in ultimii ani am lucrat la o firma-part time.
de la 1 septembrie 2010 m-am angajat si ca profesor (deci in paralel sunt profesor si lucrez part time si la cealalta fima).
in octombrie am avut concediu medical (boala obisnuita) 4 zile.
cum mi se calculeaza salariul la scoala (as vrea si o lege daca se poate)
din ce am citit am inteles urmatorul lucru: chiar daca la scoala, in momentul in care mi-am luat concediu, avem doar o luna vechime, se va lua ca baza calcul prima luna lucrata-septembrie 2010, fara a avea nici o legatura cu celalalt loc de munca?
***e nevoie de minim o luna stagiu de cotizare. Art. 7 din oug 158/2005 modificata.
e adevarat?
pentru ca de la scoala mi-au cerut brutul pe ultimele 6 luni de la cealalta firma pt calcul pt ca "aici-la scoala-nu aveti decat o luna vechime si nu va putem calcula"
mie nu mi se pare normal sa imi ceara asa ceva- daca la firma aveam 60 milioane salariu, imi dadea scoala salariul pe baza celor 60 milioane?
1. da, este corect sa va ceara o adeverinta cu veniturile brute realizate in ultimele 6 luni(desi va cer acest lucru pentru ca probabil stiu ca nu ati realizat venituri asa de mari...oricum, plafonul maxim este de 7200 lei/luna)( OUG 158/2005-Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical)
2.Nu, o persoana poate sa beneficieze de concediu medical daca are minim 22 de zile cotizate in utltimele 12 luni( ORDIN 430/470/2010 -ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin.
(1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu
modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările
ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se
acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de
stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă
concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de
cotizare.
nu prea am inteles....
eu la scoala aveam vechime mai mare de o luna (22 zile) in momentul in care mi-am luat concediu
si in anumite cazuri dc cineva are salariul de 1500 euro pe luna, si salariul de profesor 6 milioane, i se plaetste de la scoala calculul facut cu cei 1500 euro?...asa ai tine-o numai intr-un concediu....
sau daca lucrezi cu norme partiale la 4 scoli....iei adeverinte de la fiecare dintre ele pt celelelate 3?...12 adeverinte?????
nu ma pricep, de aceea intreb....eu m-am raportat la urmatoarele legi:
L158/2005 a fost abrogata partial prin L 399/2006 si chiar art,7 a fost modificat asfel:
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art .2 alin.1 lit a}d} este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Art. 72. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
din care am inteles ca nu au treaba unul cu celalalt
1. Daca cei de la scoala nu ar fi stiut ca ati realizat venituri inainte de angajarea la ei, nu ar fi avut ce sa ceara, deci ar fi calculat concediu medical bazandu-se pe acea luna de stagiu de cotizare.
Daca in stagiul de cotizare intra si luni in care aveti venituri f mari, venitul din lunile respecvtive se plafoneaza la 7200 lei. Concret, daca intr-o luna aveti salariul de baza 10000 lei, de exemplu, baza de calcul nu va fi 10000 lei, ci 7200 lei.
2. Daca aveti mai multe joburi si intrati in concediu medical, trebuie sa prezentati originalul la angjatorul unde aveti declarata functia de baza, iar la ceilalti angajatori ,copii dupa original, stampilate si semnate de medic.