avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... retragere plangere penala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

retragere plangere penala

Buna ziua!
In urma accidentului rutier suferit am depus o plangere penala impotriva celui care a produs accidentul soldat cu vatamarea mea corporala, prima infatisare in fata judecatorului a fost fixata la sfarsitul lunii noiembrie.

Intrabrea mea este: In aceasta faza a procesului se mai poate retrage plangerea penala?

Intreb acest lucru deoarece persoana vinovata si-a manifestat dorinta unei impacari amiabile si este dispus sa plateasca dansul despagubirile.

Multumesc mult.
Cu respect,
Daniel Moldovan
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:24, 9 Noiembrie 2010
Momentul pana la care dumneavoastra va puteti retrage plangerea penala prealabila se poate situa in etapa apelului sau a recursului procesului penal , deci pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.



Odata exprimata vointa dumneavoastra in acest sens , nu mai puteti reveni asupra acesteia , intrucat retragerea plangerii penale prealabile este totala , definitiva si neconditionata.

Succes.
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult pentru raspuns.

Cu respect,
Daniel Moldovan
Legiuitorul este acela care stabileşte infracţiunile pentru care acţiunea penală se pune în mişcare numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi la care împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. Selecţia se bazează pe gradul de pericol social al infracţiunii, în diferitele variante ale acesteia, precum şi pe alte raţiuni de politică penală, în concordanţă cu dispoziţiile şi principiile Constituţiei.
Cu privire la dispoziţiile art. 184 alin. 5 din Codul penal, este de remarcat distincţia pe care legiuitorul o face între vătămarea corporală şi vătămarea corporală gravă, excluzând pentru aceasta din urmă posibilitatea ca punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale să depindă de voinţa persoanei vătămate. Fiind vorba de două situaţii diferite, tratamentul juridic nu poate fi decât diferit.
Autorul din culpă al unui accident de circulaţie rutieră prin care s-a cauzat vătămarea corporală a unei persoane, având ca urmare internarea în spital, tratament medical şi alterarea temporară a condiţiilor de viaţă, este dator să despăgubească victima şi prin plata unor daune morale în raport cu traumele psihice pe care aceasta le-a suferit în urma infracţiunii.
Retragerea plangerii penale prealabile este totala , definitiva si neconditionata daca a fost numai vatamare corporala si se poate face pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Deci, se poate retrage plangerea numai daca fapta este incadrata la vatamare corporala din culpa.
Succes!
Am primit 40 zile de ingrijiri medicale in raportul IML. Banuiesc ca in acest caz se va incadra la vatamare corporala.
Multumesc mult pentru raspuns.

Cu respect,
DanielMoldovan
Pana la 60 de zile de ingrijiri medicale,aveti posibilitatea sa va retrageti plangerea penala situatie care semnifica inlaturarea raspunderii penale pentru cel care v-a accidentat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragerea langerii prealabile lili77 lili77 Daca imi retrag plangerea prealabila (vatamare corporala din culpa accident rutier , 20 zile ingrijiri medicale, } se stinge si actiunea civila ?Mai pot ... (vezi toată discuția)
Ajutor proces- accident cu victime wh1sp3r wh1sp3r Intr-o seara am fost implicat intr-un accident auto soldat cu victime. Vina a fost al celuilalt conducator auto. Acum eu ce trebuie sa fac? Sa ma prezint la ... (vezi toată discuția)