succesiune cu probleme
Am urmatorul caz: testament cu uzufruct si nuda proprietate. Nudul proprietar face renuntare la notar pentru drepturile de succesiune; dupa cateva zile alti doi mostenitori fac acceptare expres, la notar; dupa doua zile, fostul nud proprietar se razgandeste si face acceptare, la acelasi notar.
Am doua nelamuriri :
--poate nudul proprietar sa faca, legal, revocarea renuntarii daca deja doi mostenitori facusera acceptare?
--daca da, in ce pozitie revine la succesiune, ca nud proprietar sau ca mostenitor simplu?
Rog raspunsuri competente, bazate pe legislatie, nu pareri de "cred ca..."
Conform Codului Civil (art 1123), in tot cursul termenului de opțiune, renunțătorul poate revoca renunțarea, dacă moștenirea nu a fost deja acceptată de alți succesibili care au vocație la partea care i-ar reveni. (moștenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moștenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moștenirea - art 1121 NCC)
Deci, ca acea renuntare sa fie valabila trebuie sa fie indeplinite 2 conditii:
- sa fie facuta inauntrul termenului de optiune (tot conform NCC, art 1103 acesta este de 1 an de la data deschiderii mostenirii)
- sa nu fi fost acceptata de alti succesibili care aveau dreptul la partea sa.
Daca renuntarea este valabila, lui ii va reveni partea care i s-ar fi cuvenit daca nu ar fi renuntat (in cazul asta nuda proprietate) ezerva drepturilor dobândite de terți asupra acelor bunuri (art 1123 NCC)
Ok, dl BogdanGri, am spus clar ca doi mostenitoei au acceptat cu cateva zile inainte ca nudul proprietar sa faca revocarea renuntarii ! De ce atunci "Daca renuntarea este valabila" ? Asta intreb si eu, simplu: este valabila sau nu revocarea ? (cred ca ati vrut sa spuneti "Daca revocarea este valabila")
Deci, ca acea revocare sa fie valabila trebuie sa fie indeplinite 2 conditii:
- sa fie facuta inauntrul termenului de optiune (tot conform NCC, art 1103 acesta este de 1 an de la data deschiderii mostenirii)
- sa nu fi fost acceptata de alti succesibili care aveau dreptul la partea sa.
Daca revocarea este valabila, lui ii va reveni partea care i s-ar fi cuvenit daca nu ar fi renuntat (in cazul asta nuda proprietate) ezerva drepturilor dobândite de terți asupra acelor bunuri (art 1123 NCC)
Revocarea este valabila daca s-au respectat conditiile de mai sus.