Cum priveam ieri asa la tembelizor inmormantarea poetului Adrian Paunescu mi-a trecut dureros prin mine ca si prin drept i-as imparti pe unii in ...
poeti si simpli textieri.
cezar73 a scris:
... in curs universitar...sustine ca vanzarea unei succesiuni facuta de vanzator in credinta gresita ca a mostenit o nuda proprietate si nu o deplina proprietate, o incadreaza in eroare de drept.
in nuda ...si
in deplina... (asa mi-ar placea mie sa cred ca scrie in cursul acela
universitar).
Aici ne mai putem exprima si ca la piata. (cata vreme suntem pe un forum).
Vanzarea unei mostenii are ca obiect
o universalitate (sau o cota parte dintr-o universalitate).
Daca
vanzatorul a avut credinta gresita ca
o ceapa din cuprinsul universalitatii nu era chiar
degerata...ma lasa rece. (nu cred ca e cazul sa explic de ce)
Eu n-am citit cursul acela (intr-o editie in care sa apara si acel exemplu), dar ...mi-e cunoscut exemplul. :strambatura: Dovada ca el e folosit prin mai multe lucrari.
Imediat ce autorul ...care o fi el... ne anunta ca
doctrina si practica admit ASTAZI ca eroarea de drept poate constitui viciu de consimtamant, vom gasi
imediat si exemplul acesta ...de ASTAZI 1930
unamienouasutetreizeci luat dintr-o decizie "actuala" a Curtii de Casatie din Franta. (
n-au gasit alta rima)
Oare ce prevedea
la acea vreme codul francez astfel incat vanzatorul sa fi putut invoca eroarea
de drept aratand ca si-a dat consimtamantul cu credinta gresita ca dispozitia legala prevedea
ceva, cand in realitate ea prevedea
altceva (ca s-a inselat asupra cuprinsului dispozitiei legale)? O fi povestit probabil primul "poet" care a citat in lucrarea sa speta asta, dar nu l-am identificat. (ar trebui sa sap mai adanc in aripa ingalbenita de vreme a bibliotecii)
Am avut vreodata prin codul civil roman vreo norma legala care ..."sa aduca vorba" (si sa poata crea credinte gresite asupra continutului ei) despre mostenirea
in uzufruct si
in plina proprietate.?
Da. Pe vremea lui Pazvante Chioru si mai incoace ...pana in
1944 cand Legea 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor a abrogat implicit dispozitiile art 684 c. civ. potrivit carora vaduva
saraca putea lua din succesiunea barbatului o portiune
in uzufruct sau
in plina proprietate (dupa distinctiile acolo aratate).
E atat de anacronic exemplul acesta incat ...dati-mi voie sa nu-mi ocup gandul cu intrebarea l-a ce s-o fi "gandit" textierul cand a dat acest exemplul in locul in care l-a dat.