avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Acuzatie de fals pe internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Acuzatie de fals pe internet

Buna ziua tuturor si La multi ani celor care-si serbeaza onomastica astazi.

As vrea sa stiu daca se poate face ceva vizavi de o persoana care, fara nici un fel de probe, ma acuza de fals si uz de fals pe internet - printr-o postare pe blogul personal - ca i-as fi spart parola unui email si ca as fi trimis un email cu niste carti in format electronic in numele ei, semnand cu numele ei.

In ce lege gasesc detalii referitoare la acest lucru - denigrare sau calomnie?

Va multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 11:11, 9 Noiembrie 2010
din cate stiu eu, calomnia a fost abrogata, asa ca nu mai exista ca infractiune; la fel si insulta; daca doriti, puteti urma doar calea civila, daca va simtiti insultat;
era o lege 161/2003 care cuprindea infractiuni cu privire la sistemele informatice, asa ca daca se simte vizata, de ce nu actioneaza legal persoana respectiva, sesizand organele competente?!
presupunanad ca sunteti "curat", dupa ce s-ar da sentinta de nevinovat, puteti sa-l actionati in justitie pentru denunt calomnios...
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
miidezile, utilizator
Mie imi este clar ca nu are dovezi impotriva mea - nu poate sa aiba, eu nu am trimis nici un email impotriva nimanui si nici in numele nimanui - dar nici nu stie cine a facut acest lucru. Dansa doar presupune ca eu as fi fost autoarea faptelor incriminate de violare de mesagerie electronica, etc.

Deci practic sa inteleg ca ma poate acuza de o infractiune in public, fara nici o dovada, si eu nu am instrumente de a o obliga sa dovedeasca adevarul afirmatiilor ei?
Acuzatiile trebuie sa fie demonstrate. Altfel sunt vorbe in vant. Deci va acuza degeaba. Nu aveti obligatia sa dovediti dvs. nimic.
S-au scos in 2006, dar legea a fost declarata neconstitutionala. Acum exista dar nu prea se aplica. Puteti totusi depune plangere. Daca aveti un prejudiciu direct, fapta fiind ilicita, puteti consulta un avocat in vederea recuperarii prejudiciului pe cale civila, desi pentru o postare pe Internet nu cred ca e cazul...

Codul Penal:
Insulta
*Art. 205. - Atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
Aceeasi pedeapsa se aplica si in cazul cand se atribuie unei persoane un defect, boala sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

* Alin. 1 al art. 205 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

Calomnia
*Art. 206. - Afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

* Alin. 1 al art. 206 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

Proba veritatii
Art. 207. - Proba veritatii celor afirmate sau imputate este admisibila, daca afirmarea sau imputarea a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a facut proba veritatii nu constituie infractiunea de insulta sau calomnie.
Va multumesc. Intr-adevar, asa m-am gandit si eu prima data, dar persoana a facut un fel de link intre postare si contul meu de Facebook, si asta intr-adevar imi poate aduce prejudicii in viata socio-profesionala.

Eu am salvat postarea dansei si comentariile respective insultatoare, pline de acuze si calomnioase, ca si pagina cu IP-ul dansei si accesarile pe blogul meu de pe un urmaritor de trafic, ca pagini web complete, sa le am, la nevoie.

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnie ContSters123185 ContSters123185 ieri am fost chemat la politie sub pretextul ca o fosta colega ma acuza ca prin e/mailuri trimise ei personal si la fostul meu loc de munca o insult si o ... (vezi toată discuția)
Calomnie dsds dsds Buna ziua! Am primit recent un telefon in care mi se spunea ca o sa fiu actionat in judecata deoarece am facut declaratii calomnioase pe un forum de internet! ... (vezi toată discuția)
Art.205 si art 206, cod penal, mai sunt în vigoare? dandanaua dandanaua Insultasi calomnia prev.de art.205 şi art.206 cod penal au fost abrogate în 2007.In 2008, curtea constitutionala a decis neconstitutional textul de lege care ... (vezi toată discuția)