avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea Paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea Paternitatii

Buna ziua, am o intrebare legata de stabilirea paternitatii. Este vorba de o mama singura care are o fetita in varsta de 8 luni. Presupusul tata a sugerat sa fie abandonata la nastere sau data spre adoptie, nu si-a indeplinit nici o datorie morala sau legala, nu si-a recunoscut-o in acte. Acum dupa 8 luni de zile s-a hotarat sa o declare ca fiind a lui. Mama nu este de acord. Intrebarea este: Poate presupusul tata sa forteze efectuarea testului de paternitate fara acordul mamei? Iar daca se ajunge in instanta pentru obtinerea dreptului de efectuare a testului de paternitate, ce sanse ar fi ca presupusul tata sa obtina acest drept?
Sansele tatalui sunt de 99,9la suta pt ca suta la suta nu exista in justitie...
Dar daca nu este el tatal nu va castiga procesul.
Va multumesc pentru raspuns! Ma gandeam eu...0.01 la suta nu suna prea incurajator. Din pacate mama copilului spune ca el ar fi tatal biologic. Dar daca fetita este recunoscuta de altcineva intre timp...ce sanse ar mai avea presupusul tata? Ce baza legala ar mai avea ca sa ceara testul cand deja copilul are un tata in acte si mama copilului sustine ca el este tatal adevarat? Incerc sa gasesc solutii, usi, orice.
Recunoasterea poate fi contestata , in orice moment , de catre orice persoana care justifica un interes.
Competenta, in vederea solutionarii unui asemenea diferend , este judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul .
Materialul probator este constituit din matori , inscrisuri , interogatoriu, expertiza medico-legala.
E adevarat, paratul nu poate fi constrans sa participe la efectuarea expertizei medico-legale , insa atitudinea sa poate fi calificata drept inceput de dovada impotriva sa.

O noua recunoastere a paternitatii nu poate avea loc , decat dupa clarificarea , prin intermediul instantei de judecata , a situatiei de fapt (dupa exercitarea actiunii avand ca obiect contestarea recunoasterii ).


Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderea dreptului de tata FSEA FSEA Buna ziua, O amica a nascut un copil acum 10 luni, la nastere pe certificatul de nastere la tata a aparut prietenul ei de cumun acord intre ei. Acum amica ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate Ryel Ryel Buna ziua, V-as ruga sa imi spuneti daca proba testimoniala e acceptat in situatia urmatoare: Sotul actual al mamei a recunoscut la starea civila un ... (vezi toată discuția)
Drept de paternitate erish erish Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu ... (vezi toată discuția)