avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot parasi Spania cu minorul fara acordul tatalui?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot parasi Spania cu minorul fara acordul tatalui?

buna ziua ,sunt in spania cu familia am nascut anul asta o fetita si vreau sa revin in tara dar sotul nu ma lasa . as putea sa plec de acolo cu bebelusul fara sa am nevoie de acordul lui scris si sa ma intorc in romania?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 07:44, 8 Noiembrie 2010
Legal nu puteti . Sotul are aceleasi drepturi asupra copilului ca si dvs.
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Stimata emigranta:
Daca a nascut in Spania (eu sunt spaniol) si n-ai dat nacionalitatea romana la nastere, adica mai bine zis nu l-ai inregistrat la ambasada, cred ca puteti sa il dati pe copii pasaportul spaniol prin proces de presumtia de cetatenia spaniola, daca nu s-a schimbat acest lucru din 2005 data in care am venit si eu la Romania.Daca nu este asa, ca sa scoate pasaportul roman a copii este necesar consamtamantul tatei. (vid cerintele la ambasada spaniei)
Pe de alta parte, daca sunt liberalizate granite din tarile unde vei faci calatorie nu te cer nimeni nimic, nici pasapoarte, dar acest lucru este foarte riscant dpv inclus penal, deoarece daca cineva iti cere documentatia si nu le ai, poate ca sa te cera multe dovezile, sa te iau copii pentru cercetare (sunt copii furate pentru adoptia ilegala), etc (nu uiti de sa calatoresc cu certificatul nastere tradus, legalizat cu apostila de la Haga, etc)
Eu as mergea la instanta judecatoreasca din Spania sa cer departirea sotiului, daca sunteti sigura de acest lucru si nu aveti nicio posibilitatea de acordul in privinta copii, si va da probabil custodia (se zice in spaniola) si cu aia puteti sa decid sa te duci la ambasada sa cer pasapoarte copii..
Mai bine daca vrei, eu am fost avocat acolo 30 ani) pot sa te dau o adresa unde puteti sa ia legatura cu avocati bune de acolo.
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasaport shailaflorina shailaflorina buna seara..ma numesc Florina si locuiesc de 4 ani in Spania. Cand am venit aici, am venit doar cu buletinul, si eu, si perechea mea. In curand voi naste aici ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere baragoi baragoi buna ziua vreau sa stiu daca certificatele de nastere vechi sant valabile sau trebuiesc schimbate pentru la ambasada romana din spania avem un copil nascut ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului cu dubla cetatenie dnd76 dnd76 Buna ziua,am si eu mai multe nelamuriri,daca ma poate ajuta cineva...multumesc din suflet! sunt o mama singura,cu doua gemene de 2ani. tatal lor este cetatean ... (vezi toată discuția)