Daca intre doua parti s-a incheiat un contract de tip uzufruct in anul 1992 asupra unui imobil ,o familie, sot-sotie au primit de la o alta persoana fizica o casa ,repet, contractul fiind de tip uzufruct , iar in prezent sotul , respectiv persoana cu care au facut contractul au decedat , cui ramane imobilul ?
Si daca ramane sotiei ,aceasta are dreptul sa il vanda ?
Imobilul revine nudului proprietar sau... daca acesta a decedat va reveni mostenitorilor acestuia la data incetarii dreptului de uzufruct, adica la decesul sotiei supravietuitoare (care era si ea uzufructuar).
Nu exista temei legal ca dreptul de proprietate asupra imobilului sa revina uzufructuarului ce a supravietuit nudului proprietar.
In speta sotia va avea dreptul de uzufruct pana la decesul sau. Ea poate vinde (adica cesiona) numai dreptul de uzufruct, nicidecum dreptul de proprietate. Chiar si in caz de cesiune a uzufructului, acesta va inceta la data decesului sotiei supravietuitoare.
am inteles , dar nu e nicio alta solutie prin care sotia ar putea putea vinde proprietatea , dat fiind faptul ca proprietarul de drept al imobilului a decedat ?
sau am primit un sfat de la un alt avocat ,sotia sa conteste contractul deoarece sotul a semnat si in locul ei , ea nefiind de fata la momentul semnarii contractului
Daca proprietarul a decedat, dreptul de proprietate se cuvine mostenitorilor acestuia care sunt obligati sa respecte dreptul de uzufruct al beneficiarului pana la data decesului sau (adica sotia supravietuitoare). Dupa decesul sotiei dreptul de proprietate se va intregi si va reveni in totalitate mostenitorilor proprietarului (legali sau testamentari).
Sotia nu poate vinde proprietatea pentru ca trebuie sa o intabuleze, iar acest lucru il poate face numai proprietarul. Dupa intabularea in cartea funciara se trece proprietarul (nu uzufructuarul). Numai proprietarul poate dispune de bunul sau.
Cat despre solutia de a ataca contractul (incheiat in 1992)... no comment?
Pe ce motiv sa il atacati? Viicle de consimtamant, fiind cauze de nulitate relativa nu se pot invoca decat inauntrul termenului de prescriptie de 3 ani. Aveti interes sa il atacati? Daca se desfiinteaza actul, se desfiinteza si dreptul sotiei la uzufruct, practic ramane fara nimic!
Mai bine luati legatura cu mostenitorii proprietarului, poate doresc sa va vanda!
Uzufruct
aandrra
speta:
eu-cumparator cu rezerva uzufructului in favoarea vanzatorilor-soti. unul decedeaza. eu raman deplin proprietar pe 1/2 din casa si nud proprietar pe ... (vezi toată discuția)