avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eroare de fapt sau eroare de drept? Doresc o opinie + ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eroare de fapt sau eroare de drept? Doresc o opinie + argumente


O Ungureanu in curs universitar Drept civil sustine ca vanzarea unei succesiuni facuta de vanzator in credinta gresita ca a mostenit o nuda proprietate si nu o deplina proprietate, o incadreaza in eroare de drept. Eu o vad ca pe o eroare de fapt dat fiind ca eroarea de fapt consta in falsa reprezentare a unei situatii de fapt cu privire la incheierea actului juridic iar error iuris se refera la falsa reprezentare a existentei ori continutului unei norme de drept
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 21:39, 8 Noiembrie 2010
O considera eroare de drept intrucit cel care detine nuda proprietate considera ca poate dispune de ea desi el nu are si atributul folosintei care este a altui subiect de drept
Cum priveam ieri asa la tembelizor inmormantarea poetului Adrian Paunescu mi-a trecut dureros prin mine ca si prin drept i-as imparti pe unii in ... poeti si simpli textieri.

cezar73 a scris:

... in curs universitar...sustine ca vanzarea unei succesiuni facuta de vanzator in credinta gresita ca a mostenit o nuda proprietate si nu o deplina proprietate, o incadreaza in eroare de drept.


in nuda ...si in deplina... (asa mi-ar placea mie sa cred ca scrie in cursul acela universitar).

Aici ne mai putem exprima si ca la piata. (cata vreme suntem pe un forum).

Vanzarea unei mostenii are ca obiect o universalitate (sau o cota parte dintr-o universalitate).
Daca vanzatorul a avut credinta gresita ca o ceapa din cuprinsul universalitatii nu era chiar degerata...ma lasa rece. (nu cred ca e cazul sa explic de ce)

Eu n-am citit cursul acela (intr-o editie in care sa apara si acel exemplu), dar ...mi-e cunoscut exemplul. :strambatura: Dovada ca el e folosit prin mai multe lucrari.
Imediat ce autorul ...care o fi el... ne anunta ca doctrina si practica admit ASTAZI ca eroarea de drept poate constitui viciu de consimtamant, vom gasi imediat si exemplul acesta ...de ASTAZI 1930 unamienouasutetreizeci luat dintr-o decizie "actuala" a Curtii de Casatie din Franta. (n-au gasit alta rima)

Oare ce prevedea la acea vreme codul francez astfel incat vanzatorul sa fi putut invoca eroarea de drept aratand ca si-a dat consimtamantul cu credinta gresita ca dispozitia legala prevedea ceva, cand in realitate ea prevedea altceva (ca s-a inselat asupra cuprinsului dispozitiei legale)? O fi povestit probabil primul "poet" care a citat in lucrarea sa speta asta, dar nu l-am identificat. (ar trebui sa sap mai adanc in aripa ingalbenita de vreme a bibliotecii)

Am avut vreodata prin codul civil roman vreo norma legala care ..."sa aduca vorba" (si sa poata crea credinte gresite asupra continutului ei) despre mostenirea in uzufruct si in plina proprietate.?

Da. Pe vremea lui Pazvante Chioru si mai incoace ...pana in 1944 cand Legea 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor a abrogat implicit dispozitiile art 684 c. civ. potrivit carora vaduva saraca putea lua din succesiunea barbatului o portiune in uzufruct sau in plina proprietate (dupa distinctiile acolo aratate).

E atat de anacronic exemplul acesta incat ...dati-mi voie sa nu-mi ocup gandul cu intrebarea l-a ce s-o fi "gandit" textierul cand a dat acest exemplul in locul in care l-a dat.
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
Stimata doamna,
Multumindu-va in primul rand pentru raspunsul dumneavoastra,as dori sa va intreb ce autor de civil mi-ati recomanda pentru o mai buna intelegere a principalelor institutii ale dreptului civil.
Imi permit sa va recomand un autor , desi nu m-a vizat pe mine solicitarea dvs.
dl prof. Francisk Deak .- Succesiuni si Contracte Speciale , eventual si Institutii de drept Civil . Mie mi se par foarte bine fundamentate lucrarile sale.
@cezar73

Pot sa va spun autorii pe care i-am citit eu pentru examene, licenta, definitivat ...etc.

an I - Gheorghe Beleiu (Gabriel Boroi)
drepturi reale - Filipescu (Corneliu Bîrsan)
obligatii - C. Statescu. C. Barsan
contracte - Francisk Deak
succesiuni - F. Deak.

:) civilul din anul I a devenit mai usor de inteles dupa ce am terminat anul IV. (creion, apoi pasta albastra, apoi pasta rosie, marker ...cam asa arata cartile mele si inca n-am terminat de descoperit ...nuante. N-am reusit niciodata sa inteleg cum au reusit unii sa invete dupa sinteze).
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct aandrra aandrra speta: eu-cumparator cu rezerva uzufructului in favoarea vanzatorilor-soti. unul decedeaza. eu raman deplin proprietar pe 1/2 din casa si nud proprietar pe ... (vezi toată discuția)
Contractul de v-c cu clauza viagera dana82 dana82 Buna seara! Anul trecut am achizitionat cu credit bancar un apartament, de la cineva care il dobandise cu clauza viagera...vanzatorul contractului cu clauza ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme am urmatorul caz: testament cu uzufruct ... tudor-zbarlea tudor-zbarlea succesiune cu probleme Am urmatorul caz: testament cu uzufruct si nuda proprietate. Nudul proprietar face renuntare la notar pentru drepturile de succesiune; ... (vezi toată discuția)