Asocierea in participatiune presupune transferul de proprietate asupra unui spatiu de la asociatul ascuns la cel vizibil .intrebarea mea este :Isi pierde asoc. ascuns dreptul asupra proprietatii respective ? poate administratorul societatii care deruleaza afacerea sa decida orice cu privire la spatiul respectiv ?sa-l instraineze sau sa-l gajeze?multumesc anticipat pt. raspuns !
N-o sa gasesti un raspuns clar la intrebarea asta. Ideea ca ca potrivit codului comercial, participantul (asociatul ascus) pierde proprietatea asupra bunurilor aportate. Acum insa doctrina a mai nuantat, in sensul ca scopul asocierii nu este ca asociatul principal sa poata dispune mai departe de bun, asa incat practic nu i se transmite dispozitia, deci nu i se transmite intreg dreptul de proprietate. Cert e ca se transmite posesia si folosinta.
Intrebarea ta priveste de fapt numai prerogativele asociatului principal asupra bunului. Aici e important daca in contractul de asociere s-a prevazut intoarcerea bunului in patrimoniul asociatului principal sau nu. Daca da, e clar ca bunul nu poate fi instrainat, pentru ca trebuie returnat in natura. Daca insa nu s-a prevazut, nimic nu il opreste pe asociatul principal sa il instraineze, urmand ca la incetarea asocierii sa ii dea participantului echivalentul in bani. Pana la urma doctrina face interpretari, iar codul comercial a ramas ca acum multi ani, chiar daca nu ne place. Mare atentie, deci!
Multumesc pt. raspunsul clar si competent . daca pt. spatiul respectiv e clar ce treb. sa fac in cazul in care pun la dispozitia asociatului vizibil si 1000 metri patrati dintr-un teren de 2000 metri patrati ca punct de lucru trebuie sa fac dezmembrarea?
Deci sunt doua terenuri, unul aportat la asociere, si altul de 2000 mp. Daca din ultimul ii dati 1000 mp pentru punct de lucru, prin alt fel de contract (inchiriere, comodat), nu trebuie facuta dezmembrarea, ci doar un plan ca sa fie individualizati cei 1000 mp.
Mai este inca ceva fiind vorba de terenuri. Transferul atributelor dreptului de proprietate catre asociatu vizibil trebuie reflectate si in cartea funciara. Cu aceasta ocazie, participantul isi poate proteja dreptul pastrand macar nuda proprietate.
Cred ca nu am fost suficient de clar .Este vorba de un spatiu comercial si un teren .intrebarea era daca terenul de 2000 m2 trebuie dezmembrat in cazul in care decid safac un contract de asociere prin participatiune pentru 1000 m2.
Cum sa fac?
atomol
Mi-a fost facuta o propunere de asociere intr-o afacere de catre doua persoane eu sa particip cu un teren de 800 metri patrati ca punct de lucru iar ei cu ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii
iuliatazz
Buna ziua. Cum pot inchiria (ca persoana juridica) o spalatorie auto de la o alta persoana juridica pentru a putea sa functionez (pentru spalatorie) pe ... (vezi toată discuția)