dcp a scris:
In legatura cu Statutul profesiei de avocat si daca varianta modificata in 2011 intra in tematica de examen sunt doua opinii.
1. Statutul modificat in 2011 nu intra in tematica de examen. Aceasta opinie se fundamenteaza pe faptul ca in tematica prezentata de UNBR spre studiu se prevede ca aceasta va fi adusa la zi in raport cu data de 1.07.2011, astfel incat Statutul fiind publicat in MOF ulterior acestei date el se considera ca nu este in vigoare si implicit nu este inclus in tematica de examen.
2. Statul modificat in 2011 intra in tematica de examen. Aceast din urma opinie se intemeiaza pe faptul ca Statutul este un act care produce efecte relative doar intre partile raportului juridic - deci doar intre avocatii si UNBR - astfel in baza acestei opinii Hotararile Consiliului UNBR ne sunt opozabile noua, celor care vrem sa accedem in profesia de avocat, chiar daca aceste modificari nu sunt publicate in MoF. In al doilea rand, Legea 51/1995 a fost republicata in 2011, inainte de 1.07.2011 si contine in esenta modificarile care sunt introduse in Statutul 2011 (dintre care cele mai importante privesc avocatul stagiar si dobandirea clientelei proprii si cazurile in care un avocat fost procuror sau judecator nu poate pune concluzii la instante/parchete)
In opinia mea, consider preferabila a doua opinie, deoarece modificarile Statutului au fost publicate in Lege inainte de 1,07,2011 si faptul ca in tematica se include in sens larg materia de drept material si procesual, Statutul fiind doar o reglementare in detaliu a Legii.
In orice caz, trebuie solicitat oficial UNBR-ului punctul de vedere, deoarece nu este normal ca noi sa tragem concluziile pe baza de interpretare ci doar in temeiul unei prevederi exprese, clare si concise.
NB: Aceaste opinii au caracter personal.
Am solicitat un punct de vedere al UNBR-ului si nu am primit niciun raspuns. Eu zic sa-i asediem cu mailuri si telefoane.