avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct

speta:
eu-cumparator cu rezerva uzufructului in favoarea vanzatorilor-soti. unul decedeaza. eu raman deplin proprietar pe 1/2 din casa si nud proprietar pe cealalta jumatate?
a auzit cineva de ceva asemanator? cum as putea imparti casa, pantru ca doresc sa locuiesc si eu acolo, pe jumatatea sotuluidecedat.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 17:01, 25 Octombrie 2010
Nu, d-voastra sunteti in continuare nud proprietar pe intreg imobilul iar sotia vanzatoare supravietuitoare are un drept de uzufruct asupra intregului imobil si puteti locui acolo numai cu acordul acesteia.Nu cred ca in contract s-a mentionat ca fiecare dintre sotii vanzatori are cate un drept de uzufruct asupra cate unei jumatati din imobil, nu?
avocat Cristina Popescu
Problema este intr-adevar interesanta si sunt numai partial de aceeasi parere cu avocat Cristina Popescu., cu argumentele:
Dreptul de uzufruct se stinge prin moartea uzufructuarului (art.557 C.civ.). Aceasta inseamna ca dreptul de uzufruct are un caracter esentialmente viager!
In momentul mortii unuia dintre soti, dreptul de uzufruct al acestuia inceteaza. Prin deces, are loc deschiderea succesiunii sotului decedat, care insa nu mai cuprinde dreptul de uzufruct al acestuia, care s-a stins concomitent cu decesul.(concomitent si cu deschiderea succesiunii). Ceea ce presupune ca dreptul de uzufruct nu mai intra in patrimoniul defunctului si nu poate face obiectul dezbaterii succesiunii si implicit, nici al trecerii acestui drept in patrimoniul sotului supravietuitor ca persoana cu vocatie succesorala.(cf. Decretului 319/1944)
In momentul mortii, numai 1/2 din imobil reprezinta partea asupra careia exista un drept de uzufruct. Problema care se pune insa, este numai aparent aceea determinata de coproprietatea in devalmasie a sotilor. Si spun aceasta, pentru ca uzufructul, ca dezmembramant al dreptului de proprietate, fiind un drept real asupra imobilului, se manifesta tot in forma devalmasa, fara stabilirea unei parti determinate din imobil, asupra careia se exercita. Insa natura esentialmente viagera a uzufructului face ca acest drept sa nu mai poata fi considerat existent dupa moarte. Iar despre dreptul de abitatie al sotului supravietuitor nici nu poate fi vorba, deoarece acest drept este pus in discutie numai in cadrul calitatii de mostenitor al sotului supravietuitor in raport cu patrimoniul defunctului, din care, casa de locuit si orice drept al defunctului asupra acesteia, nu fac parte.
Astfel, din momentul decesului soului, nudul proprietar este deplin proprietar asupra unei jumatati din imobil si nud proprietar asupra celeilalte jumatati (asupra careia subzista dreptul de uzufruct al sotului supravietuitor), fara a fi insa determinate in mod material aceste jumatati si fara a exclude evidenta dreptului de proprietate asupra intregului imobil, in oricare dintre cele doua forme. Ramane insa de discutat care este in mod concret fiecare dintre aceste jumatati, ca bunuri determinate in materialitatea lor.!
In acest sens consider ca proprietarul imobilului (ca nud proprietar in intregul ei corporal, dar cu o jumatate nedeterminata corporal grevata de un drept de uzufruct) poate, fie ocupa o parte din casa si cere determinarea corporala a partii din bun asupra careia subzista dreptul de uzufruct, fie incheierea unui nou contract asupra dreptului de uzufruct cu sotul supravietuitor, cu determinarea aceleeasi parti sau extinderea dreptului de uzufruct asupra intregii case, pe baza consensualismului contractual. Subiectul este insa discutabil si interesant, fiindca ocuparea unei jumatati de casa de catre nudul proprietar chiar si fara acordul celeilate parti, poate fi atat aparata cat si atacata juridic vorbind, in egala masura, iar eficienta actiunilor partilor in revendicarea sau apararea drepturilor lor poate da nastere unei dispute juridice, dar si doctrinare, in toata regula!
Personal consider ca un acord de vointe finalizat cu un inscris doveditor asupra intinderii, definirii si delimitarii materiale concrete a partii din bun asupra careia se manifesta aceasta intindere a dreptului de uzufruct, ce ramane in mod indiscutabil sotului supravietuitor, este absolut necesar.
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
ContSters36411, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza uzufruct aandrra aandrra speta: eu-cumparator cu rezerva uzufructului in favoarea vanzatorilor-soti. unul decedeaza. eu raman deplin proprietar pe 1/2 din casa si nud proprietar pe ... (vezi toată discuția)
Mostenitori proprietate nuda simcroitoru simcroitoru Doresc sa va intreb, daca eu cumpar o locuinta si voi fi proprietar nud iar sotul meu are drept de uzufruct , daca eu voi deceda cine va mosteni proprietatea ? ... (vezi toată discuția)
Uzufruct joker90 joker90 Daca intre doua parti s-a incheiat un contract de tip uzufruct in anul 1992 asupra unui imobil ,o familie, sot-sotie au primit de la o alta persoana fizica o ... (vezi toată discuția)