Buna ziua!, Am absolvit Institutul "Ion Mincu" pe 9 iulie 2010. In octombrie, deci dupa 3 luni de la absolvire, am depus dosarul pentru ajutor de somaj. Mi s-a raspuns ca nu ma mai incadrez, deoarece trecusera cele 2 luni/ termen limita de prezentare pentru a obtine ajutorul de somaj. Conform legii:
Art. 17. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 18 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; iar la:
Art. 38. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
f) încetării contractului de asigurare pentru şomaj;
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Vreau sa stiu daca mai am dreptul la ajutor de somaj, desi la oficiul fortelor de munca mi s-a spus ca nu si am fost doar luata in evidenta ca neocupand un loc de munca. Multumesc.
Din pacate nu se poate, in termen de 2 luni de la absolvire trebuia sa faceti cererea. Iar art. 38 se refera in cazul in care faceti cererea intre 30-60 de zile. Nu mai aveti ce sa faceti.
art 38
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), - adica 12 luni de cand au trecut 2 luni de la absolvire- indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.
Newicon:
Articolul mentionat de dvs. se refera la somerii proveniti din incetarea unui CIM nu la absolventii care solicita indemniozatie de somaj.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
harhas
Buna ziua! Pana la ce data se pot depune a actelein vederea obtinerii ajutorului de somaj pt un absolvent de facultate? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Este corect?
riannart
Anul acesta fiul meu a terminat liceul si pe data de 13 septembrie am fost sa introduc actele pentru somaj deoarece nu am gasit nimic de lucru pentru el in ... (vezi toată discuția)