitul net al tatalui, acesta are credite de achitat, se considera venitul de pe contract, sau cel ramas in urma achitarii ratelor creditelor?
2. In caz de divort, este sotia responsabila de plata ratelor la creditele contractate de sot in (chiar daca nu a realizat un venit si nici nu a semnat vreun act la banca pentru ele? )

Multumesc,
Simona
1 se poate avea in vedere, daca sotul mentioneaza ca are rate de plata, ca aceste rate insumate cu pensia, sa nu depaseasca 1/2 din salariu
2 depinde de ce fel de credit a contractat, ce a facut cu banii. la partaj, daca de exemplu cu acei bani s-a cumparat o masina sau alt bun comun, cand impartiti bunul,impartiti si datoria aferenta. altfel nu, iar fata de banca, dvs nu sunteti raspunzatoare pt acel credit
Multumesc pt raspuns.

Creditele contractate sunt unul pentru consum si unul pt masina(masina cumparata fiind vanduta intre timp de catre sot), deci numai ratele au ramas.
Creditele contractate dau nastere unor obligatii comune ale celor doi soti , prin urmare , vor fi cuprinse in masa partajabila.

Alte discuții în legătură

Pensie alim/divort kit13 kit13 Eu si sotul meu suntem casatoriti din 2008 si avem din 2010 o fetita. In urma divortului as dori sa stiu ce drepturi ar avea el asupra ei si cam ce procent ii ... (vezi toată discuția)
Locuinta cu chirie anl si rata la credit cui revin la divort? Maria_Enache Maria_Enache Buna ziua. La multi ani si la cat multe procese castigate in noul an! Sunt in divort cu sotul meu, am cerut incredintarea celor 2 minori, pensie ... (vezi toată discuția)
Parasire de domiciliu? roshia roshia in cazul in care sotul pleaca de comun acord din tara sa castige bani pt a achita ratele in tara..iar dupa 6 luni vine in concediu afirmand ca vrea sa ne ... (vezi toată discuția)