avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare-cumparare intre bunici si nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare-cumparare intre bunici si nepot

Buna ziua. Parintii mei locuiesc de 30 de ani in casa bunicilor mei, acestia fiind parintii tatalui meu, singurul lor copil de altfel. Mai am 2 surori. Pentru ca tata si mama s au purtat foarte urat cu ei, nu i au bagat in seama, nu au ingrijit de ei in nici un fel, ba chiar mama nici 'buna ziua' nu le da, ( desi stau in casa lor de atatia ani de zile), bunicii, unul in varsa de 85 de ani si celalat 75 de ani, au hotarat sa mi lase mie casa. Eu acum fac si acte la casa ( pe banii mei),pentru ca au avut decat chitanta de mana si pe urma am cazut de comun acord sa mi faca un act de vanzare -cumparare. Aici este problema. Dupa moartea bunicilor, tatal meu, singurul si de drept mostenitor, ma poate da in judecata( mai ales ca parintii mei mi au facut oricum si foarte mult rau), deci sigur o va face! Va dati seama ca este de fapt o donatie deghizata. Dar oameni suntem toti, spuneti dumneavoastra daca bunicii mei declara si la IML si peste tot ca ei atata timp cat sunt in viata pot face ce vor cu casa lor; pot lasa si unui strain daca asa vor de ce legea cu toate astea nu ii lasa sa faca ce cred de cuviinta?? De ce tata care ii lasa sa moara in casa are dreptul la mostenire fara vointa lor?? Trebuie sa existe ceva, va rog mult sa mi spuneti. Eu ii duc la doctor, le spal ( impreuna cu viitoarea mea sotie) , stam langa ei, stam cu ei tot ce trebuie, ii iubim. De ce dovezi mai are legea nevoie? Ca bunicul meu meu s a suparat si mi a spus " eu nu vreau sa l las pe taicatu aici, nu vreau,ca nu merita, eu vreau sa ti las tie ca asa vreau eu; de ce legea nu ma incurajeaza sa fac asta si trebuie sa platesti atatia bani ca sa ti pot lasa ceva??" Eu am 28 de ani astept raspunsurile d voastra cu ce ar fi mai bine sa facem pentru a iesi castigatori in instanta. Cu respect, multumesc.
Cel mai recent răspuns: martinica83 , utilizator 14:27, 10 Noiembrie 2010
buna ziua.
indicat ar fi sa incheiati un contract de intretinere, iar nu act de vanzare-cumparare cu clauza de intretienre.
contr. de intretinere nu paote fi desfiintat decat de catre dvs. si bunici si nu reprezinta o liberalitate, asa cum sunt donatiile si testamentele.
spuneti-le bunicilor sa obtina cate un certificat medical care sa confirme ca sunt in deplinatatea facultatilor mentale, apoi mergeti la notar si faceti acest act de intretinere .
ulterior intabulati actul de intretinere la Cartea Funciara si platiti toate impozitele si taxele aferente pe numele dvs.

si un contract de vanzare-cumparare simplu, fara nici o clauza se poate incheia , cu conditia ca pretul imobilului sa se plateasca la valoarea reala .
iar plata va recomand sa o faceti prin banca, virand contravaloarea imobilului intr-un cont pe numele bunicilor .
astfel aveti dovada ca ati platit pretul pt. casa si nu este donatie deghizata.
de asemenea si in acest caz recomand bunicilor sa obtina certificate medicale pt. dansii, anterior autentificarii contractului la notar.
O situatie asemanatoare mi s-a intamplat si mie ; vreau sa iau o batrana in ingrijire.Nu are pe nimeni, sotul a murit si ei au avut testament facut sa-i ramana ei tot. La notar mi s-a recomandat un contract de intretinere prin care batrana ramane la ea in casa si eu am grija de ea si ii cumpar tot ce are nevoie, dar daca se razgandeste maine poate sa renunte la contract si eu raman cu paguba, iar eu intru in posesia casei abia dupa moartea ei, fara nici un fel de problema din partea nimanui.... Ceea ce nu e convenabil pentru mine pentru ca eu am luat-o pe batrana la mine si i-am creat conditii, i-a construit o baie in casa si i-a bagat centrala in camerele in care o sa stea ea, deci am facut niste investitii , in speranta ca iau casa si o sa-mi scot paguba. Batrana am luat-o in ingrijire nu pentru ca am vrut eu ci pentru ca nu am scapat de ea. A vrut neaparat sa stea cu mine.
In cazul contractului de intretinere nu pot sa vand casa cat timp este ea in viata - asa mi s-a spus.
Atunci facem contract de vanzare cumparare dar pentru asta eu trebuie sa demonstrez ca o iau in spatiu la mine - adica faptul ca nu ramane in strada ci ii asigur un acoperis.... Alti bani alta distractie... Dupa asta pot sa vand casa ei si sper sa reusesc sa-mi scot paguba ca am ramas in mare gaura de bani.
Cel mai bine e sa mergi la un notar si sa interbi sigur ce si cum. Sa spuui absolut ce vrei sa faci, si daca vrei sa vinzi ca atunci o sa stie ce sa-ti spuna.... Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2010
IKALIKA, utilizator
Nu am cum sa platesc imobilul ( casa + teren) la valoarea reala. Altfel nu mi as mai fi batut capul atat; Eu ti am cumparat tie casa, am facut acest act si nu ma intereseaza pe mine de copiii tai! Ce am cumparat e al meu. Nu asa... se pare ca legea din Romania ne obliga sa facem nereguli pt ca altfel vine baiatul bataus sa ceara dreptul parintilor, =D>X-( chiar daca acestia nu vor sa i dea nimic! Mi se pare o prostie imensa sa nu pot sa fac ce vreau eu cu casa mea , poate am 5 copii dar eu vreau s o donez asta vreau asta fac! Ce fac copiii? actioneaza in instanta si judecatorul ii da castig de cauza considerand ca eu am in totalitate tampit, nebun si absent cand am hotarat ca vreau sa donez tot ce am! O aberatie! La ce mai sunt bune atunci certificatele medico legale daca nu sunt luate in seama??!! :O Ma scuzati dar sunt foarte nervos pentru ca nu e corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Proprietate vanduta unuia dintre copii anonim_71 anonim_71 Pe scurt.Un proprietar de casa are doi copii.Unul casatorit care locuieste in casa cu el,celalalt,tot casatorit,dar care locuieste in casa sotiei ... (vezi toată discuția)