avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Admitere Barou 2011
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Admitere Barou 2011

Am creat acest nou topic, chiar de pe acum, deoarece sunt direct interesat de examenul de admitere in Barou, ce va avea loc la anul, insa nu cred ca sunt singurul, motiv pentru care am scris aici pe forum, in speranta crearii unui grup de useri, pentru schimburi de opinii, resurse folosite, probleme ce le vom intalni pe parcurs sau orice altceva tine de Admiterea in Barou din 2011.

Tinand cont de proverbul "Unde-s multi, puterea creste" cred ca ne-ar fi mai usor sa colaboram pe aceasta cale.

Tot aici ii invit si pe cei care au sustinut deja acest examen, sau care il sustin luna aceasta, pentru a ne povesti ce greutati au intampinat, daca binevoiesc..;)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:03, 25 Februarie 2012
Si eu am primit raspuns azi de la INPPA . Trebuie invatat statutul cu ultimele modificari.
raLara.03 a scris:

salut tuturor, am si eu cateva intrebari:

intai ce inseamna OEPA pentru ca nu am dat de o explicatie nici macar pe google.

Apoi, despre INPPA am o intrebare, am intrat pe site-ul lor si nu am inteles mare lucru... ce fac ei mai exact? Am citit intr-o lege de la UNBR ca pentru a le urma cursurile trebuie sa fii avocat stagiar cu 1 an de stagiatura finalizat... ok, dar e ca si la faculta, cu seminarii si cursuri... si care e facilitatea, ceva legat de examenul de definitivat presupun?

Si inca ceva: daca sa zicem imi aleg un barou, iau examenul, intru in baroul respectiv pentru ca am coordonatorul in interoirul celor 2 ani. Cat timp pana ma pot transfera la alt barou? Stiu ca in lege scria ceva de genul candidatul nu poate opta mai apoi pentru alt barou pt desfasurarea activitatii in urma examenului. Trebuie sa se poata, exista vreo taxa, stie cineva? Problema mea e ca locuiesc intr-un oras unde as avea dificultati in a-mi gasi coordonator. De aceea as vrea sa ma inscriu la baroul din judetul unde as avea coordonatorul, apoi sa revin la baroul din judetul de domiciliu...

OEPA = Organizarea si exercitarea profesiei de avocat. (Materie ce ar desemna studiul Legii 51, Statutul si Codul deontologic)
INPPA : cursuri pentru perfectionare tinute pentru avocati. Cursuri intensive timp de o luna. Apoi doua luni practica (banuiesc ca la avocatul indrumator), apoi iar o luna de cursuri intensive (zilnic intre ora 14.00 si 20.00). Cel putin asa am vazut pe site-ul lor.
Examenul de definitivat se poate da in cadrul INPPA SAU la nivel national, organizat de UNBR..
Desfasurarea activitatii se poate realiza pe tot cuprinsul tarii + UE. Sediul principal + plata taxelor, etc. + exercitarea drepturilor, participarea la adunari, etc. -> in cadrul baroului in care sunteti inscris. Daca doriti sa va transferati, depuneti o cerere la decanul baroului, platiti o taxa usturatoare si va transferati. Dar e posibil sa va fie respinsa cererea de transfer...au patit-o unii.
Pai stati in judetul cu coordonatorul 2 ani si apoi veniti acasa si va deschideti cabinet. Ce va impiedica? Un avocat isi poate desfasura activitatea oriunde in tara. Cunosc o groaza de persoane inscrise in Baroul Bucuresti care isi desfasoara activitatea in Arges.
cum explicati diferenta intre "mentinerea starii de arest " si "prelungirea starii de arest " ?
MENTINEREA - se ia in faza de judecata pentru 60 40 30 zile, prin exceptie se poate "mentine" starea de arest si atunci cand se dispune restituirea la procuror in vederea refacerii up, pentru 30 - atunci cand judecatorul sau instanta mentine starea de arest el nu este obligat sa indice perioada pentru care se mentine, insa el este obligat sa verifice legalitatea si temeinicia acesteia, in conditiile legii.

PRELUNGIREA - alta mancare de peste si nu prea. ea se dispune in faza de urmarire penala, tot de judecator, dar la propunerea motivata a procurorului. se ia pentru o durata determinata, de regula 30 zile sau 29 daca ai avut mandat de retinere, si apoi pui in miscare actiunea penala si propui instantei prelungirea.

prelungirea si mentinerea presupun o masura care a fost deja dispusa prin actul procesual corespunzator.
Mihaela88 a scris:

Desfasurarea activitatii se poate realiza pe tot cuprinsul tarii + UE. Sediul principal + plata taxelor, etc. + exercitarea drepturilor, participarea la adunari, etc. -> in cadrul baroului in care sunteti inscris. Daca doriti sa va transferati, depuneti o cerere la decanul baroului, platiti o taxa usturatoare si va transferati. Dar e posibil sa va fie respinsa cererea de transfer...au patit-o unii.
Pai stati in judetul cu coordonatorul 2 ani si apoi veniti acasa si va deschideti cabinet. Ce va impiedica? Un avocat isi poate desfasura activitatea oriunde in tara. Cunosc o groaza de persoane inscrise in Baroul Bucuresti care isi desfasoara activitatea in Arges.

multumesc de raspunsuri.
Si atunci care ar fi motivul pentru care orice avocat ar alege un transfer din moment ce isi poate exercita activitatea oriunde? Doar ca sa nu mai participe la adunari si sa nu mai efectueze o plata a taxelor?:-/

Alte discuții în legătură

Dupa ce carti trebuie sa invat si care sunt taxele pentru examen? ellaa ellaa Buna , Va rog sa-mi spune-ti dupa ce autori invatati pt admiterea din acest an, taxe , daca exista sinteze si orice nou depre admitere. Va multumesc (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)
Mai e cineva care se axeaza partial pe sintezele de la nomina? karmacoma21ro karmacoma21ro Eu personal am invatat tratatele la civil si procedura dar cum timpul e limitat si lucrez pana dupa-amiaza imi raman putine ore de studiu seara:\"> la penal, ... (vezi toată discuția)