avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori proprietate nuda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori proprietate nuda

Doresc sa va intreb, daca eu cumpar o locuinta si voi fi proprietar nud iar sotul meu are drept de uzufruct , daca eu voi deceda cine va mosteni proprietatea ? Fiul meu? Evident , si dupa moartea sotului meu cand se va stinge dreptul de uzufruct.Am un singur fiu . Iar sotul meu are din relatiile anterioare 2 fete. Multumesc
Cel mai recent răspuns: simcroitoru , utilizator 10:33, 21 Martie 2018
Dreptul de uzufruct este unul viager.

Acesta reprezinta un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real principal, esentialmente derivat, temporar.

Dreptul de uzufruct se intinde pe parcursul vietii uzufructuarului.

La momentul decesului titularului, dreptul se stinge.

Ceea ce caracterizeaza dreptul de uzufruct este faptul ca titularul exercita atributul posesiei si al folosintei, atribute desprinse din continutul dreptului de proprietate.

Dreptul de dispozitie(alcatuit din dreptul de dispozitie juridica si dreptul de dispozitie materiala ) apartine nudului proprietar.

Proprietatea redevine deplina la momentul stingerii uzufructului.

Prin urmare, dupa decesul sotului dumneavoastra, patrimoniul acestuia se transmite catre succesorii rezervatari: copiii si dumneavoastra, sotia supravietuitoare.

Eu inteleg speta expusa de dumneavoastra cu urmatoarele consecinte: dumneavoastra veti si proprietar exclusiv dupa stingerea uzufructului.

Oricum cumpararea bunului in timpul casatoriei il califica drept bun proprietate devalmasa .( daca nu s-a perfectat o conventie de separatie de bunuri ).


Cota de 1/ 2 din bun din patrimoniul sotului revine dumneavoastra si copiilor.

Cotele succesorale sunt 1/8 dumneavoastra , 3/ 8 copiilor.
(3/ 24 cota fiecaruia dintre copii).



Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2018
simcroitoru, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct bogdamn bogdamn Inteleg din codul civil ca orice persoana poate sa primeasca dreptul asta daca cineva i-l da. Cum se procedeaza? Daca eu am un bun, pe care vreau sa il las ... (vezi toată discuția)
Contract de uzufruct cu vânzare ARKzad ARKzad contractul de uzufruct viager cu vânzare poate fi reziliat de proprietar? (vezi toată discuția)