avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cesiune drepturi litigioase
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cesiune drepturi litigioase

Buna ziua,
Am cumparat o suprafata de teren de la o persoana care si-a cerut in instanta reconstituirea dreptului de proprietate. Este vorba de un contract notarial prin care, persoana respectiva imi vinde acea suprafata in baza sentintei definitive si irevocabile prin care primaria este obligata sa il puna in posesie.
Primaria tergiverseaza situatia si termenul din antecontractul meu a expirat. M-am inteles cu persoana respectiva , ca in baza antecontractului meu , sa imi cesioneze drepturile litigioase si sa fac eu demersurile in continuare.
Avocatul meu imi spune ca nu pot face aceasta cesiune de litigiu deoarece, in materie de fond funciar nu este permisa cesionarea. Va rog, imi puteti spune daca aceasta cesiune este posibila sau nu? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 11:02, 23 Mai 2011
1) Dreptul nu mai este unul litigios. Din cate inteleg ati contractat in urma unei hotarari irevocabile prin care cel cu care ati contractat a dobandit un drept. Rezulta cu claritate ca dreptul nu mai este unul litigios pentru ca litigiul a fost deja solutionat. Imprejurarea ca primaria amana punerea in executare a hotararii nu transforma dreptul intr-unul litigios pentru ca nu va mai puteti judeca privitor la acest drept ci doar puteti sa obligati primaria printr-o procedura speciala prev. de art. 64 din Legea 18/1991 sa execute hotararea.
2) Chiar daca dreptul ar fi litigios nu stiu sa existe vreo interdictie privind cesiunea de drepturi litigioase in materia fondului funciar.
Art. 4 din Titlul X al Legii 247/2005 - Cu excepţia litigiilor privind reconstituirea dreptului de proprietate privată şi legalitatea titlului de proprietate, conform legilor fondului funciar, existenţa unui litigiu privitor la un teren cu sau fără construcţii nu împiedică înstrăinarea acestuia şi nici constituirea altor drepturi reale sau de creanţă, după caz.
Asta în cazul în care mai există litigiul.
Multumesc mult.
Se poate cesiona un dosar cu privire la restituirea unui teren agricol -(acum teren intravilan ) aflat spre solutionare la Primarie ?
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlul de proprietate si cesiunea drepturilor litigioase ContSters130441 ContSters130441 Buna seara, Daca se poate, as dori sa ma ajutati cu o informatie. Am cumparat un teren (prin act notarial) de la o persoana care are o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)
Litigiu teren Liulica Gina Liulica Gina Sunt in proces cu un cetatean - litigiu teren. Cetateanul respectiv mai are si alte procese penale pentru diferite infractiuni, fiind un infractor ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept proprietate sinad sinad Va rog un raspuns cat mai pertinent si elaborat Tatal meu decedat a facut o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in anul 1991 pe legea 18/1991 ... (vezi toată discuția)